Μακελειό στο… τουρκικό μέτωπο

// «Η Τουρκία τρέχει προς την καταστροφή και πρέπει να καταπιεί την υπερηφάνειά της και να ζητήσει χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»: Δεν το λέμε εμείς, αλλά η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», την οποία δεν γνωρίζουμε αν διαβάζει τακτικά ο κ. Τάκης Αράπογλου, ως τραπεζίτης με αγγλοσαξονικές επιρροές.

// Τι μπορεί να χάσει η Εθνική από τη Finansbank και τις άλλες θυγατρικές της στην ευρύτερη περιοχή, αν επαληθευθούν τα «μαύρα» σενάρια για την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης; Ψιλοπράγματα. Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η Εθνική θα είναι «πρωταθλήτρια ζημιών» μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με πιθανή ζημιά 632 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2011. Όλα καλά, λοιπόν, με την εξαγορά που αποτελεί το καμάρι του κ. Αράπογλου.

// Τα στελέχη της Κομισιόν εκφράζονται συνήθως με διακριτικότητα και τακτ για τις κυβερνήσεις και τις αρχές των κρατών-μελών. Ο Γιάννης Καντζάς, κορυφαίος ελληνικής καταγωγής υπάλληλος στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, φαίνεται ότι έχει χάσει την υπομονή του με το «χάδια» που επιφυλάσσει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στα καρτέλ.

// Μιλώντας σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου την Πέμπτη, ο κ. Καντζάς καυτηρίασε με ιδιαίτερη έμφαση τα ασήμαντα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή στις εταιρείες που λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα, ρυθμίζοντας τις τιμές με καταχρηστικές πρακτικές. Τόνισε, μεταξύ πολλών άλλων παραδειγμάτων που ανέφερε, ότι ακόμη και στη Vivartia η Επιτροπή επέβαλε επιεικές πρόστιμο για καρτέλ στα κατεψυγμένα λαχανικά, επειδή, λέει, ήταν συνεργάσιμη, ξεχνώντας ότι η εταιρεία ήταν υπότροπη, αφού είχε ήδη τιμωρηθεί για το καρτέλ στο γάλα. Και στις περιπτώσεις υποτροπής, προβλέπεται πλέον προσαύξηση του βασικού προστίμου 100%. Θα επανέλθουμε στο θέμα, επειδή είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Σπ. Ζησιμόπουλος εκτιμά πάντα την εποικοδομητική κριτική από ειδικούς όπως ο κ. Καντζάς.

// Έχουν ξεφύγει πια τα πράγματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τόσο, ώστε την Παρασκευή μια εταιρεία που έχει καταγγείλει καρτέλ στα χαλυβουργικά και έχει υποβάλει μηνύσεις εναντίον όλων των μελών της Ολομέλειας, ζήτησε να εξαιρεθούν όλοι από την εξέταση της υπόθεσής της. Στη διεθνή εμπειρία δεν πρέπει να υπάρχει άλλο αντίστοιχο προηγούμενο…


Σχολιάστε εδώ