Αντιδράσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για την 65ωρη εβδομαδιαία εργασία

Η 65ωρη εβδομαδιαία εργασία εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η σχετική πρόταση πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο (σ.σ.: εμπνευστής του 65ωρου είναι ο ισπανός σοσιαλιστής Αλ. Θέρκας).
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα μιλά για δραματική αποδόμηση των εργασιακών κατακτήσεων, από την οποία, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι κερδοσκόποι και οι «εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας».

Ακόμη, ο κ. Δ. Παπαδημούλης, εισηγητής της ευρωομάδας της Αριστεράς, δήλωσε σχετικά με την επίμαχη απόφαση:
«Η ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το “ελαστικό 65ωρο”.

Σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα καταθέσαμε και στηρίξαμε όλες τις τροπολογίες που βάζουν φρένο στα αντεργατικά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να μπλοκαριστούν.
Το να “σπάσει” ο συμβιβασμός των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Ο αγώνας για την απόρριψη του αντικοινωνικού πακέτου των κυβερνήσεων και της Κομισιόν συνεχίζεται μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο».


Σχολιάστε εδώ