«Μακριά κι αλάργα» το ΚΚΕ από κάθε σκέψη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τη φράση αυτή -που παραπέμπει στις παροιμίες με τις οποίες απαντούσε σε πολιτικά ερωτήματα ο Χ. Φλωράκης- η γραμματέας του ΚΚΕ φρόντισε για μια ακόμα φορά να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της ούτε καν συζητάει το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ, τον οποίο θεωρεί κόμμα που λειτουργεί ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ στην πορεία του προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη του φροντίζουν κοντά στην κριτική που ασκούν στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επιτίθενται και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρότινος απειλούσε την πρωτοκαθεδρία του ΚΚΕ στους «εσωαριστερούς συσχετισμούς».

Κατά τον Περισσό, πέρα από τις φραστικά «αριστερές κορώνες», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, οι προτάσεις του οποίου δεν ξεφεύγουν από τα όρια του σημερινού συστήματος. Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση του ΚΚΕ με την Κουμουνδούρου, η ερμηνεία της εν εξελίξει παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κατά το ΚΚΕ, τα στελέχη του ΣΥΝ δεν φτάνουν μέχρι του σημείου να αμφισβητούν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τέτοιες κρίσεις, αλλά στέκονται στην επιφάνεια, κάνοντας λόγο απλώς για κρίση μιας μορφής του συστήματος, αυτής του «καζινοκαπιταλισμού». Η ίδια η Α. Παπαρήγα τόνισε ότι και από τους αναλυτές του ΣΥΝ πιο κοντά στην πραγματικότητα και τον Μαρξ, χωρίς να είναι μαρξιστές, «είναι οι σοβαροί αστοί αναλυτές. Είναι πιο κοντά στο θέμα της κρίσης, αφού είπαν από την αρχή ότι είναι κρίση του καπιταλισμού και της οικονομίας του, έχει σχέση με την πραγματική οικονομία, από εκεί ξεκινάει και ακούς αυτούς (σ.σ.: του ΣΥΝ) να μιλάνε για καζινοκαπιταλισμό. Είναι για γέλια αυτά…».

Στο ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση για τις συνεργασίες, ξεκαθαρίζουν ότι «εμείς δεν βάζουμε ως πλαίσιο συνεργασίας με τα άλλα κόμματα να συμφωνήσουμε στο Κεφάλαιο του Μαρξ. Δεν θέλουμε ιδεολογικές συνεργασίες. Αλλά όσον αφορά την αντίθεση μονοπώλια – ιμπεριαλισμός ή τη στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι θέματα που για μας είναι σοβαρά ζητήματα». Μάλιστα, και με αφορμή τη συζήτηση για τον υπαρκτό σοσιαλισμό που γίνεται στο ΚΚΕ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, τα στελέχη του υπενθυμίζουν ότι στον ΣΥΝ «χειροκρότησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού» και έλεγαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 ότι με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού «γλιτώσαμε από τον διπολισμό».

Ο Περισσός όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τον Φεβρουάριο θα κινείται στον ρυθμό της προετοιμασίας του συνεδρίου του και ήδη άρχισε μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» ο προσυνεδριακός διάλογος, στον οποίο μέλη και φίλοι του κόμματος καταθέτουν δημόσια την άποψή τους για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αλλά και για το θέμα της αποτίμησης του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η ηγεσία του κόμματος δεν θέλει σε καμία περίπτωση η συζήτηση αυτή να αποπροσανατολιστεί από σενάρια περί διαδοχής στην ηγεσία του ΚΚΕ και την αποχώρηση της Α. Παπαρήγα από τη θέση της γενικής γραμματέως. Έτσι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα και τα σενάρια αποκρούονται με σφοδρότητα μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και γίνεται λόγος για «δήθεν ρεπορτάζ» και σενάρια που δίνουν «μια εντελώς στρεβλή και εικονική πραγματικότητα για τον ρόλο των στελεχών του κόμματος» που προβάλλονται ως οι διάδοχοι της Α. Παπαρήγα.


Σχολιάστε εδώ