Αποδόμηση στο Ταμείο Τύπου

Η ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Τύπου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε από την αρχή από καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων και παρανομιών.

Η 7μελής Επιτροπή Επιλογής Προέδρου, που προέβλεπε ο νόμος, έγινε 4μελής, αφού δεν έλαβαν μέρος σ’ αυτήν οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Πρόεδρος ορίστηκε ο πρόεδρος ε.τ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου Απόστολος Μπότσος και μέλη ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Π. Θωμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γ. Χαραλάμπης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Μαμμωνάς.

Η ΕΣΗΕΑ, χρησιμοποιώντας τον (μέχρι πρότινος) παντοδύναμο Ρουσόπουλο, έβαλε στόχο να ελέγξει το νέο Ταμείο και κυρίως τα 500 εκατομμύρια ευρώ ρευστού χρήματος-πλεόνασμα του ΤΑΙΣΥΤ, που άφησε η υπό τον Δ. Μαγκλιβέρα τελευταία διοίκησή του.

Ο Αλέκος Πρίφτης προτάθηκε από το υπουργείο ως πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, κρίθηκε από την Επιτροπή Επιλογής ότι «δεν έχει επαρκή διοικητική εμπειρία» και απορρίφθηκε. Η επιτροπή προέκρινε ως νέο πρόεδρο τον Δ. Μαγκλιβέρα, τον οποίο κάλεσε η υπουργός Φ. Πετραλιά και του ανακοίνωσε την εκλογή του.

Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις που την προτελευταία ημέρα που έληγε η προθεσμία εξευρέθηκε ο υποναύαρχος ε.α. Π. Πήχας, στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας. Την υποψηφιότητα αυτή δεν την ενέκρινε ο πρόεδρος της επιτροπής Απ. Μπότσος, ο οποίος επέμεινε στην πρώτη απόφαση για τον Δ. Μαγκλιβέρα, «κατά συνείδηση», όπως δήλωσε. Έτσι η υποψηφιότητα Π. Πήχα εγκρίθηκε από 3 μέλη της 7μελούς επιτροπής!

Στην Επιτροπή της Βουλής παρέστη η ίδια η Φ. Πάλλη-Πετραλιά για να υποστηρίξει την ασθενή υποψηφιότητα Π. Πήχα, για τον οποίο δυσφορούσαν και βουλευτές της ΝΔ.

Τελικά η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε με 8 ψήφους της ΝΔ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση (6 κατά και 1 λευκό, δηλαδή 7 βουλευτές) τον καταψήφισε.

ΔΣ παραιτηθέντων και παρανόμων

Από το νέο ΔΣ παραιτήθηκαν αμέσως ο αναπληρωτής πρόεδρος Κ. Τσουπαρόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «Οι διαδικασίες για τον ορισμό του νέου ΔΣ κάθε άλλο παρά διαφανείς υπήρξαν», καθώς και οι Ν. Ιγγλέσης, Γ. Μυλωνάς και Χρ. Αμαραντίδης της ΕΤΗΠΤΑ.

Νέος αντιπρόεδρος διορίστηκε ο απορριφθείς ως πρόεδρος από την Επιτροπή Επιλογής Αλ. Πρίφτης.

Από τα υπόλοιπα μέλη η ΠΟΕΣΥ έκρινε ότι οι διορισθέντες δημοσιογράφοι Αλ. Πρίφτης, Γ. Γάτος και Γ. Στεφανής, «αφού δεν ορίστηκαν από δημοσιογραφική Ένωση αλλά αυθαίρετα από την Πετραλιά, αυτήν εκπροσωπούν και πρέπει να παραιτηθούν».

Ο Αντ. Δημουλίκας, τ. πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, που παρουσιάζεται ότι εκπροσωπεί τους συνταξιούχους αποδοκιμάστηκε από την ένωσή του και δεν τον αναγνωρίζει.

Ο Κ. Καλύβας, πρώην εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία», είναι συνταξιούχος του ΤΑΙΣΥΤ και δεν δικαιούται να μετάσχει στο ΔΣ. Σημειώνεται ότι η κόρη του ήταν ιδιαιτέρα της Πετραλιά.

Ο Κ. Ασλάνογλου, εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονική», είναι μισθοδοτούμενος δημοσιογράφος από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και ως εκ τούτου η παρουσία του στο ΔΣ είναι παράνομη.

Ο Γ. Αλεξίου, εκδότης της εφημερίδας «Νέος Αγών», κατά δήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών, στην οποία ανήκει, δεν την εκπροσωπεί.

Μετά απ’ αυτά, εύλογα διερωτάται κανείς αν αυτό το κουτσουρεμένο ΔΣ μπορεί να χειριστεί δραστικά τις υποθέσεις του νέου Ταμείου που πρέπει να λειτουργήσει σε νέες βάσεις, δεδομένου επίσης ότι η σύνθεσή του θα κριθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας κατόπιν προσφυγών δημοσιογραφικών ενώσεων.


Σχολιάστε εδώ