ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Στον Δήμο της Καλαμαριάς, λοιπόν, οι θέσεις αυτές σχετίζονται άμεσα και με τα σενάρια που θέλουν τον Χριστόδουλο Οικονομίδη να παραιτείται από τη θέση του δημάρχου και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, ακριβώς δύο χρόνια πριν, είχαμε γράψει για την ανεξήγητη σπουδή του Χριστόδουλου Οικονομίδη που στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας τότε δημοτικής του ομάδας επανέλαβε (γιατί το είχε πρωτοπεί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του – τέλη Μαΐου του 2006) ότι θα είναι η τελευταία του θητεία στο τιμόνι του Δήμου Καλαμαριάς. Αυτή η δήλωση «πυροδότησε» τα σενάρια διαδοχής που άρχισαν να γίνονται εντονότερα με τις φήμες που ήθελαν τον Χριστόδουλο να μην ολοκληρώνει τη θητεία του και να παραιτείται επιστρέφοντας στα γνωστά του «χωράφια», στα διοικητικά τού μπάσκετ και στην Εθνική του Ομοσπονδία, που ελέγχεται από τον «κολλητό» του, διεθνή πλέον παράγοντα και πρόεδρο της FIBA Europe, Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Έτσι ο πολυπράγμων γενικός γραμματέας Δημήτρης Λέκκας θα μπορούσε -ελέγχοντας τη δημοτική ομάδα- να επιβάλει τον δήμαρχο της αρεσκείας του και επόμενο υποψήφιο στις εκλογές του 2010, παρακάμπτοντας τη βάσανο της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, μια περιπέτεια της υγείας του δημάρχου δημιούργησε μια αναστάτωση σχετικά με το αν και πότε θα αποχωρήσει ο Χριστόδουλος από το δημαρχιακό αξίωμα.

Με αυτά ως δεδομένα, οι θέσεις των αντιδημάρχων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου θεωρούνται προνομιούχες εν όψει της διαδοχής και φυσικό είναι να τις φλερτάρουν πρώτοι από όλους οι… δελφίνοι: Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Θεοδόσης Μπακογλίδης κατά πρώτο λόγο, Μαρία Παυλίδου και Μπάμπης Ξανθόπουλος κατά δεύτερο και ο, εκλεκτός του Λέκκα, Ιωσηφίδης (που τελευταία χάνει πόντους στη μάχη της διαδοχής).

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο μόνος που λόγω γνώσης και εμπειρίας μπορεί να χειριστεί τα φλέγοντα ζητήματα των… τσιμεντοποιήσεων ελεύθερων χώρων της Καλαμαριάς (στο Καραμπουρνάκι, στις παλιές καπναποθήκες κ.α.), που ίσως κρίνουν και το αποτέλεσμα των επόμενων δημοτικών εκλογών, δεν μπορεί παρά να παραμείνει στην αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών.

Παραμένοντας όμως σ’ αυτήν τη θέση ο Σαρηγιάννης, θα πρέπει να παραμείνει ως Αντιδήμαρχος και ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, σημερινός αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, πιθανώς αλλάζοντας αντικείμενο.

Η «αλυσιδωτή αντίδραση» συνεχίζεται με τη Μαρία Παυλίδου, αντιδήμαρχο σήμερα Παιδείας και Πολιτισμού, να απαιτεί -αφού παραμένουν οι άλλοι δύο- και αυτή τη δική της παραμονή, όπως και ο Μπάμπης Ξανθόπουλος που, λόγω επαγγέλματος δεν μπορεί να πάρει θέση αντιδημάρχου και θα βολευόταν με αυτή του προέδρου, την οποία όμως διεκδικεί και ο Γιάννης Αβραμίδης.

Μένουν λοιπόν δύο αντιδημαρχίες (Καθαριότητας και Μικροέργων) από τις οποίες φεύγουν Α. Τσαπακίδου και Γ. Αμπατζίδης αντίστοιχα, με πιθανούς διαδόχους Στ. Ζαμπέτογλου και Στ. Φωτόπουλο. Πιθανόν όμως να έχουμε εκπλήξεις σε αυτές τις δύο θέσεις, προκειμένου να ψηφιστεί ο διάδοχος της αρεσκείας Λέκκα.

Εν κατακλείδι, Μπακογλίδης και Σαρηγιάννης (αυτοί που εκλέχθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές) είναι οι πιθανότεροι διάδοχοι του Χριστόδουλου, με το σενάριο του δημάρχου-«λαγού» (βλέπε Γιάννης Ιωσηφίδης) που θα εκλεγεί μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές -στρώνοντας το χαλί σε υποψηφιότητα Νίκου Γκεσούλη- να απομακρύνεται…

Εκείνο που δεν έχω κατορθώσει να μάθω είναι πότε τελικά θα προχωρήσει στην παραίτηση ο -εκλεγείς ήδη στην Ομοσπονδία μπάσκετ και προοριζόμενος για έφορος Εθνικών Ομάδων- Χριστόδουλος Οικονομίδης. Καλό πάντως θα είναι, ό,τι γίνει, να γίνει σύντομα γιατί τα προβλήματα τρέχουν.


Σχολιάστε εδώ