Τυφλή σύγκρουση καναλαρχών

Το ένα μέτωπο είναι στον Alpha. Τρεις διώξεις έχει ο Δ. Κοντομηνάς, η μία για τον Alpha, οι δύο για την Interamerican. Η τελευταία δίωξη ανατρέπει το προηγούμενο εισαγγελικό πόρισμα σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δημήτρη Κοντομηνά. Τώρα η Εισαγγελέας Εφετών προτείνει να ασκηθεί ποινική δίωξη όχι μόνο εις βάρος του πρώην προέδρου της Interamerican, αλλά και άλλων στελεχών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της εκβίασης. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας το 2005 μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανή», που αναφέρονταν σε εξαπάτηση ομογενών στη Γερμανία και τη Νότια Αφρική μέσω επενδυτικών συμβολαίων. Η πλευρά του Δ. Κοντομηλά αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για δάκτυλο της κυβέρνησης, αφού έρχεται λίγες ημέρες μετά την παραίτηση Ρουσόπουλου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας και την αναγγελία για την κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του Alpha και δημοσιογράφων.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Δ. Κοντομηνά σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθησιν σχετικά με «πλασματικά αποθεματικά» ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία Interamerican. Τέλος, αφορμή για την ανάδειξη της ιστορίας του Βατοπεδίου, που έκαψε την κυβέρνηση, ήταν τον Αύγουστο του 2008 η άσκηση νέας ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Κοντομηνά για κακουργηματική απιστία σχετικά με έκνομες, άκυρες και παράνομες μεταβιβάσεις κατά τις μεταβολές μετοχικών μεριδίων του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha μετά τις καταγγελίες του Στάθη Τσοτσορού. Από τον Alpha σημειώνουν πως όσο καιρό εργαζόταν η Μ. Ζαχαρέα στο κανάλι οι υποθέσεις είχαν άλλη πορεία. Τώρα όμως είναι μπροστά η μεταβίβαση. Η πώληση των μετοχών του 66,6% του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου Alpha τελεί υπό την αίρεση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, οπότε στις αρχές Νοεμβρίου καλείται να εκδώσει την απόφασή της. Σε περίπτωση που δεν κρίνει την υπόθεση και δεν εκδώσει απόφαση, η έγκριση της μεταβίβασης είναι αυτόματη. Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα με τη δημόσια παρέμβαση του Γ. Αλαφούζου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του Δ. Κοντομηνά για την υπόθεση της Interamerican στη Νότια Αφρική και τη Γερμανία, ενώ επιτέθηκε και στον Γ. Κουρή για οφειλές του στο ΙΚΑ, με το οποίο έχει δικαστική αντιπαράθεση και κερδισμένες υποθέσεις ο εκδότης, αλλά και εναντίον του Μ. Κυριακού για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η απάντηση ήρθε μέσω του Νίκου Χατζηνικολάου από τη συχνότητα του Real. Ο εκδότης υπενθύμισε την υπόθεση της καταβολής χρημάτων από τον Αριστείδη Αλαφούζο προς τον Κ. Μητσοτάκη, κάτι που δημόσια είχε δηλώσει ο μέτοχος της «Καθημερινής». Ο Ν. Χατζηνικολάου υποστήριξε πως ο Αρ. Αλαφούζος είναι ο πρώτος που άνοιξε τον κύκλο του μαύρου χρήματος, συμπληρώνοντας πως το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί ακόμη και πρέπει να υπάρξει ένας γενναίος Εισαγγελέας να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Από την πλευρά του ο Μ. Κυριακού έχει στείλει καταγγελία στο ΕΣΡ για τις αναφορές του ΣΚΑΪ εναντίον του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη μη μαγνητοσκόπηση συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο για τα δάση.

Τρίτο ζήτημα είναι οι οφειλές στα Ταμεία, θέμα που αναδεικνύει η «Καθημερινή» και το ζήτημα της κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, ιστορία για την οποία έγραψαν την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα του Νέου Φαλήρου, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και το «Βήμα» της Τρίτης.

Όσο για μας στο «Παρόν», την περασμένη Κυριακή σε ρεπορτάζ με τίτλο «Επιχείρηση «καθαρά media»» γράφαμε: <Ι> «Μάχη μέχρις εσχάτων αναμένεται το επόμενο διάστημα στα ΜΜΕ. Οι μεγάλοι και ισχυροί παίχτες της ελληνικής αγοράς, με αφορμή την επερχόμενη οικονομική κρίση θα επιχειρήσουν εκκαθάριση του τοπίου στα media από τους μικρομεσαίους, αλλά και όσους θεωρούν πως είναι εκτός του δικού τους κύκλου». <Δ> Και ειδικά για την κρατική διαφήμιση εκτιμούσαμε: <Ι> «Είναι φανερό πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν 4 βασικά ζητήματα. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, η κρατική δαπάνη, οι οφειλές των Μέσων στα ταμεία και η αδειοδότηση. Η διανομή της κρατικής δαπάνης θα εξελιχθεί σε κεντρικής φύσεως ζήτημα, καθώς όσο θα συρρικνώνεται η ιδιωτική διαφήμιση η μόνη πηγή εσόδων θα είναι το ζεστό, κρατικό χρήμα».


Σχολιάστε εδώ