ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η πρόσφατη μέτρηση της εταιρείας Metron Analysis, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου από τον ΑΝΤ1, επιβεβαιώνει την άσχημη κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Άνοδο που οφείλεται, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ακριβώς στην άσχημη κατάσταση του αντιπάλου και όχι στη δική του δημιουργικότητα. Τα ποσοστά που προκύπτουν για τα κόμματα κατά τη δημοσκόπηση έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 30,1%, Νέα Δημοκρατία 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 8,8%, ΚΚΕ 6,7%, ΛΑΟΣ 4,2%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,4%.

Τα ευρήματα παραπέμπουν σε σειρά συλλογισμών, αλλά και σε καταγραφή σημαντικών σημείων που χρήζουν και αξιολόγησης:

• Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων (που με τη σχετική αναγωγή θα ανέβουν κατά 3-4 μονάδες για το καθένα) είναι στο 2,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
• Η Αριστερά ξεπερνά το 15% σε πρώτη φάση. Διότι προχωρώντας σε δεύτερη φάση, αν γίνει αναγωγή των ψήφων των αναποφασίστων, των μη εχόντων αποφασίσει και όσων λένε πως θα ψηφίσουν άκυρο λευκό (15,2% και οι τρεις κατηγορίες στο σύνολο της έρευνας), ένα σημαντικό κομμάτι θα πρέπει να πάει και στα δύο κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι το 10% από αυτό το 15,2% θα πάει τελικώς σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένα άλλο 2-3% θα πάει στην Αριστερά.
• Ο ΛΑΟΣ δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής και κινείται σταθερά πάνω από το 4%.
• Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επισημοποιούν τη σχέση τους με τους ψηφοφόρους, μπαίνοντας στη Βουλή με ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 3,5%.

Έτσι λοιπόν διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα η αυτοδυναμία κάποιου κόμματος κινείται πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Αν μάλιστα διατηρηθεί η κακή κατάσταση της ΝΔ, αυτή κινδυνεύει να συγκεντρώσει λιγότερους από 90 βουλευτές στην 6κομματική (σύμφωνα με την έρευνα, και όχι μόνο με αυτήν την έρευνα) Βουλή. Η εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση έκανε την αναγωγή των ποσοστών σε έδρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κόμματα θα έπαιρναν μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα τις παρακάτω έδρες:

ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΟΚ 137
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 89
ΣΥΡΙΖΑ 28
ΚΚΕ 22
ΛΑΟΣ 13
ΟΙΚ.- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 11

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, το πρώτο κόμμα σχηματίζει ανέτως κυβέρνηση συνεργασίας με το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα. Στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ μπορεί κάλλιστα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού συγκεντρώνουν άνετη πλειοψηφία 165 βουλευτών, αλλά αυτό προϋποθέτει μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ αριστερότερα, σε θέσεις συγγενικές του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ζητήματα. Προϋποθέτει επίσης μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεξιότερα και θέαση της προοπτικής εξουσίας με ρεαλιστικό βλέμμα. Και τα δύο μοιάζουν δύσκολα, αλλά όχι αδύνατα να συμβούν. Το ΚΚΕ δεν θα μετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας, μια και επιθυμεί να διατηρήσει την ιδιαιτερότητά του ως κόμματος δομικής και ταξικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να σχηματίσει ακόμα και κυβέρνηση μειοψηφίας συνεργαζόμενο με τους Οικολόγους (θα συγκέντρωνε 148 βουλευτές αυτή η συνεργασία) και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης (ή ανοχής) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν το επιτακτικό για τη ΝΔ ζητούμενο να είναι πρώτο κόμμα, έτσι ώστε να είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τους 130-140 βουλευτές, για να μπορεί να ερευνήσει την πιθανότητα συνεργασιών (δύσκολο, διότι η ίδια λέει ότι δεν θέλει συνεργασία με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ενώ δεν προκύπτει ανάλογη δυνατότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ) ή να προχωρήσει σε νέες εκλογές για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία με το επιχείρημα της ακυβερνησίας. Αν είναι δεύτερο κόμμα και συγκεντρώσει 90-100 βουλευτές, τέτοια δυνατότητα δεν την έχει. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στη δεύτερη θέση θα μπορούσε να κάνει προτάσεις συνεργασίας (ακόμα κι αν αυτές απορριφθούν) στις «προοδευτικές δυνάμεις», με το επιχείρημα «να κλείσει ο δρόμος στη δεξιά διακυβέρνηση».

Είναι εντυπωσιακά και χρήσιμα τα στοιχεία. Μας «προπονούν» με τον καλύτερο τρόπο για τις επερχόμενες εκλογές, έτσι ώστε να ξέρουμε από τώρα τι θα συμβεί αν…


Σχολιάστε εδώ