XΡΗΜΑτιστήριο

> Συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα ήταν αυτή που διεξήχθη την προηγούμενη Δευτέρα στη Σοφοκλέους, καθώς, παρά τη βουτιά των ασιατικών μετοχών, τους ισχυρούς κλυδωνισμούς των Ευροαγορών και τους φόβους για επικείμενη ύφεση της οικονομίας, οι αρχικές βίαιες απώλειες μετατράπηκαν, ελέω Εθνικής, σε τελικές μαζικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.801,46 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 4,22%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 422,825 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τροφίμων-Ποτών, Τραπεζών, Ασφαλειών και Βιομηχανικών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Ταξιδιών-Αναψυχής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης. Την επομένη, οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων για περαιτέρω στήριξη των αγορών, οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις των επιτοκίων, τα θετικά μηνύματα από την πορεία των εταιρικών κερδών και η εντυπωσιακή άνοδος των διεθνών χρηματαγορών άλλαξαν ριζικά την ψυχολογία, με αποτέλεσμα οι εγχώριοι επενδυτές να στραφούν στις υπερπουλημένες μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.969,84 μονάδες, με θεαματική άνοδο της τάξης του 9,54%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 10,82%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 6,04%, ενώ ο FTSEASE small cup 80 έκλεισε με κέρδη 8,33%. Aκολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η αναμονή για την απόφαση μείωσης των επιτοκίων από την ιαπωνική κυβέρνηση, η ενημέρωση για την πορεία του πρώτου πακέτου ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών οργανισμών από τον αμερικανό υπουργό Οικονομίας, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις που χαρακτήρισαν τη Wall Street, τα θετικά μηνύματα από τα future της επόμενης συνεδρίασης και τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών πάνω από τα ψυχολογικά επίπεδα των 2.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2.009,99, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,04%.

> Κακά τα ψέματα, η διεθνής κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία ανοχύρωτη (με διογκωμένα ελλείμματα, μειωμένα έσοδα, έλλειψη ανταγωνιστικότητας) και τη γαλάζια διακυβέρνηση ανήμπορη (έλλειψη επάρκειας, αύξηση της φορολογίας, περικοπή των δημόσιων επενδύσεων), ενώ η πεποίθηση ότι: 1) η κρατική στήριξη της τραπεζικής αγοράς (πακέτο 28 δισ. ευρώ) θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και 2) οι κυβερνητικές παροχές (αύξησης του επιδόματος ανεργίας, καταβολής του αντίστοιχου θέρμανσης, ενίσχυσης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, επέκτασης του θεσμού των stage) θα εξομαλύνει τα προβλήματα των οικονομικά ασθενέστερων, δεν πείθει πλέον κανένα.

> Η υπόθεση έχει πολύ… «ψωμί»! Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αποδίδουν το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, βάση του συνόλου των δαπανών που απορρέουν από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες;

> Γιατί τέτοια «πρεμούρα» παρακαλώ; Εν έτει 2008 και ένας εκ των μικρομετόχων της Ατλάντικ απαίτησε να προστεθεί στα θέματα της επικείμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης η «διόρθωση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων της εταιρείας για τη χρήση 31/12/2006».

> «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη… στη βαρυχειμωνιά της γαλάζιας διακυβέρνησης»! Τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας ότι η επαρκής κρατική χρηματοδότηση είναι η μόνη λύση για να μην αυξηθούν οι εισφορές και να μη μειωθούν οι συντάξεις, τονίζοντας παράλληλα την πικρή αλήθεια των αριθμών που δείχνουν τα ελλείμματα, τις απώλειες και τις ανείσπρακτες οφειλές.

> Όλα τα είχε, η διαγραφή των μετοχών της από τη λίστα αποδεκτών έναντι περιθωρίου ασφάλισης τη μάρανε! Η αναφορά μας στην εταιρεία Μαΐλλης, που «πλήρωσε ακριβά» τα πιστωτικά της προβλήματα και τη μεταφορά της στην «Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών» του ΧΑ.

> Έτσι εννοούν, άραγε, τη «στήριξη» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εν μέσω πιστωτικής κρίσης και παντελούς έλλειψης ρευστότητας η εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου προχώρησε «ακάθεκτη» στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της αλλαντοβιομηχανίας Θράκης, ενώ ακολουθεί στις 19 Νοεμβρίου ανάλογη κίνηση και για τα Κλωστήρια Πρεβέζης.

