Τέλος (;) δημοτικά ραδιόφωνα και κανάλια με ευθύνη της ΝΔ

Επιπτώσεις για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της εξαφάνισης των φωνών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο νόμος που μετατρέπει τις δημοτικές επιχειρήσεις σε ΑΕ με όρο να έχουν κέρδη, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βάλουν λουκέτο, δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα από την πρώτη στιγμή. Τώρα ξέσπασε το τσουνάμι των αντιδράσεων και καθυστερημένα η Ένωση Συντακτών ζητά αλλαγή του νόμου.

Οι εργαζόμενοι του Ξένιου στα Άνω Λιόσια είχαν προειδοποιήσει από το καλοκαίρι του 2007 για το τι θα συνέβαινε, αλλά τότε κανείς δεν άκουγε.

Και ενώ στον Αθήνα 9,84 οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι από τους 200 θα πρέπει να μείνουν στον σταθμό 35 με 40 άτομα και πραγματοποίησαν την πρώτη τους κινητοποίηση με απόφαση της ΕΣΗΕΑ, στα Άνω Λιόσια φαίνεται ότι αποκαλύπτεται το δεύτερο μέρος του «έργου». Σε ανύποπτο χρόνο η δημοτική επιχείρηση του Ξένιου μπήκε με 1% στο μετοχικό κεφάλαιο του τηλεοπτικού καναλιού Θριάσιο TV. Πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο για το κανάλι όσο και για τον ραδιοφωνικό σταθμό ενδιαφέρεται συγκεκριμένος επιχειρηματίας με συμφέροντα στον αθλητικό χώρο.

Μήπως λοιπόν, ρωτάνε οι εργαζόμενοι, θα δοθούν φιλέτα των νέων ΑΕ σε ιδιώτες επιχειρηματίες και γι’ αυτό οι δήμαρχοι σπεύδουν να «καθαρίσουν» τους σταθμούς από το προσωπικό τους;

Το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί και από την Ένωση Συντακτών, η οποία παρενέβη πλέον στο θέμα, δηλώνοντας τη «ριζική της διαφωνία» στην επιχειρούμενη μεταβολή του χαρακτήρα των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος είχε συνάντηση με τους εργαζομένους του 9,84 και τους μετέφερε μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου ότι θα επανεξετάσει πολύ σύντομα το θέμα των Δημοτικών Ραδιοσταθμών.

Εκτός από τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Άνω Λιοσίων, παρόμοια σχέδια για μείωση του προσωπικού και μεταφορά των δημοσιογράφων σε υπηρεσίες των δήμων υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη με το κανάλι του TV 100 και τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ανάλογο πρόβλημα θα προκύψει και στον Δήμο Πειραιά.

Συνολικά οι δημοτικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα απασχολούν εκατοντάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς και, όπως φαίνεται, είναι τα πρώτα ΜΜΕ που θα πληγούν άμεσα από την οικονομική κρίση.

Την αντίθεσή της στη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ανώνυμες εταιρείες εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

Η ομοσπονδία των δημοσιογράφων ζητεί να αποσυρθούν αμέσως οι διατάξεις που αφορούν στις δημοτικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις και καλεί τα πολιτικά κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις και τα όργανα της ΚΕΔΚΕ να πάρουν θέση.

Κινητοποιήσεις

Άμεσα αντέδρασαν οι εργαζόμενοι των δημοτικών σταθμών Αθήνα 9,84 και Air 104,4 FM, καθώς και στην ιστοσελίδα www.athina984.gr, στα σχέδια του δήμου να συρρικνώσει τον δημοσιογραφικό τομέα. Αποφάσισαν να μεταδίδουν ανά μισή ώρα, είτε υπό μορφή ραδιοφωνικού σποτ είτε ως κείμενο στο τέλος των δελτίων και των τίτλων ειδήσεων το ψήφισμά τους καθώς και ένα σχόλιο με την επιχειρηματολογία που θα καταρρίπτει την προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΡΑ.

Οργανώνουν επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας και τρίωρες στάσεις εργασίας κατά τις ημέρες και ώρες όπου το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 2.00 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο στην Πλατεία Κοτζιά, καθώς και ανάρτηση πανό στην είσοδο του ραδιοφωνικού σταθμού επί της οδού Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορεί να λειτουργούν στη βάση της επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας, με όρους εμπορικής ανταγωνιστικότητας.


Σχολιάστε εδώ