Ψάχνουν το αντίδοτο

ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ της οικονομίας στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση ακουμπά πλέον τη χώρα μας και οι συνέπειες είναι αισθητές κυρίως για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Μέσα από τη στενότητα του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομίας αναζητεί τους τρόπους για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών. Ο κ. Αλογοσκούφης προσπαθεί να κρατήσει πολύ χαμηλά τις προσδοκίες, ενώ περιμένει μια απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ούτως ώστε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Την ίδια στιγμή πάντως από κυβερνητικά στελέχη (Πετραλιά) διακινούνται σενάρια για επιδόματα ενίσχυσης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στην κοινή γνώμη. Δεν λείπουν και οι διαφωνίες για επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μεταξύ των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Μετά από κατήφορο αρκετών ημερών τα χρηματιστήρια του κόσμου, μεταξύ αυτών και της Αθήνας, άρχισαν να ανακάμπτουν με εντυπωσιακό τρόπο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αντιδράσεις

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, με τη σχετική καθυστέρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο, τάχθηκαν κατά της χρηματοδότησης των τραπεζών με το ποσό των 28 δισ. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στηρίζει τις τράπεζες και όχι τα χαμηλά οικονομικά στρώματα (θέτοντας ακόμη και θέμα ακύρωσης της σχετικής συμφωνίας) και ζήτησε να δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Στον τομέα της οικονομίας θα εστιάσει στο εξής την κριτική του στην κυβέρνηση η Χαριλάου Τρικούπη. Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι όσα μέτρα παίρνονται αυτήν την περίοδο είναι προς όφελος βιομηχάνων και εφοπλιστών, ενώ ζήτησε αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις και προστασία των καταναλωτών από τα δάνεια. Από την πλευρά του ο ΣΥΝ χαρακτήρισε την ενίσχυση των τραπεζών «μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο». Στο μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες. Η πτώση του τζίρου κινείται από 15-50%, εντείνονται οι φόβοι για κλείσιμο επιχειρήσεων, κάτι που θα σημάνει απολύσεις και αύξηση της ανεργίας. Ταυτόχρονα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάλεσε τις μικρές τράπεζες να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας με μεγαλύτερες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάλι έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα των δημοσκοπήσεων, καθώς στην τελευταία έρευνα το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ διευρύνθηκε φθάνοντας τις 2,5 μονάδες, ενώ υπερτερεί και στην παράσταση νίκης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Διορθώσεις

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ απάντησαν στην πρόταση Νίμιτς ζητώντας διορθώσεις και διευκρινίσεις σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν κατά τι την αδιάλλακτη στάση τους, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκ νέου λόγο για έναν έντιμο συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Την παραμονή πάντως είχαμε νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ντ. Φριντ να καλεί την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να βρει λύση στο θέμα του ονόματος με βάση τις προτάσεις Νίμιτς. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι αν κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης οι ΗΠΑ, θα πιέσουν την Ελλάδα να μην μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Στην Αθήνα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της και δεν βιάζεται να δώσει τις δικές της απαντήσεις στο «πακέτο» Νίμιτς. Δεν θέτει πάντως ζήτημα αξιοπιστίας και αντικειμενικής διαχείρισης από την πλευρά του ειδικού μεσολαβητή.

ΑΠΤΟΗΤΟΣ ο ηγούμενος Εφραίμ, παρά τη γενική κατακραυγή. Με αναφορά που έστειλε η Μονή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ζητά να μην προχωρήσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στην έκδοση απόφασης με την οποία θα επιστρέψουν στο Δημόσιο 25.000 στρέμματα στην περιοχή της Βιστωνίδας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η Μονή από κοινού με το Δημόσιο υπέβαλαν δήλωση με την οποία το κράτος παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Στο μεταξύ, συγκροτήθηκε σε σώμα το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει συνολικά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τις εργασίες της.

Σχέσεις οργής…

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπήκε το ζήτημα της Ολυμπιακής, με τους συνδικαλιστές να οργανώνουν «χάπενινγκ» διαμαρτυρίας και να κάνουν δύσκολη τη ζωή του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον επιχειρηματιών του εμιράτου για την αγορά της εταιρείας. Ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί όταν προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Στη Βουλή εγκρίθηκαν ήδη οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο για τους εργαζομένους – μετατάξεις, συνταξιοδότηση.

ΘΕΡΜΟΣ προβλέπεται ο χειμώνας για τον χώρο της Παιδείας. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές έχουν εξαγγείλει πανελλαδικά συλλαλητήρια για τις 6 Νοεμβρίου, ενώ προγραμματίζουν και απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με τα κολέγια. Απεργιακές κινητοποιήσεις για διαφορετικούς λόγους σχεδιάζουν ακόμη καθηγητές και δάσκαλοι, ενώ δεκάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη.


Σχολιάστε εδώ