Σχέδια επί χάρτου για τον ανασχηματισμό

To μαρτύριο της σταγόνας περνά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κι αυτό διότι μέρα με την ημέρα πιέζεται από τις ίδιες τις καταστάσεις να κάνει αυτό που δεν επιθυμεί και δεν πιστεύει: ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα προτιμούσε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά τη διεξαγωγή των… ευρωεκλογών, ώστε να φανούν οι αλλαγές ως αποδοχή του δυσάρεστου μηνύματος που όπως όλα δείχνουν θα λάβει η κυβερνητική παράταξη. Έχει τη γνώμη, και μάλλον δεν έχει άδικο, ότι εάν γίνουν τώρα οι αλλαγές, έως και τις ευρωεκλογές θα επιδιωχθεί η φθορά των νέων υπουργών, με αποτέλεσμα μετά τα έτσι κι αλλιώς δυσάρεστα μηνύματα των ευρωεκλογών να μην μπορεί να αλλάξει πάλι ρότα και στελέχη. Ωστόσο, τα γεγονότα πιέζουν και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει μικρής κλίμακας αλλαγές -έναν δύο υπουργούς- αφήνοντας για αργότερα τον ουσιαστικό και μαζικό ανασχηματισμό ή εάν θα προχωρήσει σʼ αυτόν τώρα έως και τις αρχές του νέου έτους.

Mετά πάντως την παραίτηση -διευκόλυνση στην ουσία- του Θόδωρου Ρουσόπουλου οι αλλαγές μετατίθενται για τις αρχές του νέου έτους. Για τότε γίνονται διάφορες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τα θέματα με τον Τύπο και γενικότερα τα μίντια οι περισσότεροι υπουργοί δείχνουν μια περίεργη… σύμπνοια στο πρόσωπο του πολυεργάτη ανθρώπου όλων των δύσκολων καταστάσεων –κάτι σαν τα 4Χ4– Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν υπάρχει κορυφαίο στέλεχος στην κυβέρνηση που να μη θέλει να διατηρήσει ο νυν υπερυπουργός τα οφίτσια που του έδωσε ο πρωθυπουργός, τις δυο γραμματείες της κυβέρνησης… Το παιγνίδι των Μέσων Ενημέρωσης θα το παίζει, καθώς φαίνεται, πρωτίστως ο Προκόπης Παυλόπουλος και μετά τον… ανασχηματισμό θα βγαίνουν καθημερινά και οι κορυφαίοι υπουργοί μπροστά για να προβάλλουν το έργο τους και να δίνουν εξηγήσεις για τα του «οίκου τους». Για τον καθημερινό… λιθοβολισμό στο πρες ρουμ, δεν φαίνεται να αλλάξει στον ανασχηματισμό ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Για την περίπτωση του υπουργού Οικονομικών εύκολη λύση δεν υπάρχει. Ο Κ. Καραμανλής μέχρι στιγμής επιθυμεί να μείνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης στο υπουργείο του, όχι γιατί μια αλλαγή θα σήμαινε παραδοχή της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά διότι τώρα που μαίνεται η κρίση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να διασαλεύσει τις ισορροπίες αυτές. Άλλωστε ο Αλογοσκούφης έχει τις ευθύνες για την όλη ως τώρα οικονομική πολιτική. Πάντως θέμα να καταλάβει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ή ο κ. Γιώργος Σουφλιάς δεν υφίσταται ούτε στα πλέον νοσηρά σχέδια… του Μαξίμου.

Στο υπουργείο Εσωτερικών θέλει να πάει ο Μεϊμαράκης, κυρίως γιατί, εξαιτίας των… συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, θα υπάρξει μια κομματική γραμμή πλεύσης με την αυτοδιοίκηση, τις νομαρχίες και τις περιφέρειες της χώρας. Αλλιώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να αφήσει το υπουργείο Άμυνας, το οποίο μείνει ορφανό και το οποίο πολύ θα ήθελε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που όμως δεν φαίνεται να έχει και πάλι πολλές ελπίδες να γυρίσει στην κυβέρνηση. Είναι σαφές πάντως ότι η πλευρά Μητσοτάκη αναγκαστικά θα βάλει νερό στο κρασί της και δεν θα αντιδράσει στην επιστροφή του Σαμαρά σε κυβερνητικό πόστο. Εάν δεν πάει εκεί ο μεσσήνιος πολιτικός, πιο πιθανό θα είναι να αντικαταστήσει τον Χρ. Φώλια, που μάλλον δεν θα… πάει πουθενά. Αρκετή ζημιά έκανε… Εάν όμως ο Σαμαράς δεν βρεθεί στο Ανάπτυξης, είναι σίγουρο ότι τη θέση τη θέλει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο Απασχόλησης η κ. Φάνη Πετραλιά, στο Δημοσίων Έργων ο κ. Γιώργος Σουφλιάς και στο Εξωτερικών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται αμετακίνητοι, πάντα εκτός απροόπτου… Επίσης ο κ. Χατζηδάκης στο υπουργείο Μεταφορών θα τραβήξει την ανηφόρα της πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και του ξεπουλήματος του ΟΣΕ.

Όσον αφορά τα σενάρια περί αντιπροέδρου, είναι σίγουρο ότι ο ίδιος ο Καραμανλής δεν σκέπτεται κάτι τέτοιο. Εάν συζητά κατʼ ιδίαν με τον Γιώργο Σουφλιά, αυτό συμβαίνει γιατί ο τελευταίος είναι έμπειρος πολιτικός, του καταλογίζεται όμως ότι στην τέχνη του επικοινωνείν έχει μειονεκτήματα, πέραν του ότι οι σχέσεις του με την πλειοψηφία των στελεχών δεν είναι και οι πλέον αρμονικές… Εκείνο που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει ο Καραμανλής είναι να βγάλει μπροστά τους κορυφαίους υπουργούς του και επικοινωνιακά, όπως σημειώνουμε παραπάνω.

Οι πιθανές συγχωνεύσεις

Tαυτοχρόνως, υπάρχουν κι εκείνοι που εισηγούνται συγχωνεύσεις υπουργείων, αλλά κάποιοι… αντιδρούν τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να θέλεις να δημιουργήσεις μια αποτελεσματική κυβέρνηση ισορροπιών με… λιγότερα άτομα. Μάλλον περισσότερους θα πρέπει να «βολέψεις»… Αν και διατυπώνεται και η αντίθετη άποψη. Υπάρχει εξάλλου η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πάντως η συγχώνευση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας συζητείται και πάλι πολύ έντονα, ενώ το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης μπορεί να συμπεριλάβει και το υπουργείο… Δικαιοσύνης. Υπουργείο Οικονομικών μαζί με υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ σίγουρος θεωρείται ο διαχωρισμός των υπουργείων Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Μάλλον όμως οι συγχωνεύσεις και αυτήν τη φορά θα μείνουν στα υπʼ όψιν…


Σχολιάστε εδώ