ΚΟΒΕΙ 7 ΣΤΑ 10 ΔΑΝΕΙΑ Ο ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ!

Είναι πράγματι δύσκολο να εξηγηθεί κατά ποια λογική τίθενται στη διάθεση των τραπεζών 28 δισ. ευρώ όταν καμία, μα καμία τράπεζα μέχρι σήμερα δεν εξέφρασε την πρόθεση, ή πολύ περισσότερο την ανάγκη, να κάνει χρήση – όχι πως κάποιες δεν υπάρχουν ή δεν έχουν ανάγκη.

Το σκεπτικό είναι απλοϊκό, να τους βάλουμε όλους μέσα στο παιχνίδι έτσι ώστε να μη φανεί η αδυναμία των δύο ή τριών τραπεζών που πράγματι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αν μη τι άλλο.

Πιο σωστό θα ήταν, αντί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος να δηλώνει ότι όλοι θα κάνουν χρήση του πακέτου, ασκώντας τον θεσμικό του ρόλου και γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα, λόγω του εποπτικού χαρακτήρα της ΤτΕ, το τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα ποιες τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας ή ακόμη απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, να καλέσει τους υπεύθυνους και να θέσει ωμά το ερώτημα πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ήδη κάποιες τράπεζες, προκειμένου να αποκτήσουν μια στοιχειώδη ρευστότητα αναγκαία για την καθημερινή τους λειτουργία, προσφέρουν δυσανάλογα υψηλά επιτόκια καταθέσεων, που σε καμία περίπτωση το συνολικό κόστος χρήματος που διαμορφώνεται δεν καλύπτεται από την τιμολόγηση των δανείων που χορηγούν.

Ουσιαστικά δηλαδή ακολουθείται μια προδιαγεγραμμένη πορεία αδιεξόδου, με μόνη ελπίδα ότι το κράτος θα έλθει και θα τους σώσει κάποια στιγμή, στην προσπάθειά του να αποφύγει δυσμενείς εντυπώσεις και να προστατεύσει τους καταθέτες.

Είναι βέβαιο ότι για κάποιες από τις τράπεζες η κρίση ήλθε στην κατάλληλη στιγμή να θολώσει τα νερά. Από εκεί που έβλεπαν το αδιέξοδο να έρχεται νομοτελειακά, εμφανίζεται το κράτος να τους λέει πέστε μου τι θέλετε για να σωθείτε. Χωρίς μάλιστα να τους δεσμεύει σε τίποτε, χωρίς να ξηλώνει τους υπεύθυνους, χωρίς να ελέγχει πώς και γιατί έφτασαν στο σημείο αυτό.

Πόσα κεφάλαια μετέφερε
στην Τουρκία η Εθνική;

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες τράπεζες, και κυρίως η Εθνική που θα πρέπει να δηλώσει πόσα κεφάλαια μετέφερε το τελευταίο διάστημα στις θυγατρικές της και ιδιαίτερα στην Τουρκία, θα πρέπει να πούνε ότι δεν θα κάνουν χρήση του πακέτου, γιατί δεν χρειάζονται τη στήριξή του. Κάτι ανάλογο που έκανε στη Γερμανία ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackerman, ο οποίος, εκτός του ότι απαρνήθηκε το μπόνους του για το 2008, δήλωσε ότι θα θεωρούσε προσβολή να κάνει χρήση του πακέτου, δηλαδή των χρημάτων των γερμανών φορολογούμενων. Ανάλογες κινήσεις έκαναν και στην Αμερική μεγάλα στελέχη, όπως ο Jack Mack της Morgan Stanley που αρνήθηκε να λάβει μπόνους λόγω της κρίσης.

Αύξησαν τους μισθούς τους;

Οι συμπεριφορές όμως αυτές προϋποθέτουν άλλους χαρακτήρες, άλλες κουλτούρες και τελικά άλλο συναίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο. Καμία σχέση με τη σημερινή φιλοσοφία της Εθνικής, αν μάλιστα ισχύει η πληροφορία, που δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι εν όψει κατάργησης του μπόνους αυξάνουν τους μισθούς τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην κορυφή της τράπεζας αυτής ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Θεόδωρος Καρατζάς, που θεωρούσε προσβολή για τον διοικητή της Εθνικής να παίρνει μπόνους.

Ανώμαλη προσγείωση

Είναι γνωστό στην αγορά ότι τον διοικητή της Εθνικής τον τοποθέτησε ο κ. Αλογοσκούφης με τη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη, παρά τις επιφυλάξεις του κ. Σουφλιά. Με τα δεδομένα αυτά δημιουργείται το ερώτημα πώς ένας διορισμένος διοικητής λειτουργεί απροκάλυπτα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, που στα λόγια τουλάχιστον στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ανακούφιση των ασθενέστερων δανειοληπτών; Κατά ποία λογική η Εθνική διακόπτει τη συνεργασία της με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και απορρίπτει 7 στα 10 δάνεια πελατών που πριν από μερικούς μήνες τους παρακαλούσε να τους χρηματοδοτήσει;

Στη διοικούσα ομάδα της Εθνικής, με επικεφαλής τον κ. Αράπογλου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μεγαλομέτοχοι. Ίσως να ήλπιζαν με τη στήριξη των μετόχων του εξωτερικού να παρέμεναν για πάντα στη διοίκηση της τράπεζας, οι τελευταίες όμως εξελίξεις θα τους προσγείωσαν μάλλον ανώμαλα.

Οι μέτοχοι τους οποίους προσκαλούσαν να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας στα διάφορα roadshow του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, οι μέτοχοι για τους οποίους το μοναδικό κριτήριο ήταν το βραχυπρόθεσμο κέρδος, τα διάφορα δηλαδή κερδοσκοπικά hedge funds, αποδείχτηκαν αδίστακτοι κερδοσκόποι, ξεπουλώντας την τράπεζα μέσα σε μία εβδομάδα, σέρνοντας τη μετοχή της στα 11 ευρώ. Και τότε η διοίκηση της ΕΤΕ θυμήθηκε τους έλληνες θεσμικούς, τα Ταμεία, την ύπαρξη τέλος πάντων του κράτους και, για να μην το ξεχάσουμε, της Εκκλησίας.

Μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης, αλλά και των διάφορων σκανδάλων, Βατοπέδι και λοιπά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις επενδύσεις στα Βαλκάνια και την Τουρκία, μια και οι χώρες αυτές αναμένεται να είναι τα επόμενα θύματα της κρίσης αυτής, όπως εκτιμούν έλληνες και ξένοι αναλυτές. Και θα φανεί πλέον από τις εξελίξεις πόσο δίκιο είχαμε όταν διαφωνήσαμε κάθετα για τη μεγάλη έκθεση της Εθνικής στην Τουρκία με την αγορά της Finansbank.


Σχολιάστε εδώ