ΟΙ ΓΥΠΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η Γερμανία είπε «τέλος» στις υπέρογκες αμοιβές και στα μπόνους των διευθυντικών στελεχών των γερμανικών τραπεζών. Η είδηση όχι απλώς πέρασε στα ψιλά, αλλʼ απεκρύβη επιμελώς απʼ όλα τα ΜΜΕ και προπαντός από τα κανάλια των μεγαλοδημοσιογράφων, που τάχα κόπτονται για τη φτώχεια και τις δύσκολες μέρες που βιώνει ο έλληνας καταναλωτής λόγω της φοβερής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διερχόμεθα. Παπαγαλίζουν από το βράδυ ως το πρωί διάφορα ήσσονος σημασίας θέματα και δεν τολμούν να θίξουν τους βασικούς υπαίτιους της κρίσης.

Το δεν «τολμούν» δεν άπτεται βεβαίως του φυσικού θάρρους, αλλά του κόστους (διαπλοκή) της απόκρυψης. Αυτά τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών ευθύνονται για την οικονομική κρίση και ορθώς πράττει η Γερμανία και κόβει τα μπόνους και τους μισθούς μαμούθ. Μαλθακοί, ανοικτίρμονες, αλαζόνες, σοβαροφανείς, απλησίαστοι, τσαλαπατούν τους ίδιους τους πελάτες τους και βγάζουν στο σφυρί σπίτια και υπολήψεις για λίγα ευρώ. Αυτή η κάστα ανθρώπων σε μια πρωτοφανή διεθνή συνωμοσία έστησε ένα παράνομο δίχτυ γκανγκστερικού πλουτισμού που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η υφήλιος. Πάνω πηγαίνανε οι τράπεζες, αυτοί τα καρπώνονταν όλα, σαν δήθεν προϊόν της ανύπαρκτης επιστημονικότητάς τους. Κάτω θαφτήκανε οι τράπεζες που οι ίδιοι τις φαλιρίσανε; Πάλι αυτοί στον αφρό! Τα σκούπισαν όλα και άφησαν στο πόπολο μόνο τις ζημιές. Γύπες με γαμψά νύχια που ξεσκίζουν ανθρώπινες καρδιές.

Ιδιωτικοποίηση των κερδών
και κρατικοποίηση των ζημιών

Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράφτε, διότι θα ζαλιστείτε. Πριν από λίγες μέρες ξέφυγε στον «Ε.Τ.» η μισθοδοσία των στελεχών των ελληνικών τραπεζών. Ακούστε τι ενθυλακώνουν οι τύποι.

Ο Ιωάννης Π., αναπληρωτής ΔΣ της Εθνικής, παίρνει ετήσιο μισθό 587.630 ευρώ. Σας φαίνονται πολλά; Σκεφθείτε τι παίρνει το αφεντικό, ο Αράπογλου. Σʼ αυτά προσθέστε τα μπόνους, τα καθημερινά έξοδα, ενδυμασία, αυτοκίνητο, οδηγό, έξοδα παραστάσεως, οικογενειακά και βάλε, για να φθάσετε σε αμύθητα ποσά. Νομίζετε ότι τελειώσαμε; Λάθος! Πήρε και 95.000 μετοχές επί 40 ευρώ, άλλα 3,8 εκατ. ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. Τώρα, θα πείτε, τελειώσαμε. Όχι! Υπάρχει και το πακέτο αποχώρησης. Για παράδειγμα, το πακέτο αυτό για τον κ. Στάλνεϊ ΟʼΝιλ της Merrill Lynch ήταν 161 εκατ. δολάρια. Ένας γενικός διευθυντής της Εθνικής, ο Άνθιμος Θ., πήρε 471.365 ευρώ συν 86.500 μετοχές, συν όλα τʼ άλλα. Ο Μαρίνος Γ. της Alpha Bank 1.000.000 ευρώ συν τα υπόλοιπα. Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Θεόδωρος Π. έλαβε 1.390.000 ευρώ συν τα υπόλοιπα. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό για όλες τις τράπεζες.

