Τζογάρει η Εκκλησία στο χρηματιστήριο!

Η φήμη που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορα blog και αναπαρήγαγαν οι εφημερίδες, ότι δηλαδή η Εκκλησία της Ελλάδος επένδυσε είκοσι εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (ως μεγαλομέτοχος της συγκεκριμένης τράπεζας) ανάγκασε τον υπεύθυνο της ΕΚΥΟ να διαψεύσει με δήλωσή του ότι η Εκκλησία «προέβη σε αγορά μετοχών τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου» (την ίδια μέρα όχι, άλλη ίσως…), βγάζοντας όμως ταυτόχρονα άλλη είδηση. Στην ανακοίνωση που διένειμε στους δημοσιογράφους ο κ. Α. Ζαμπέλης υποστήριξε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «προβαίνει από καιρού εις καιρόν σε τοποθετήσεις διαθεσίμων της σε μετοχές» (sic).

Με λίγα λόγια, οι δωρεές των πιστών και τα έσοδα που προέρχονται από τα ακίνητα της Εκκλησίας -που και πάλι είναι προσφορές του κόσμου- επενδύονται στη… σιγουριά του χρηματιστηρίου. Η παραδοχή ότι η Εκκλησία διατηρεί μια άτυπη ΕΛΔΕ στο συνοδικό μέγαρο κάποιους ίσως τους εκπλήσσει. «Λιγότερη εκκοσμίκευση, περισσότερη πνευματικότητα και έργο» υπόσχονταν οι συνεργάτες του Ιερωνύμου, κληρικοί και λαϊκοί. Έτσι προφανώς ερμηνεύεται η πνευματικότητα από τη νέα ηγεσία της Εκκλησίας. Με το να συσσωρεύει ρευστό, να αναζητεί τους καλύτερους τρόπους για να επενδυθούν αυτά τα χρήματα και να στοχεύει σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις. Σίγουρα η επένδυση σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν μια μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να «τοποθετεί τα αποθεματικά της» στο χρηματιστήριο. Δηλαδή η προσφορά ενός πιστού, είτε πρόκειται για ένα ευρώ στο παγκάρι είτε το ενοίκιο από ένα δυαράκι στα Πατήσια που χάρισε στην Εκκλησία, εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Κάποια στιγμή, έτσι όπως το πάνε, θα φτάσει η ώρα που θα αναγκάσουν τους παπάδες να βγάλουν δίσκο μετά τη λειτουργία της Κυριακής για να καλύψουν τις απώλειες από την πτώση του Nasdaq…

Αναρωτιόμαστε αν στον τέταρτο όροφο του συνοδικού μεγάρου στο Κολωνάκι, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες, αντί να ακούν ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου στο οικονομικό κανάλι SBC. (Ίσως βέβαια δεν έχουν και άδικο που δεν συντονίζονται στον σταθμό της Εκκλησίας, καθώς μέσα σε λίγους μήνες η νέα διεύθυνση του ραδιοφώνου τους έχει στρέψει πολλούς ακροατές στον σταθμό της Μητρόπολης Πειραιά.)

Νέα σχέδια και επιχειρηματικά πλάνα

Οι επενδυτικές κινήσεις της Εκκλησίας δεν προκαλούν εντύπωση σε όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στους διαδρόμους των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος και ο Αντώνης Ζαμπέλης, με πολυετή θητεία στο real estate στην Εμπορική Τράπεζα, διοικούν τους τελευταίους οκτώ μήνες τα οικονομικά της Εκκλησίας σαν να πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία και όχι για έναν πνευματικό οργανισμό που οφείλει να διαχειριστεί την προσφορά των πιστών κυρίως για να γίνει κοινωνικό έργο και υποδομές που θα «επιστρέψουν» στον κόσμο που έχει ανάγκη. Η ΕΚΥΟ έχει ήδη στελεχωθεί από… γκουρού των οικονομικών (οι περισσότεροι με κοινό στοιχείο στο βιογραφικό τους την προϋπηρεσία στην Εμπορική Τράπεζα και με μισθούς μεγαλύτερους από εκείνον του Αρχιεπισκόπου) που αντιμετωπίζουν την Εκκλησία ως μια μεγάλη εταιρεία με σεβαστά αποθεματικά στα ταμεία της, που πρέπει με κάθε μέσο να «αυγατίσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιχειρηματικά πλάνα του νέου οικονομικού επιτελείου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προβλέπουν καταρχάς την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών που βρίσκονται στα ταμεία της Συνόδου. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε ζεστό χρήμα στα ταμεία της Συνόδου. Φημολογείται μάλιστα έντονα ότι βασική προτεραιότητα των νέων στελεχών ήταν να μεταφέρουν αυτό το ποσό σε άλλη τράπεζα με μεγαλύτερες αποδόσεις (και περισσότερα οφέλη…). Επιπλέον, το επιτελείο στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει η Εκκλησία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, σε συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τα εκκλησιαστικά ακίνητα «φιλέτα», στην ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών από τις ανώνυμες εταιρείες που διαθέτει η Εκκλησία κ.ά. Πάντως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος που αντιμετωπίζουν προς το παρόν τα «golden boys» της Εκκλησίας είναι η πληρωμή των δόσεων του μεγάλου δανείου που έλαβε η Σύνοδος για να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Λέγεται ότι μόλις αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα θα προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Επιχειρηματικά πλάνα, νέες προτάσεις για επιχειρηματική δράση και αξιοποίηση των κεφαλαίων της Εκκλησίας. Αυτά απασχολούν τους τεχνοκράτες που περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο και όχι πώς θα ελαφρύνουν τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό, που χάνουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμούς και παίρνουν ως βοήθημα από την Εκκλησία μερικές δεκάδες ευρώ. Μέχρι πάντως να έρθει στην «παλιά παρέα της Εμπορικής», που κάνει κουμάντο στην Εκκλησία, καμία καλή ιδέα για περισσότερο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ο Ιωαννίνων θα συναινεί, ο Ζακύνθου θα χειροκροτεί και ο Ιερώνυμος (απλώς) θα παρατηρεί…


Σχολιάστε εδώ