Να μη ρευστοποιήσουν τίτλους τα Ταμεία και να μη δανειοδοτηθούν μεταξύ τους

Κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες φαίνεται να πυροδοτεί το «τσουνάμι» που διαφαίνεται ότι θα πλήξει την πραγματική οικονομία της χώρας μας ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων, περικοπή αποδοχών βρίσκονται «προ των πυλών», σύμφωνα με επιστήμονες, ειδικούς και συνδικαλιστικά στελέχη που συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η επιδείνωση και απορρύθμιση του (εναπομείναντος) κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων είναι εδώ.

Εξάλλου, σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας όπως τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (σ.σ.: ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιούνται και από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ), ενώ και εντός της ΝΔ έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ νεοφιλελεύθερων και εκπροσώπων της λαϊκής Δεξιάς για τις επιλογές και κυρίως για την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ.

Ζοφερές και δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα επόμενα δύο ίσως και τέσσερα χρόνια.

• Ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, προβλέπει πως αν το 2009 κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, τότε οι απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000.

• Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου υποστηρίζει πως η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά οφείλει άμεσα να εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί, όπως αναφέρει σχετικά, σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος για αδυναμία καταβολής των συντάξεων.

• Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζει πως η στήριξη των Ταμείων είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή οδηγεί σε ρευστοποιήσεις, από τις οποίες οι απώλειες θα είναι σημαντικότατες και θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Ταμείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

• Τέλος, ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος προειδοποιεί για ειδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας με μείωση του άμεσου και έμμεσου εργατικού κόστους, εφαρμογή γενικευμένης ελαστικότητας από μικρούς και μεγάλους εργοδότες, τελειωτικό κτύπημα στο κοινωνικό κράτος με μαζική κατάργηση θέσεων εργασίας και αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Και όλα αυτά εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να στηρίξει τους τραπεζίτες και όχι τα λαϊκά στρώματα που έχουν πράγματι ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.

Το έγγραφο της Επιτροπής Τεχνοκρατών

Με τις υπογραφές του Γ. Ρωμανιά (συντονιστή) και των εκπροσώπων των φορέων Γ. Γουσέτη, Β. Σωτηρακόπουλου, Α. Πρωτονοτάριου, Π. Μούζιου, Αν. Αναγνωστάκη, Μαρίας Παλαντζά, Αθ. Κατσίκη και Γ. Παπαδόπουλου, το «καυτό» έγγραφο που αναφέρεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στην προστασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων ενημερώνει τα προεδρεία των επιστημονικών οργανώσεων και εισηγείται τα ακόλουθα:

• Απαιτείται σαφής και τεκμηριωμένη εγγύηση από την Πολιτεία του συνόλου των κατατεθειμένων στο τραπεζικό σύστημα (κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδας) διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων αυτών των ασφαλιστικών φορέων ξεπερνά τα 13,5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει, μετά την εκδήλωση της κρίσης, το 45% της συνολικής περιουσίας των φορέων αυτών – με την επισήμανση όμως ότι μετά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων η ποσοστιαία αναλογία των ρευστών διαθεσίμων του ασφαλιστικού συστήματος επί της συνολικής περιουσίας τους θα πολλαπλασιαστεί.

• Με δεδομένες τις τεράστιες απώλειες των τιμών των χρηματιστηριακών αξιών, απαιτείται σαφής και άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να απαγορευθεί η ρευστοποίηση σε ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα μετοχικών ή ομολογιακών αξιών.

• Παραλλήλως προς την πιο πάνω απαγόρευση, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα άμεσης συνδρομής (μέσω ατόκου δανεισμού) από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους ασφαλιστικούς φορείς που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Και υπογραμμίζει η Επιτροπή:

• Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα οποιουδήποτε τομέα των 13 νέων (υπέρ) ταμείων για την κάλυψη αντίστοιχων ταμειακών αναγκών άλλου τομέα του ίδιου (υπέρ) ταμείου.

Στις περιπτώσεις λήξης ομολογιακών δανείων που έχουν συνάψει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, η επιλογή ρευστοποίησης των δανείων αυτών έναντι της επιλογής ανανέωσής τους ή αντιθέτως, αλλά και η επιλογή διάθεσης, σε περίπτωση ρευστοποίησης του προϊόντος αυτής, θα ανήκει αποκλειστικά στις διοικήσεις των φορέων, που θα πρέπει όμως να είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες εισηγήσεις των προβλεπόμενων από τον νόμο των επιμέρους Διοικουσών Επιτροπών.

• Επιβάλλεται ακόμη η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας στα σημεία που αυτή:

– Απαγορεύει τις καταθέσεις προθεσμίας σε ποσοστό άνω του 1% των διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων και

– Επιτρέπει τις επενδύσεις σε σύνθετα (δομημένα) ομόλογα σε ποσοστό 23% των διαθεσίμων των Ταμείων. (Επιβάλλεται η ολοσχερής απαγόρευση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε παρόμοια προϊόντα.)


Σχολιάστε εδώ