Θα μοιράσουν μερίσματα με τα λεφτά της κρατικής ενίσχυσης οι τράπεζες
Την ίδια ώρα, ο Γ. Αλογοσκούφης αλλάζει το νομοσχέδιό του, για να γίνουν σαφείς και δεσμευτικές οι απαγορεύσεις «χρυσών παροχών» στα τραπεζικά στελέχη, δικαιώνοντας πλήρως την κριτική που άσκησε το «Π».
Το σκανδαλώδες «πακέτο» ενισχύσεων, που η κυβέρνηση πασχίζει να «βαφτίσει» παροχή στα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους, ράβεται και ξηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, υπό την πίεση των οξύτατων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά παραμένει σκανδαλώδες, αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και είναι αμφίβολο αν θα πάρει «αναίμακτα» την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, όσες τράπεζες ενταχθούν στο πρόγραμμα ενισχύσεων θα μπορούν να δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους, αλλά όχι χωρίς περιορισμούς, όπως προβλεπόταν αρχικά. Το ανώτατο όριο πληρωμής μερίσματος που ορίσθηκε είναι το 35% των κερδών, όσο δηλαδή προβλέπεται από τον νόμο περί ΑΕ ως υποχρεωτικό ποσοστό για όλες τις εταιρείες.
Αυτή η σκανδαλώδης πρόβλεψη, δηλαδή να πληρώνουν μέρισμα οι τράπεζες ενώ από την άλλη… τσέπη θα παίρνουν κρατικές ενισχύσεις, δεν εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρους, ανακοινώνοντας την έγκριση του αντίστοιχου προγράμματος της Γερμανίας πριν από λίγες ημέρες, τόνισε ότι αυτό προβλέπει απαγόρευση πληρωμής μερισμάτων στις τράπεζες που θα λαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει να πείσει ο κ. Αλογοσκούφης την Επίτροπο ότι το… γενναιόδωρο ελληνικό κράτος θα επιτρέψει στους τραπεζίτες να πληρώνουν μερίσματα από το υστέρημα των φορολογουμένων.
Σε ό,τι αφορά τις γενναιόδωρες παροχές προς τα στελέχη των τραπεζών, που με το αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι θα συνεχίζονταν εφόσον δεν έθεταν σε κίνδυνο κατάρρευσης τις τράπεζες, ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι θα προσδιοριστεί ρητά ως πλαφόν αμοιβής το… ταπεινό επίπεδο των ετήσιων αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (400.000 ευρώ παρακαλώ), ενώ θα απαγορευθεί κάθε άλλη παροχή, μεταξύ των οποίων και η διανομή μετοχών σε φθηνή τιμή.
Ο υπουργός Οικονομίας, όμως, και με τις τελευταίες του δηλώσεις συντηρεί την ασάφεια για το κρίσιμο ζήτημα του πιθανού «ξεφορτώματος» προβληματικών δανείων από τις τράπεζες με παραλήπτη το Δημόσιο. Το σχέδιο προβλέπει ότι το κράτος θα εκδώσει ομόλογα 8 δισ. ευρώ και θα τα προσφέρει στις τράπεζες με ενέχυρο δάνεια κατοικίας και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των εταιρειών. Όμως δεν ξεκαθαρίζει πώς θα προχωρήσει αργότερα η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή η επιστροφή των ομολόγων από τις τράπεζες. Στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν, υπάρχει δεσμευτικός όρος για τις τράπεζες ότι σε κάθε περίπτωση που μεταφέρουν στο Δημόσιο στοιχεία του ενεργητικού τους θα είναι υποχρεωμένες να τα επαναγοράσουν το αργότερο σε τρία χρόνια, σε τιμή τουλάχιστον ίση με την τιμή της αρχικής αγοράς τους από το Δημόσιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υποστεί ζημιά ο φορολογούμενος.
Σημειώνεται ότι μία ακόμη πτυχή της… γενναιοδωρίας του Δημοσίου προς τους μετόχους των τραπεζών είναι και η παντελής απουσία υποχρεώσεων των μετόχων να προσφέρουν κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε να συνδυαστεί η παροχή κεφαλαίων από το κράτος με την επιβάρυνση και των ιδιωτών. Δηλαδή, χωρίς καν να διερευνηθεί αν οι μέτοχοι μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, έστω και κατά ένα μέρος, το Δημόσιο «κόβει» προκαταβολικά επιταγή κεφαλαιακής ενίσχυσης.