Ο τραπεζίτης των… φτωχών στη Βουλή!

Κατά τους ίδιους κύκλους, ούτε τυχαία ήταν η παρέμβαση αυτή ούτε είχε αφορμή μόνο τη διαφωνία του με την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις που αφορούν το τι θα γίνει με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Αλλά;

Αλλά… υπογραμμίζουν, ο κ. Βγενόπουλος σαφέστατα στοχεύει πολιτικά.

Είναι αυτήν τη στιγμή παράτολμο να πει κάποιος μέχρι πού είναι και πού φτάνει η πολιτική στόχευση του ισχυρού άνδρα της MIG.

Αν δηλαδή θα φτάσει μέχρι την καθοδήγηση συγκρότησης νέου πολιτικού σχηματισμού, όπως πολλοί πιστεύουν, ή αν προς το παρόν (στο ορατό μέλλον…) θα περιοριστεί σε στοχευμένες πολιτικού τύπου παρεμβάσεις για να προλειαίνει το έδαφος.

Πριν από λίγους μήνες, βέβαια, ο κ. Βγενόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την πολιτική. Αυτό είν’ αλήθεια. Ωστόσο πόσο είναι ή μπορεί να είναι μια τέτοια δήλωση ισχύουσα στο διηνεκές;

Πολύ περισσότερο που απ’ τη στιγμή που διαπιστώνεται πολιτικό κενό (και αυτό το κενό το δέχεται κι ο κ. Βγενόπουλος…), αυτό το κενό το καλύπτει η ζωή, το καλύπτουν οι εξελίξεις, το καλύπτει μια δυναμική που εκ των πραγμάτων αναπτύσσεται. Κι ο Βγενόπουλος έχει μέχρι τώρα δείξει ότι αυτές τις δυναμικές σίγουρα τις παρακολουθεί. Και παρεμβαίνει…

Ίσως, επαναλαμβάνουμε, είναι ακόμα πρόωρο να μιλήσει κάποιος για τον Έλληνα Μπερλουσκόνι, όπως διατείνονται ουκ ολίγοι. Όμως δεν μπορεί να κινείται από μόνος του ο κ. Βγενόπουλος. Πρέπει να εκπροσωπεί κάποια κίνηση επιχειρηματιών με πολιτικές φιλοδοξίες. Και όλη η οργάνωση της φιέστας για να προβληθεί ένα κοινωνικό, φιλολαϊκό, φιλάνθρωπο πρόσωπο του Βγενόπουλου, δεν έγινε μέσα σε λίγες ώρες. Ήταν πολύ καλά οργανωμένη όλη αυτή η εμφάνιση. Βέβαια, δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί η εν γένει παρουσία του, οι παρεμβάσεις του, που πόρρω απέχουν απ’ το να χαρακτηριστούν απλές παρεμβάσεις οικονομικού τύπου και περιεχομένου.

Ξεκίνησε με αγωγές κατά πολιτικών. Συνέχισε με αγωγές κατά ΜΜΕ (μεταξύ αυτών και «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»). Τώρα κάνει μια παρέμβαση που εντυπωσιάζει πράγματι, αφού έβγαλε ένα πρόσωπο φιλολαϊκό, κυριολεκτικά πρόσωπο «καλού Σαμαρείτη», με προτάσεις προχωρημένες και σε κατεύθυνση προοδευτική!

Και μάλιστα τη στιγμή της κορύφωσης μιας μεγάλης, βαθιάς οικονομικής κρίσης. Το να βγάζει κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας ένα τέτοιο πρόσωπο ακριβώς σε αυτήν τη συγκυρία, σίγουρα δεν είναι τυχαίο…

Προσθέστε και κάτι άλλο

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι:

• Η δομή και το περιεχόμενο της ομιλίας-παρέμβασης Βγενόπουλου παραπέμπουν σε καλά προετοιμασμένη τοποθέτηση πολιτικού ή έστω έμπειρου επικοινωνιολόγου. Ήταν έτσι δομημένη, με τέτοιο «χτένισμα», που σίγουρα δεν προερχόταν από έναν καλό τεχνοκράτη! Προερχόταν από έμπειρο, πολύ έμπειρο περί τα πολιτικά!

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχει λίγη σημασία αν ο εμπνευστής της ήταν πολιτικός ή επικοινωνιολόγος ή… δημοσιογράφος. Αντιθέτως, έχει μεγάλη σημασία το περιεχόμενό της.

Ούτε διαφεύγει την προσοχή ότι αυτή η παρέμβαση Βγενόπουλου προβλήθηκε απ’ την πλειονότητα των ΜΜΕ με τρόπο… ασυνήθιστο για επιχειρηματία! Διότι μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο Α. Βγενόπουλος προστατεύεται από ένα δίχτυ δημοσιογράφων, ορισμένοι μάλιστα απ’ τους οποίους έως και πριν λίγο καιρό του έκαναν επιθέσεις και στη συνέχεια… ανένηψαν (μια ματιά να ρίξει κανείς σε εφημερίδες, blogs ή να παρακολουθήσει ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, θα καταλάβει πολλά…), αλλά ούτε αυτό από μόνο του αρκεί για να δικαιολογήσει την προβολή του… «τραπεζίτη των φτωχών» (!), όπως τον αποκάλεσαν κάποιοι… βασιλικότεροι του βασιλέως!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όλοι αυτοί δεν θυμήθηκαν να αναρωτηθούν ούτε για το τάιμινγκ, ούτε για τη σκοπιμότητα, αλλά ούτε για το έγκαιρο της παρέμβασης Βγενόπουλου. Και φυσικά δεν στεκόμαστε καθόλου στα κακεντρεχή σχόλια του τύπου ότι «θα σώσει την Ελλάδα, όπως έσωσε τον… ΠΑΟ»!

