Ανοίγει τρύπα για την αποδοχή παρθενογένεσης και ξένων εγγυήσεων

Παραδέχεται επίσης ότι μπορεί να δεχθεί, εάν αυτή είναι η επιθυμία του Χριστόφια και του Ταλάτ, ξένες επί της Κύπρου εγγυήσεις, ακόμη και μονομερές δικαίωμα επέμβασης.

Αμφιλεγόμενη θέση

Την περασμένη Τετάρτη ο κ. Ρεν παρουσίαζε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ο κοινοτικός Επίτροπος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, προβάλλοντας τη θέση ότι «η Επιτροπή θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και είναι στη βάση των αρχών της ΕΕ και στη βάση ότι η Κύπρος θα εκπροσωπείται με μια φωνή και θα μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ». Και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα είναι στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας.

Η θέση Ρεν χαρακτηρίζεται διφορούμενη επειδή αν γίνει δεκτό ότι η συμφωνημένη λύση θα συνιστά πρωτογενές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα σταματήσει να παράγει έννομα αποτελέσματα και σε αυτήν την περίπτωση οι παρανομίες που προκύπτουν από την εισβολή θα νομιμοποιηθούν στο πλαίσιο της λύσης. Στην ουσία η λύση θα προσαρμοστεί στις παρανομίες, αντί το κοινοτικό κεκτημένο και οι αρχές της ΕΕ να καθορίσουν τη λύση.

Τα φορτώνει στους ηγέτες

Λόγω του διφορούμενου χαρακτήρα της θέσης Ρεν, οι κύπριοι ευρωβουλευτές Γ. Κασουλίδης, Γ. Μάτσης και Μάριος Ματσάκης έθεσαν τρία διευκρινιστικά ερωτήματα:
1) Θα καθορίσει η λύση ποιες ευρωπαϊκές αρχές θα ισχύσουν ή οι ευρωπαϊκές αρχές θα καθορίσουν τη λύση;
2) Αποδέχεται η Επιτροπή ότι η λύση συνιστά ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο ή όχι;
3) Αποδέχεται η ΕΕ να υπάρξουν εξωτερικές εγγυήσεις με μονομερή επεμβατικά δικαιώματα είτε από την Τουρκία είτε από κράτος μέλος επί ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία;

Ο κοινοτικός Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει στους κύπριους ευρωβουλευτές επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αφεθεί χώρος στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να εξεύρουν λύση» και ότι η ΕΕ απλώς μπορεί να αναφέρεται στις παραμέτρους της λύσης παραπέμποντας στη γνωστή αρχική του τοποθέτηση… και με τον τρόπο αυτό άφησε τα πάντα ανοικτά.

Νέα θέση

Ο κ. Ρεν δεν σταμάτησε μόνο στο θέμα των εγγυήσεων. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπάθησε να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα πολιτική θέση ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνδέεται με την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς ο κ. Ρεν από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εάν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην τουρκική ενταξιακή πορεία χωρίς η Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο, απάντησε ότι η Διεύθυνσή του κατέληξε σε δύο συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση:

Πρώτον, δεν έγινε καμιά πρόοδος από την Τουρκία σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, δεύτερον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα βρουν τη λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος προς την τελική λύση.

Η σύνδεση

Ο κ. Ρεν συνέδεσε το θέμα της προόδου των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών όχι μόνο με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, αλλά και με κάτι άλλο: Με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, την ευθύνη των οποίων φέρουν οι δύο ηγέτες.

Δηλαδή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε κάποιο στάδιο, εάν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες, να πει η Επιτροπή και το εξής: Είναι καιρός να αποδεσμευτεί η Τουρκία από τα βαρίδια του Κυπριακού, εφόσον οι δύο ηγέτες της Κύπρου δεν τα βρίσκουν στις συνομιλίες!


Σχολιάστε εδώ