> Απίστευτο και όμως ελληνικό! Σε ποιο από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, που παρουσιάζει κατά καιρούς ζημιογόνα αποτελέσματα, η τρέχουσα χρηματιστηριακή του αποτίμηση υπερβαίνει μετά βίας το ποσό που αντλήθηκε από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου;

> Λίγες και καλές… εταιρείες! Από την εποχή των παχιών αγελάδων και την ίδρυση θυγατρικών στη νέα τάξη πραγμάτων που θέλει μικρά και ευέλικτα σχήματα. Έτσι, οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων, με στόχο την εκμετάλλευση συνεργιών, οικονομιών κλίμακας και φορολογικών πλεονεκτημάτων, προχωρούν στην απορρόφηση των θυγατρικών τους.

> Πολύς λόγος για το τίποτε από το υπουργείο Ανάπτυξης! Για το «θεαθήναι» και μόνο οι κατά τα άλλα καθ’ ύλην αρμόδιοι ανακοινώνουν υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία και εφέσιμα είναι και μειώνονται, αν δεν ακυρώνονται κατόπιν σθεναρής υποστήριξής τους στις δικαστικές αίθουσες.

> «Ενός κακού μύρια έπονται»! Μετά τις τράπεζες ήρθε η σειρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών να «απαιτήσει» για το σύνολο των μελών της όχι μόνο τη δυνατότητα αναδρομικής μεταφοράς των προς πώληση μετοχών – ομολόγων από το εμπορικό στο χαρτοφυλάκιο δαθεσίμων, αλλά και την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία τους. Πάντως, ο πρόεδρός της κ. Φ. Μπράβος, για να «χρυσώσει το χάπι», διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ασφαλισμένους σε ό,τι αφορά την καταβολή αποζημιώσεων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

> Στο βάθος…. νέοι φόροι! Ούτε η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ούτε τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2009, ούτε η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά ούτε και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης περιουσίας, μπορούν να αντισταθμίσουν την πτωτική πορεία των κρατικών εσόδων.

> Ποτέ δεν είναι αργά! Σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, που οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι καταρρέουν, το παγκόσμιο τραπεζοασφαλιστικό σύστημα κλυδωνίζεται και οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών εθνικοποιούν τις επιχειρήσεις, η διοίκηση της Εθνικής ματαίωσε τη διαδικασία αναζήτησης διεθνούς ασφαλιστικού οίκου ως στρατηγικού εταίρου στις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.

> Θα μας τρελάνουν… οι διοικούντες του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής! Δεν φτάνει που από κατασκευαστές θα γίνουν τουριστικοί πράκτορες, μοιάζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά της Ρωσίας, μέσω της ίδρυσης του νέου υποκαταστήματός τους, παρά για αυτήν της Ελλάδας, μελετώντας προτάσεις ακόμα και για την πώληση του Πόρτο Καρράς σε funds του εξωτερικού.

> Μπροστά στην πρωτοφανή πιστωτική κρίση, που μειώνει τη ροπή προς τον δανεισμό, πλήττει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και αυξάνει απότομα το κόστος χρήματος, οι περισσότερες εταιρείες, από τις πιο μεγάλες μέχρι τις πιο μικρές, κάνουν κινήσεις για μείωση του λειτουργικού κόστους και περιορισμού τόσο των επενδύσεων όσο και των δανείων.

> Σαν έτοιμοι από παλιά! Δεν πρόλαβε καλά καλά να επισημοποιηθεί το deal μεταξύ των εταιρειών Γερολυμάτου και Alapis και ο «κοσμικός» επιχειρηματίας της δεύτερης, κ. Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, προέβη σε αγορά 7.791.000 μετοχών της εταιρείας, ενώ ο έτερος συνεργάτης της πρώτης σε αντίστοιχες αγορές 80.000.000 μετοχών.

> Πώς αλλάζουν οι καιροί; Μέχρι πρότινος οι επενδυτές αναζητούσαν τραπεζικά προϊόντα που πρόσφεραν εγγύηση του αρχικού τους κεφαλαίου, όπως ορισμένα ομόλογα και κάποια αμοιβαία κεφάλαια, στις ημέρες μας πάντως ψάχνουν τα ασφαλή καταφύγια των εγγυημένων προθεσμιακών καταθέσεων και του χρυσού.

> Το βλέπουν από διαφορετική σκοπιά! Την πεποίθησή του ότι η συμμαχία με την Cosco Pacific αναμένεται να δώσει ώθηση στο λιμάνι του Πειραιά, επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά ΑΕ κ. Νίκος Αναστασόπουλος, ενώ με διαφορά λίγων ημερών το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την επανειλημμένη του άρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τους διαγωνισμούς παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ.