Ο νέος γιατρός, με 25 έτη σπουδών, παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα από αυτό το ανάλγητο κράτος που του κλέβει και τις υπερωρίες. Χειροκροτήστε την εξουσία, την παλιά και τη νυν. Την μπλε και την πράσινη. Αφού λοιπόν τόσα χρόνια τα πτωματοφάγα αυτά όρνεα ξέσκισαν τις σάρκες του λαού και των εργαζομένων, τώρα παίρνουν σαν αμοιβή και 28 δισ. ευρώ για επιβράβευση. Τα κέρδη δικά μας και οι ζημιές δικές σας, μας λένε αδιάντροπα.

Και καλά τα παίρνουν, δεν υπάρχει ένας αθεόφοβος, από ένα κόμμα έστω, να αγανακτήσει και να φωνάξει «κόψτε τα μπόνους και βάλτε φρένο στις μισθάρες;» Γιατί στʼ αλήθεια τηρούν όλοι σιγή σʼ αυτό το κοινωνικό έγκλημα;

Η απάντηση είναι ότι τα golden boys είναι διαπλεκόμενα και πλήρως δικτυωμένα. Όταν εγώ θα είμαι στις τράπεζες και θα τους πίνω το αίμα, εσύ, φίλε, που είσαι της ίδιας κάστας, θα είσαι υπουργός και θα κάνεις στραβά μάτια και τούμπαλιν.

Αλήθεια, πού εργάζεται δήθεν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέγας συνδικαλιστής;

Έτσι, για να συνεννοούμαστε. Η Βάσω σωστά τα είπε γιʼ αυτούς που πλούτισαν όντας στην εξουσία.

Τα τεράστια κονδύλια της Άμυνας

Επειδή στην παρέλαση γίνανε πολλές και φανφαρόνικες δηλώσεις για τον άρτιο εξοπλισμό και τα στρατευμένα παιδιά μας, έχω υποχρέωση να κάνω μερικούς συνειρμούς. Ο φαντάρος, για να φάει, παίρνει 3,405 ευρώ την ημέρα, «ημερήσιο εφόδιο» το λένε και δεν ντρέπονται. Λίγο λιγότερο από έναν καφέ του golden boy. Δηλαδή, με απλά ελληνικά, οι 80.000 φαντάροι, ναύτες και σμηνίτες, που είναι το σύνολο των ΕΔ, δεν δικαιούνται για φαγητό παρά 272.400 ευρώ. Ούτε τα μπόνους του οδηγού του τραπεζίτη. Ο φαντάρος παίρνει μισθό 8 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή το κράτος δίνει 640.000 ευρώ τον μήνα για όλους. Το μισό του ετήσιου μισθού του αντιπροέδρου της Πειραιώς. Ο μισθός των έντεκα αντιστρατήγων της Ελλάδος που παίρνουν από 2.500 ευρώ καθαρά έκαστος τον μήνα, ήτοι όλοι μαζί 27.500 ευρώ, δεν είναι ούτε τα φιστίκια του τραπεζίτη.

Κατά τα άλλα, ένας υπουργός Άμυνας που νιώθει υπουργός εν αναμονή άλλου υπουργείου και που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το αντικείμενό του βραβεύθηκε γιατί κάλεσε κάποιους ξένους ΥΕΘΑ στην παρέλαση. Και εγώ που νόμιζα ότι γιορτάζαμε τον ηρωισμό του έλληνα φαντάρου το ʼ40 γελάστηκα, γιατί δεν λογάριασα την ανδρεία του υπουργού.

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των επισήμων μετά την παρέλαση, κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αίσθηση της πραγματικότητας και συνειδητοποίηση ευθύνης για την αμυντική κατάσταση της χώρας. Βρήκανε λοιπόν όλοι οι επίσημοι ακμαίο το ηθικό και πάνοπλο τον στρατό μας. Τύψεις ουδαμόθεν.

