νέος πολίτης

νH Νεολαία Συνασπισμού, μαζί με την Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, μέλη του ΔΗΚΚΙ και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε την Τετάρτη σε συμβολική δράση ακύρωσης των πλειστηριασμών που γίνονται στην Αθήνα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ατόμου με αναπηρία που χρωστούσε 1.800 ευρώ. Με την πράξη τους αυτή θέλησαν να δείξουν τη μαζική τους αντίσταση «απέναντι στην πολιτική ολόπλευρης στήριξης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, απέναντι στην πολιτική που θέλει τις ανάγκες του κεφαλαίου να υπερβαίνουν αυτές της κοινωνίας». Σύμφωνα με τους νέους του ΣΥΝ, αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι η χορήγηση των 28 δισ. από την κυβέρνηση της ΝΔ στο τραπεζικό κεφάλαιο, κλείνοντας τα αυτιά της στις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, που αποτελούν τα πρώτα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

νΗ ΚΝΕ συνεχίζει την αθόρυβη δουλειά στους μαζικούς χώρους των νέων. Παράλληλα με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ, που σας αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, η ΚΝΕ δίνει βαρύτητα στον χώρο των ΙΕΚ, των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ και στα νυκτερινά σχολεία. Η ΚΝΕ πιστεύει ότι αυτοί οι χώροι πρέπει να είναι σημαντικό πεδίο δράσης της, και το κόμμα συμμερίζεται τη στόχευση. Με αυτό το σκεπτικό κυκλοφόρησαν φυλλάδια για καθέναν από αυτούς τους χώρους. Προσπαθούν παράλληλα, παρά τις έντονες δυσκολίες, να δημιουργήσουν και οργανωτικούς πυρήνες σε κάποιες από τις σχολές και τα σχολεία, με πρόθεση δημιουργίας και κάποιας κεντρικής, συντονιστικής δομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει αναλάβει το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Μάκης Μακρής, τουλάχιστον στην Αθήνα.

νΟφείλουμε από εβδομάδες να ενημερώσουμε τους φίλους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τις αρμοδιότητες που έχει κατανείμει η Συντονιστική Γραμματεία στα μέλη της. Τα στελέχη της νέας ηγεσίας της οργάνωσης, που προέκυψε στις εκλογές του καλοκαιριού, ανέλαβε τα εξής καθήκοντα, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις του Κώστα Πανταζή με όλες στις πλευρές: Ελευθεριάδης Αντώνης (Κοινωνικών Κινημάτων – Κοινωνικών δικτύων και ΜΚΟ), Ελευθεριάδης Ευριβιάδης (Οργανωτικής Ανάπτυξης), Καρδίμης Φάνης (Πολιτικού Σχεδιασμού), Κουδάρα Ελένη (Νέων

Επιχειρηματιών – Εμπόρων και Επαγγελματιών), Μανή Ευαγγελία (Περιβάλλοντος – Οικολογίας και Προστασίας Καταναλωτή), Μπούρας Κώστας (Οικονομικού), Πάνας Απόστολος (Αυτοδιοίκηση), Παπαδάκη Κική (Παιδείας και Επιμόρφωσης), Παπάζογλου Γιάννης (Νέων Επιστημόνων), Σιάκας Γιώργος (Νέων Εργαζομένων), Τσατσάνη Εβίνα (Γυναικών).

νΟ θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Νέων προχωρά αργά αλλά σταθερά, σε όλη την Ελλάδα. Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα (σας έχουμε αναφέρει τους λόγους…), αφού ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας σε όλες τις περιοδείες του συναντιέται πάντα με τους εκλεγμένους στα Τοπικά Συμβούλια Νέων της περιοχής που επισκέπτεται, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς Παντελή Σκλια. Παράλληλα η ΓΓΝΓ εξακολουθεί να κάνει εκδηλώσεις ενημέρωσης των ΤΟΣΥΝ, ενώ τις συνδυάζει πολλές φορές με την προβολή των θυρίδων νεανικής επιχειρηματικότητας που δημιουργεί. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ετοιμάζεται υπουργική απόφαση για τον τρόπο και τον μηχανισμό κατανομής των περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί για τις δράσεις των ΤΟΣΥΝ. Τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στους δήμους της χώρας, με ξεχωριστό κωδικό, ώστε να χρηματοδοτούνται κάποιες πάγιες δαπάνες των ΤΟΣΥΝ αλλά και δράσεις, χωρίς ο δήμος να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για άλλους σκοπούς.

νΠρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι στους 3 μεγάλους δήμους της χώρας, όπου θα μπορούσε να γίνει η διαφορά, ο θεσμός των ΤΟΣΥΝ δεν προχωρά και τόσο δυναμικά. Στην Αθήνα, όπου η συμμετοχή ήταν ελάχιστη και οι εκλεγμένοι πρόσκεινται στην ΟΝΝΕΔ, δεν φαίνεται να υπάρχει θέληση «προώθησης» του θεσμού. Στη Θεσσαλονίκη, παρά τα προβλήματα της ηγεσίας του δήμου, φαίνεται ότι ο θεσμός κάπως κινείται, με εκδηλώσεις και συναντήσεις. Στον Πειραιά μαθαίνουμε ότι ο Παναγιώτης Φασούλας θα ρίξει και ο ίδιος το βάρος του στην προώθηση του θεσμού. Το ΤΟΣΥΝ Πειραιά είχε προγραμματίσει μάλιστα και συνάντηση γνωριμίας – ενημέρωσης για τον θεσμό, με παρουσία του δημάρχου, την Παρασκευή το βράδυ στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο! Επίσης οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι λαμβάνουμε δεκάδες ενημερώσεις από ΤΟΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα, από μικρούς και μεγάλους δήμους, για εκδηλώσεις, συναντήσεις, θέματα των συνεδριάσεων, πρωτοβουλίες καιάλλα ενδιαφέροντα ζητήματα. Θα χρειαζόταν ο διπλάσιος χώρος για να καλύψουμε όλα αυτά τα νέα…

νΟ χώρος της νεολαίας βράζει και πολλοί συμμετέχουν σε συζητήσεις για την επόμενη μέρα στην πολιτική κατάσταση στη χώρα εν όψει ευρωεκλογών. Μία από τις κινήσεις είναι η «κίνηση πολιτών (ομάδα πρωτοβουλίας) για τη δημιουργία νέου κόμματος», η οποία βασίζεται σε έναν πυρήνα που έλκει την καταγωγή του από αρθρογραφία στην ιστοσελίδα «Προοδευτική Πολιτική» (κεντροαριστερής – εκσυγχρονιστικής κατεύθυνσης). Σε αυτήν την πρωτοβουλία, παρότι έχει κάποια ελιτίστικα χαρακτηριστικά, μαθαίνουμε ότι συμμετέχουν αρκετοί 30άρηδες, κυρίως νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, με τη συμμετοχή νεώτερων όμως να είναι πολύ περιορισμένη. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει κάνει αρκετές συναντήσεις στελεχών και διοργανώνει και συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Περιορισμένη είναι επίσης στους νέους η απήχηση των προβληματισμών του Στέφανου Μάνου που προσπαθεί να μοιραστεί τις ανησυχίες του και να διαμορφώσει έναν πολιτικό σχηματισμό για τις ευρωεκλογές. Εμείς διακινδυνεύουμε από τώρα πρόβλεψη: στις ευρωεκλογές είτε θα δούμε καμιά 30αριά ψηφοδέλτια κομμάτων -με έντονο νεανικό στοιχείο στις υποψηφιότητες- είτε κάποιος «φωτεινός ηγέτης» θα «συπήξει» μέτωπο (ευκαιριακού νομίζουμε χαρακτήρα) κάποιων τέτοιων μικρών σχηματισμών. Επειδή οι συζητήσεις περί συνεργασιών σε αυτούς τους χώρους έχουν ξεκινήσει, δεν αποκλείουμε εκπλήξεις, με «λαμπρές» συμμετοχές και επιμέρους συνεργασίες…

νΈνα ξεχωριστό κομμάτι αυτών εξελίξεων είναι ο ακροδεξιός χώρος. Παρότι μέχρι πρόσφατα ο χώρος έδειχνε ανοχή και υποστήριξη στον ΛΑΟΣ, τους τελευταίους μήνες διάφορες διεργασίες «έσπασαν» την άτυπη αυτή συνεργασία, με εμφανή τα σημάδια διάσπασης κυρίως στον χώρο της νεολαίας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Χρυσή Αυγή έχει αποφασίσει να κατεβάσει ψηφοδέλτιο σε αυτές τις ευρωεκλογές, κόντρα σε αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «συμβιβασμένο κόμμα» (εννοούν τον ΛΑΟΣ), με το οποίο έχουν ανοίξει έντονη αντιπαράθεση τους τελευταίους μήνες. Πολλοί νέοι που θέλγονται από την εθνικιστική ρητορεία βρίσκονται κοντά στη Χρυσή Αυγή, χωρίς να εξαιρούνται μέλη της ΝΕΟΣ. Η Χρυσή Αυγή όμως, με τη μεγάλη οργανωτική εμπειρία, δεν «ανοίγει» τις πόρτες της οργάνωσής της παντού… Παράλληλα «τρέχουν» και άλλες κινήσεις, όπως η πρωτοβουλία «Ανένταχτοι Πατριώτες», η οποία ετοιμάζει μάλιστα οργανωτική συνδιάσκεψη τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή νέων είναι έντονη στο συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο στηρίζεται σε δυνάμεις φίλιες της εφημερίδας «Στόχος», αλλά όλοι δηλώνουν ότι δεν έχουν στόχο την κάθοδο σε εκλογές. Τέλος εμφανής είναι η απαξίωση στα μάτια των νέων του ΛΑΟΣ της εφημερίδας «Α1» (λόγω ύφους και ύλης, που σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται νεανικά) και η στροφή αυτού του κοινού στην εφημερίδα «Ελληνικός Κόσμος» του κ. Ζαφειρόπουλου. Προφανώς αυτό το έχουν αντιληφθεί στο επιτελείο Καρατζαφέρη και γι’ αυτό συζητάνε με την ηγεσία της ΝΕΟΣ την έκδοση ένθετου νεανικού περιοδικού.


Σχολιάστε εδώ