Στης Σοφοκλέους ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ…

// Από το ναδίρ στο ζενίθ. Σωστότερα από τα… τάρταρα στα ύψη, για πολλούς ίσως και δυσθεώρητα ύψη. Αυτό ήταν το σενάριο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για την εβδομάδα που πέρασε. Μια εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις, ιδίως για όσους τολμηρούς -ή τυχερούς- τοποθετήθηκαν πριν από το τέλος της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, όταν και ο δείκτης κινήθηκε ενδοσυνεδριακά σχεδόν 10 μονάδες, από το -4,95% της έναρξης στο +4,1% του κλεισίματος. Ακριβώς εκεί δηλαδή όπου και εκδηλώθηκαν μερικές πολύ σημαντικές αγορές. Αγορές που τελικώς αποδείχθηκαν στην πορεία σημαντικές αφού, αντίθετα με τα όσα πολλοί πίστευαν, δεν ήταν όλες «διατεταγμένες» να… σηκώσουν την Εθνική, τις τράπεζες και συνεπακόλουθα όλη την αγορά. Ήταν πραγματικές τοποθετήσεις, πιθανότατα μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, αρκετές όμως για να τονώσουν την αγορά και τελικώς να οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως ακόμα και στη χειρότερη συγκυρία μπορούν να αναδυθούν ευκαιρίες, αλλά και επενδυτές πρόθυμοι να τις εκμεταλλευθούν.

// Εκτός πια κι αν δεν πιστεύετε πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες σε μια αγορά -έστω με συμπεριφορά καζίνο- που μέσα σε δύο συνεδριάσεις ξεπερνά σε διακύμανση το 20% και σε κέρδη το 14%.

// Σύμφωνοι, υπάρχουν οι σκεπτικοί που δικαίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θυμίζοντάς μας πως παρόμοια ξεσπάσματα είθισται να κάνουν οι αγορές που δεν έχουν ακόμα «πιάσει πάτο» και απλώς κάνουν μια συνηθισμένη παύση στη συνεχιζόμενη πτωτική τους πορεία. Επίσης δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με όσους εκτιμούν ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι κατά βάση τεχνικές, «κατά παραγγελίαν», και σε κάθε περίπτωση «ανθυγιεινές» για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να εγκλωβιστεί από το πουθενά!

// Όμως δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας το γεγονός πως το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων τίτλων βρίσκεται πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα αποτιμήσεων, πως αρκετοί επιχειρηματίες προσπάθησαν να στηρίξουν -έστω ανεπιτυχώς- τα χαρτιά τους και πως προφανώς κάποιοι έχουν επαρκή ρευστότητα για να τοποθετηθούν. Εκείνο που μένει είναι να δούμε κατά πόσον οι ιδιώτες επενδυτές έχουν ακολουθήσει αυτές τις πρώτες τοποθετήσεις, ιδίως στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Υπομονή μόνο να έχουμε…

// Υ.Γ.: Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος τις προσεχείς ημέρες θα παίξει ρόλο και η εικόνα των διεθνών αγορών. Η FED έκανε το… θαύμα της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεσμεύθηκε πως την Πέμπτη θα ακολουθήσει στον δρόμο της μείωσης του κόστους χρήματος. Επομένως, θεωρητικά όλα συντείνουν προς την επίτευξη, αν μη τι άλλο, μιας ισορροπίας στις αγορές. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