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πάρει λεφτά από την Άμυνα και θα τα δώσει στην Παιδεία. Δηλαδή πόσο σκέφτεται να το κάνει το ημερήσιο εφόδιο του οπλίτη, κάτω από τα 3 ευρώ; Θα εφαρμόσει κι αυτός, όπως οι υπουργοί Αμύνης του κόμματός του το 2000 και το 2002, συντάξεις τριών ταχυτήτων στους στρατιωτικούς; Θα ξαναφέρει πίσω εκείνους τους αλήστου μνήμης διαχειριστές των εξοπλιστικών κονδυλίων; Μήπως στʼ αλήθεια σκέφτεται, ανησυχεί και μελαγχολεί που έφεραν τα Λέοπαρντ χωρίς βλήματα;

Γιατί άραγε;

Το ερώτημα είναι καθολικό και τρισδιάστατο. Γιατί δεν βρίσκεται ένας κυβερνήτης να κόψει το βήχα στους τραπεζίτες με νόμο της Βουλής; Θα μου πείτε ότι οι νομοθέτες μας έχουν δουλειά, πρέπει να κοιτάξουν και λίγο την τσέπη τους. Άλλωστε πώς αλλιώς θα τα είχαν μέλι-γάλα με τους δικαστές; Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός, ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή οι υπόλοιποι της πράσινης, της μπλε, της κόκκινης ή της κίτρινης κομματικής απόχρωσης, δεν βγήκαν ευθαρσώς σε σένα, τον ανώνυμο πολίτη, να σου πουν ότι οι υπαίτιοι της κρίσης και θα λογοδοτήσουν και θα μπουν στο καλούπι;

Ξέρεις γιατί;

Γιατί σε θεωρούν δεδομένο και υποκείμενο κοροϊδίας. Σκέψου ότι μέχρι χθες οι ιδιωτικές τράπεζες ήταν εκτός ελέγχου, λόγω κερδών. Σήμερα που έχουν παθητικό θα τις πληρώσεις εσύ. Όμως πρέπει να καταλάβεις ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Είναι πια ανήθικο οι μισοί να βαριούνται το άκοπο και άφθονο χρήμα και οι άλλοι μισοί την καταραμένη τη ζήση τους. Υπάρχει μεγαλύτερος παραλογισμός από το να πληρώνεις εσύ, ανώνυμε Έλληνα, τις παράλογες απαιτήσεις των στελεχών των ιδιωτικών τραπεζών; Είναι δυνατόν να πληρώνεις εσύ τις ηλίθιες επενδύσεις τους στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Τουρκία, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία και όπου αλλού; Γιατί να φάνε τα 28 δισ. οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι; Μα για να καλύψουν τις γκάφες των οικονομολόγων μας. Σε δουλεύουν με τα δήθεν προσόντα των διευθυνταράδων. Μα χρειάζονται προσόντα για να ρίξεις το καράβι στη ξέρα χειρότερα κι από τον πιο αδαή; Γιατί άραγε νομίζεις ότι δεν σε αγγίζει η Finasbank;

Ασφαλώς και πρέπει επαναστατικά να ζητήσεις να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Και πρέπει να ξέρεις ότι αυτοί ενέπνευσαν και τα πολυπληθή golden boys του κρατικού μηχανισμού και των οργανισμών κοινής ωφέλειας που ρημάζουν το κράτος. Πάλι πολύξερος καθηγητής διοικεί το ΙΚΑ, αναμένουμε κι αυτουνού τα βίτσια.

Δεν βαριέσαι, από το ένα σκάνδαλο βγαίνουμε και στο άλλο πέφτουμε, μέχρι να φτάσουμε στον γκρεμό.


Σχολιάστε εδώ