Οι οικονομικές πτυχές της παρέμβασης

Υπάρχουν φυσικά και οι οικονομικές πτυχές της παρέμβασης Βγενόπουλου, όπως περιγράφονται στο παρακάτω ρεπορτάζ. Η Marfin Investment Group φαίνεται ότι βιάστηκε να αναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να εξαγοράσει σε τιμή ευκαιρίας, λόγω της κρίσης, μεγάλη ελληνική τράπεζα, καθώς λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει άφθονη ρευστότητα και κεφάλαια στους τραπεζίτες. Έτσι, είναι πρακτικά αδύνατο για τη MIG, όπως σχολιάζουν στην αγορά, να βρει μια διοίκηση τράπεζας που θα προτιμήσει να τεθεί υπό τις διαταγές του κ. Βγενόπουλου, αντί να ενισχύσει τη θέση της… σχεδόν δωρεάν, με τη βοήθεια του Δημοσίου.

Τώρα ο κ. Βγενόπουλος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς έχει προαναγγείλει ότι θα διαθέσει τις νέες μετοχές της MIG στην εξαιρετικά υψηλή τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή (την Παρασκευή έκλεισε στα 3,42…), αλλά το επενδυτικό σχέδιο που παρουσίαζε στους επενδυτές για να τους προσελκύσει έχει ναρκοθετηθεί από την κυβέρνηση. Πολλοί στην αγορά λένε, μάλιστα, ότι ένας από τους λόγους που εμφανίστηκε τόσο πρόθυμη η κυβέρνηση να διαθέσει ένα τεράστιο «πακέτο» κρατικών ενισχύσεων στους τραπεζίτες ήταν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από ισχυρούς τραπεζίτες, οι οποίοι είχαν φοβηθεί πιθανή εξαγορά των τραπεζών τους από τη MIG.

Με τόσες ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις, είναι απορίας άξιον πώς η MIG θα πείσει τους επενδυτές, σε χαλεπούς καιρούς μάλιστα, να τοποθετήσουν 5 δισ. ευρώ σε μια αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να υπάρχει στο τραπέζι ένα εφικτό επενδυτικό σχέδιο που να υπόσχεται υψηλές αποδόσεις. Άγνωστο είναι, επίσης, αν η Marfin έχει και μπορεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό επενδυτικό σχέδιο, που να αξίζει τα 5 δισ. ευρώ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει ανοίξει μέτωπο και με την κυβέρνηση, εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες περί «σκανδαλώδους ανεπάρκειας».

Μάλιστα, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι οι τράπεζες του ομίλου του (Marfin Popular και Marfin

Egnatia) δεν θα πάρουν ενίσχυση από το Δημόσιο, ο κ. Βγενόπουλος αντιμετωπίζει την απειλή να ανταγωνίζεται στο πολύ δύσκολο πεδίο της τραπεζικής αγοράς μ’ ένα σοβαρό μειονέκτημα έναντι όσων τραπεζών μετάσχουν τελικά στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων.

Σε αυτό το κλίμα ασφυκτικής επιχειρηματικής πίεσης, ο κ. Βγενόπουλος ξέχασε το κοστούμι του «χρυσού παιδιού» της ελεύθερης αγοράς και ανέπτυξε επιχειρήματα που άνετα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ομιλία στελέχους κεντροαριστερού κόμματος. Μίλησε για τις κοινωνικές ευθύνες του ομίλου του, ο οποίος δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν υπάλληλο, τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα με τα οποία να βοηθηθούν κυρίως οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και κατήγγειλε την… κοινωνική αδικία της ενίσχυσης των τραπεζιτών.

Σ’ ένα… κρεσέντο ευαισθησίας, μάλιστα, ανήγγειλε την ίδρυση φιλανθρωπικού ιδρύματος με τον διακριτικό τίτλο «Ίδρυμα Marfin», το οποίο θα προσφέρει αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, νέους και πυρόπληκτους, καθώς και για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.

Η συγκυρία, πάντως, δεν βοήθησε ιδιαίτερα το «χτίσιμο» του νέου προφίλ του Mr MIG, καθώς η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε ότι τράπεζα είχε κινήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού κατοικίας για μια αστεία οφειλή που δεν ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ. Η τράπεζα αυτή ήταν η Marfin, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, η οποία υποχρεώθηκε, υπό το βάρος της κατακραυγής, να αναστείλει τις διαδικασίες κατάσχεσης.

Το «κοινωνικό προφίλ» του κ. Βγενόπουλου δεν το βοηθάει βεβαίως ούτε η εμπλοκή της Marfin Bank στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ούτε το γεγονός ότι αμείβεται μόνο με αφορολόγητα δικαιώματα αγοράς μετοχών, αποφεύγοντας συστηματικά την καταβολή φόρου εισοδήματος αντίστοιχου με την οικονομική του επιφάνεια…


Σχολιάστε εδώ