> Παρά την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων, έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία των εγχώριων παραγόντων σχετικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στη χρηματαγορά και την πραγματική οικονομία της Ελλάδας. Από τις αρχές του έτους οι απώλειες του Γενικού Δείκτη Τιμών ξεπερνούν το 60%, τα χαμένα κεφάλαια είναι πάνω από 120 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρηματίες φοβούνται μείωση τζίρου, κερδών και κατ’ επέκταση αύξηση της ανεργίας. Μόνο κατά τις επίμαχες «τοξικές» συνεδριάσεις αυτού του έτους χάθηκαν πάνω από 40 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης και 1.200 μονάδες δείκτη.

> Αρνούνται τη χορήγηση δανείων που βασίζονται στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ! Με αφορμή τα «καμώματα» της «Εθνικής μας φίλης» και τα «καπρίτσια» του διορισμένου διοικητή της κ. Αράπογλου, ρωτάμε πόσες από τις εγχώριες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους τα προγράμματα δανεισμού του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την αγορά πρώτης κατοικίας από χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους;

> «Τρικυμία» και στις ναυτιλιακές εταιρείες φέρνει η διεθνής κρίση, καθώς ο αυξημένος τραπεζικός δανεισμός τους, η μείωση του εμπορίου μέσω θαλάσσης, η μεγάλη πτώση στις τιμές των ναύλων και οι ακυρώσεις παραγγελιών αναμένεται να βουλιάξουν πολλές εξ αυτών.

> H αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού ήταν και πάλι η βασική αιτία που μία ακόμη εισηγμένη επιχείρηση προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου οκταετούς διάρκειας, ύψους 30.000.000 ευρώ. Η αναφορά μας στην Καραμολέγκος.

> Τι και αν η Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες ζωής να προσελκύσει το ενδιαφέρον οκτώ επιχειρήσεων, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα αλλοδαπών εταιρειών, απέχοντας έτσι πολύ από το να πλησιάσει τα μεγέθη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών.

> Από την έκτακτη γενική συνέλευση της Ridenco επισημαίνουμε το σημείο που από εδώ και στο εξής αναμένεται να το ακούμε και να το διαβάζουμε σε πολλές ανακοινώσεις εισηγμένων εταιρειών! Η αναφορά μας στη μη διανομή μερίσματος, έκτακτου ή και κανονικού, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας και της ανάγκης για υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

> Με αφορμή την πρόσφατη αναβολή της «εκδίκασης», ελπίζουμε η ολομέλεια να μελετήσει βαθύτερα τα «όποια» στοιχεία! Αν και είμαστε από τους ένθερμους υποστηρικτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εντούτοις δεν μπορούμε παρά να καυτηριάσουμε την «επιλεκτική μεταχείριση» της γενικής της διεύθυνσης, στην έρευνα που είχε να κάνει με τις οριζόντιες συμπράξεις και την εναρμονισμένη τιμολογιακή πρακτική από κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες συγκεκριμένων συμφερόντων, που τυγχάνει να ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο. Λέτε αυτός να ήταν και ο λόγος που το ΙΣΤΑΜΕ «ξέχασε» να προσκαλέσει εκπροσώπους της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής στην πρόσφατη ημερίδα του περί καρτέλ;

> Ξεκίνησε με τη μορφή μιας ανατίμησης του κινδύνου των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, κλιμακώθηκε σε σοβαρό περιορισμό της ρευστότητας των τραπεζικών συστημάτων, μεταλλάχθηκε ως επισφάλια για πολλά δάνεια, επεκτάθηκε σε πολλά κομμάτια του χρηματοοικονομικού συστήματος και άγγιξε πλέον την πραγματική οικονομία. Περί της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κρίσης η αναφορά.

> Και όμως η εκρηκτική άνοδος της τιμής μιας μετοχής προκάλεσε μεγάλες ζημίες σε κάποια επενδυτικά χαρτοφυλάκια! Η αύξηση του ποσοστού της Porsche στη VW ενίσχυσε τα «χαρτιά τους» πάνω από 345%, παγιδεύοντας έτσι τους short-sellers οι οποίοι για να κλείσουν θέσεις προχώρησαν σε αθρόες αγορές.

