Οι πολιτικοί επέστρεψαν στην πολιτική

Τι να υποθέσουμε; Ότι οι πολιτικοί επέστρεψαν στην ουσία και στα πολιτικά επιχειρήματα ή ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν αντέχει σε τερτίπια, καθώς προδιαγράφεται εξίσου ή κι ακόμα πιο ζοφερή απ’ όσο υποψιάζονται οι πολίτες… Εκτός κι αν τα 28 δισ. ευρώ που βγήκαν από τα κρατικά ταμεία με σκοπό να στηρίξουν τις τράπεζες συνιστούν από μόνα τους πρώτης γραμμής σκάνδαλο ή «σκάνδαλο πάνω απ’ το σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Αλαβάνος… Σε κάθε περίπτωση η κουβέντα δεν σήκωνε άλλο Βατοπέδι…

Καραμανλής και Αλογοσκούφης ήρθαν α λα μπρατσέτα στη Βουλή αποφασισμένοι για ένα και μόνο πράγμα: να πείσουν και να καθησυχάσουν τον κόσμο που πληροφορείται από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες ότι από τα χρήματα αυτά δεν επωφελούνται μόνο οι τραπεζίτες, ότι δεν χαρίζεται τίποτα σε καμία τράπεζα και σε κανέναν και πως δεν ζημιώνονται αλλά ωφελούνται το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι. Το μήνυμα διπλό, και προς την κοινωνία και προς διαφωνούντες υπουργούς και βουλευτές.

Έτσι κι αλλιώς ήσαν υποχρεωμένοι να απολογηθούν ενώπιον ενός λειψού, υποτονικού και όχι ένθερμου ακροατηρίου, καθώς μπορεί οι παρόντες βουλευτές να μην ακολούθησαν το παράδειγμα συναδέλφων τους που έφυγαν για τις περιφέρειές τους, αλλά και όσοι έμειναν βρίσκονταν στα έδρανα με το βλέμμα στραμμένο στις εκεί υποχρεώσεις τους.

Κάτι πρέπει να γίνει πάντως ώστε να αποφεύγονται οι σημαντικές συνεδριάσεις την Παρασκευή. Αν θέλουν δηλαδή σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες στη θέση τους, τέτοιες συζητήσεις δεν θα πρέπει να ορίζονται στο τέλος της βδομάδας… Έτσι οι απόντες δεν θα έχουν δικαιολογία.

Στις καλές στιγμές της συνεδρίασης:
– Όταν ο πρωθυπουργός πέρασε στην… αντιπολίτευση λέγοντας «τέρμα στις ανεξέλεγκτες αμοιβές και στα μπόνους»!
– Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε δυνατά και αποφασιστικά με τη φράση που συνηθίζει να λέει «ως εδώ και μη παρέκει», με ύφος βαριεστημένο.
– Όταν ο πρωθυπουργός ρισκάρισε να πει ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα χάσει από το σχέδιο, αλλά θα έχει όφελος έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα διατίθενται για έργα ανάπτυξης και για κοινωνικές παρεμβάσεις.
– Η αισιοδοξία Αλογοσκούφη ότι σε αυτό το σχέδιο θα στηριχθούν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η απασχόληση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Η απαισιοδοξία της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία υποστήριξε ότι από τα 28 δισ. που δίνονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τίποτα δεν θα πάρει ο μικροέμπορος ή το μαγαζάκι της γειτονιάς.
– Όταν ο Αλέκος Αλαβάνος παρατήρησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «ναι στο σχέδιο αλλά με διαφάνεια», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κατηγορηματικά «όχι».
– Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακάλυψε ότι η κρίση στην ελληνική κοινωνία προκλήθηκε από τη συγκέντρωση τεράστιων εξουσιών στα χέρια λίγων και τη δημιουργία καρτέλ, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που την καρπώθηκαν οι ημέτεροι.
– Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε τα όρια του λαϊκισμού λέγοντας ότι από το ποσό των 28 δισ. αναλογούν 3.000 ευρώ σε κάθε πολίτη.
– Όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεπέρασε τα όρια του λαϊκισμού, προσφέροντας το 50% της επιδότησης για τον ΛΑΟΣ για τον επόμενο χρόνο, 2 εκατ. ευρώ δηλαδή, στο Ταμείο κατά της Φτώχειας.
– Όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απεφάνθη ότι δεν πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες «αρκεί να έχουν μια κατσίκα και μια αγελάδα ο καθένας», επειδή ξοδεύονται δυόμισι φορές περισσότερα για εισαγωγές γάλακτος και κρέατος απ’ ό,τι για πετρέλαιο.
– Όταν ο κ. Καρατζαφέρης έτεινε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση καλώντας τον πρωθυπουργό να αντιληφθεί ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει βιώσιμη κυβέρνηση.
– Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πορεία προς το μέλλον είναι και επιστροφή στον Μαρξ (μ’ έναν κριτικό φυσικά τρόπο και με τις σημερινές συνθήκες).
– Η θερμή παράκληση του προέδρου της Βουλής προς τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων που αποχωρούσαν μαζικά όταν ανέβηκε στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μη μετακινείστε από τα έδρανά σας. Μας βλέπει ο ελληνικός λαός και βλέπει αυτούς που αποχωρούν».


Σχολιάστε εδώ