Ο λαός ξέρει και να καταψηφίζει…

Στις εκλογές του 1981, μετά από επτά χρόνια κοινοβουλευτικού βίου της Δεξιάς, ο λαός απογοητευμένος από την κυβέρνηση στράφηκε προς το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος, μεθυσμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία, διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι «η Δεξιά μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Στην αρχή ο λαός ήταν ενθουσιασμένος. Πολλές κατηγορίες πολιτών ανέπνευσαν και γέμισαν ελπίδες. Π.χ. η πολυπληθής τάξη των συνταξιούχων γοητεύτηκε από τις διακηρύξεις του και ήταν συνεχώς στο πλευρό του, μαγεμένη από εκείνο το περήφανο σλόγκαν «τα περήφανα γηρατειά».

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι συνταξιούχοι εψήφιζαν ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Μέχρι την ώρα που ένας υπουργός του, ο κ. Χριστοδουλάκης, έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο οι αυξήσεις των εν ενεργεία δεν θα επέφεραν αντίστοιχη αύξηση και στις συντάξεις, οι οποίες απλώς θα είχαν μια μικρή τιμαριθμική αύξηση.

Οι συνταξιούχοι κινητοποιήθηκαν στην πρωτοφανή αδικία και μεθόδευση. Τελικώς, βέβαια, ευτυχώς ήρθε το Ελεγκτικό Συνέδριο και απέρριψε το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό.

Οι συνταξιούχοι όμως δεν ξέχασαν τον ανεκδιήγητο υπουργό κ. Χριστοδουλάκη και εγκατέλειψαν ομαδικά το ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ήρθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι προ ολίγου καιρού υπερτερούσε η ΝΔ από 2 έως 4 μονάδες. Μέχρι την ώρα που ο ανεκδιήγητος υπουργός κ. Αλογοσκούφης έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο καταργούσε το αφορολόγητο όριο για ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Γνωρίζω καλά -υπηρέτησα πολλά χρόνια στο Ταμείο Νομικών- ότι οι νεαροί δικηγόροι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (Ταμείο Νομικών και Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων) που είναι κυριολεκτικά δυσβάστακτες.

Τώρα ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα πληρώνει 900 ευρώ φόρο!

Καλά, ο συντάκτης του νομοσχεδίου, ξένος με την ελληνική πραγματικότητα, δεν γνώριζε, αλλά τόσοι βουλευτές – δικηγόροι δεν γνωρίζουν την αγωνιώδη προσπάθεια των δικηγόρων να επιβιώσουν οικονομικά λόγω κορεσμού του επαγγέλματος;

Για τη διάταξη αυτή του νομοσχεδίου Αλογοσκούφη έχω να πω ό,τι είπε ο Ταλεϊράνδος για την εκτέλεση του Δούκα Ντ’ Αγκιέν: «Ήταν χειρότερο από έγκλημα, ήταν ΛΑΘΟΣ».

Νομίζω λοιπόν ότι όταν γίνουν εκλογές, το εκλογικό σώμα θα καταψηφίσει τη ΝΔ και τότε αναγκαστικά θα επανέλθει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Εκτός εάν μερικοί άνθρωποι πιάσουν τον παλμό της εποχής και δημιουργήσουν μια νέα πολιτική κίνηση που θα δραστηριοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του έθνους και θα μας απαλλάξει τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ και συνακόλουθα από την αφόρητη μπόχα που αναδίνουν!

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Ν. Ευαγγελάτος


Σχολιάστε εδώ