> Σε ρυθμούς επιτοκίων χόρεψαν οι διεθνείς χρηματαγορές, με το δολάριο να χάνει σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ και του γιεν, λόγω της απόφασης της Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού. Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, εν μέσω εικασιών για αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο χρυσός, με τις εναλλαγές στις τιμές των νομισμάτων να τονώνουν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διευρύνθηκε το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τους περιφερειακούς κρατικούς τίτλους λόγω υψηλού ρίσκου. Κατά τα άλλα, η ραγδαία άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑ, ως επακόλουθο της επικρατούσας διεθνούς τάσης, άφησε παγερά αδιάφορη την αγορά παραγώγων, κινούμενη στα ίδια περίπου επίπεδα.

> Δεν ήξερες, δεν ρώταγες κύριε υποδιοικητά; Ποιος από τους διευθύνοντες συμβούλους «αμαρτωλής» θυγατρικής εταιρείας της ATEbank διατηρεί κουμπαριά με υψηλόβαθμο στέλεχος που εμπλέκεται στην υπόθεση-σκάνδαλο των ομολόγων και εξακολουθεί να εργάζεται ως dealer σε επενδυτικό τμήμα μικρής εγχώριας τράπεζας;

> «Έπεσαν επιτέλους οι μάσκες», ξεσκεπάστηκαν όλοι αυτοί που από αλλού πληρώνονται και άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν! Αλήθεια, ποια από τα μέλη του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ τάχθηκαν κατά της διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος»;

> Λόγος… αντίλογος! Υπάρχει και η άλλη άποψη, αυτή που θεωρεί ότι το short selling αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον εξορθολογισμό των μετοχικών αποτιμήσεων, το οποίο σε συνδυασμό με long θέσεις λειτουργεί ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου, προστατεύοντας τους επενδυτές ανεξάρτητα από τις χρηματιστηριακές τάσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περίφημα margins, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως εγγυήσεις για την αγορά μετοχών, η πτώση των οποίων οδηγεί σε ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτόματης ρευστοποίησης.

> «Ακήρυχτος» είναι πλέον ο πόλεμος στην περιφέρεια του ελληνικού χρηματιστηρίου! Αναστολή διαπραγμάτευσης εισηγμένων, υποβάθμιση εταιρειών σε καθεστώς επιτήρησης και ένταξη άλλων σε κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών, οδηγούν στο τελικό ξεκαθάρισμα.

> Στον αέρα οι συμβάσεις που αναμενόταν ότι θα υπογραφούν άμεσα! «Βόμβα στα θεμέλια» των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων βάζει η επέκταση της πιστωτικής κρίσης, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση», ενώ το κόστος προϋπολογισμού «άλυτο γρίφο». Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι κινητοποιήσεις των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ακυρώσεις δημοπρασιών και προβλήματα στην εκτέλεση των παραγόμενων έργων.

> Για να δούμε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, που «αθέτησαν» να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής τους, την υστέρηση των εσόδων τους και γενικότερα τις προβλέψεις τους, θα μπουν τελικά στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πόσες εξ αυτών θα εξαιρεθούν λόγω των «υψηλών γνωριμιών» τους;

> Λάθη μπορεί να γίνονται, το θέμα είναι να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται εγκαίρως! Τι κι αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής κλεισίματος των μετοχών και της τιμής της τελευταίας δημοπρασίας, οι αρμόδιοι του ΧΑ «οχυρώνονται» πίσω από τις αποφάσεις, τα άρθρα, τις διατάξεις και τους νόμους, που οι νομικοί τους σύμβουλοι και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους μελέτησαν, πρότειναν, συνέταξαν και υποστήριξαν ενωπίον των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών της Βουλής.

> Ασυμφωνία λογιστηρίων, αδυναμία ελέγχων ή κάτι άλλο; Αλήθεια πόσες από τις διευθύνσεις του Ομίλου της ATEbank και κυρίως για ποιους λόγους, εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλα χρηματικά ανοίγματα στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει είτε μεταξύ τους είτε με κάποιες από τις θυγατρικές εταιρείες της τράπεζας;

> Μπορεί για κάποιους να μίλησε συντεχνιακά, για ορισμένους άλλους όμως έχει «τα δίκια του», καθώς είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που ανταγωνίζεται «κάτω από αντίξοες συνθήκες» τις ΑΧΕΠΕΥ των τραπεζών! Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος σχολίασε αρνητικά κάποια από τα σημεία του νομοσχεδίου στήριξης των τραπεζών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ωμή παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς επενδυτικές υπηρεσίες δεν παρέχουν μόνο οι θυγατρικές των τραπεζών, αλλά και οι αμιγώς ιδιωτικές χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, που, αν και έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν τα χρήματα του Δημοσίου μέσω των λογαριασμών margin που διατηρούν, εντούτοις μένουν εκτός.


Σχολιάστε εδώ