Προγραμματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, όσο δηλαδή διαρκούσε η δημοσκοπική άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά στελέχη του θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πορευθούν προς τις επικείμενες ευρωεκλογές με τον «αυτόματο πιλότο» των διψήφιων ποσοστών και στη συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές θα κινούνταν με τη δυναμική του εξασφαλισμένα πετυχημένου ποσοστού των ευρωεκλογών.

Η προσγείωση όμως των δημοσκοπικών ποσοστών σε γήινα πλαίσια (ήδη η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από τον ΑΝΤ1 δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 8,8%) ανάγκασε τα στελέχη του ΣΥΝ να ανασκουμπωθούν και να αρχίσουν τις προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που συνεδρίασε μέσα στην εβδομάδα και ασχολήθηκε με την προετοιμασία του κόμματος μπροστά στις εκλογές και ειδικότερα τις ευρωεκλογές. Τα στελέχη του ΣΥΝ έχουν επίγνωση ότι οι ευρωεκλογές, λόγω των εξελίξεων στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τα σκάνδαλα να κυριαρχούν και τα κόμματα του δικομματισμού να αντιπαρατίθενται έντονα, δεν θα αντιμετωπιστούν από τους ψηφοφόρους με τα παραδοσιακά χαλαρά κριτήρια ψήφου που διαχρονικά ευνοούσαν τα μικρότερα κόμματα. Έτσι εκτίμησαν ότι οι ευρωεκλογές θα έχουν έντονα πολιτικό χαρακτήρα, κάτι που δεν ευνοεί τις εκτιμήσεις κάποιων υπεραισιόδοξων που μέσα στον δημοσκοπικό οίστρο έκαναν λόγο ακόμα και για ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 20%!

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πρώτες που ο χώρος θα κατέβει με το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΣΥΝ, αφού στις προηγούμενες, λόγω των διαφωνιών των διαφόρων σχημάτων τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική όσο και για την ευρωβουλευτική εκπροσώπηση, η συμμαχία είχε διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, με αποτέλεσμα ο ΣΥΝ να εκλέξει μόνο έναν ευρωβουλευτή.

Όχι ότι σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα. Κάθε άλλο, αφού από τη μια υπάρχουν συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καθαρά «αντιευρωπαϊκή στρατηγική», που είναι παραπλήσια εκείνης του ΚΚΕ, και από την άλλη παρούσες είναι οι ισχυρές και παραδοσιακές «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις του κινούνται στα πλαίσια του ΣΥΝ. Έτσι η πορεία προς τις ευρωεκλογές θα συνοδευτεί και από προγραμματική αντιπαράθεση σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από διαγκωνισμούς για τις ευρωβουλευτικές έδρες, αφού οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Στον ΣΥΝ έχουν επίγνωση ότι στην πορεία προς τις ευρωκλογές θα αντιμετωπίσουν την πίεση του ΚΚΕ, το οποίο κατατάσσει την Κουμουνδούρου στα «κόμματα του ευρωμονόδρομου» που δεν αμφισβητούν την ΕΕ και έτσι ο Περισσός θα επιδιώξει να καρπωθεί τις ψήφους όσων είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ. Στην κατεύθυνση «δημιουργία αναχωμάτων» για την άμυνα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αποφάσισε να προωθήσει μια σειρά από θέματα που έρχονται σε σύγκρουση με τη σημερινή κατεστημένη θέση της ΕΕ. Έτσι προτείνει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλλει στις χώρες μέλη έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ και αποτρέπει την άσκηση κοινωνικών πολιτικών, ενώ θα ζητήσει η επόμενη Ευρωβουλή να έχει συντακτικό χαρακτήρα και να επεξεργαστεί μια νέα Ευρωσυνθήκη, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τους λαούς της ΕΕ.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο, όπως έχει γράψει ήδη το «ΠΑΡΟΝ», προκρίνεται η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη στην κορυφή του ψηφοδελτίου, ενώ το πλειοψηφικό «Αριστερό Ρεύμα» προωθεί τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ν. Χουντή. Εκλόγιμη θέση (τη δεύτερη ή την τρίτη) διεκδικούν οι σύμμαχοι στον ΣΥΡΙΖΑ και τυχόν απόρριψη της απαίτησής τους είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.


Σχολιάστε εδώ