Θα επιμείνει η ΓΕΝΟΠ για τη μη ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ρεύματος

Σε θέση μάχης βρίσκεται η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκειμένου να μην επιτρέψει «τη συνειδητή χρεοκοπία» της επιχείρησης, που θα οδηγήσει στην παράδοσή της σε ιδιώτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας. Εκτός από τους δικαστικούς αγώνες (προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στον Εισαγγελέα), και μετά τη θεαματική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα, φαίνεται πως οι μαχητικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι φαίνεται να συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκο Φωτόπουλο (ΠΑΣΚΕ), αναγνωρίζοντας τη διαχρονικά αυτόνομη στάση του στα συνδικαλιστικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν την πορεία και το μέλλον της ΔΕΗ. Πέραν της συνδικαλιστικής Αριστεράς (Αυτόνομη Παρέμβαση – ΠΑΜΕ), και τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ συστοιχίζονται σε γενικές γραμμές με τους υπόλοιπους, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρές πιθανότητες για ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Φτηνό ρεύμα για τους πολίτες μπορεί να υπάρξει μόνο στην περίπτωση που η ΔΕΗ παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές που συγκεντρώνουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ «πίσω» από τον διοικητή της επιχείρησης πιστεύουν πως βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Πάντως επικρίνονται και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο παρελθόν στελέχη τους ευνοούσαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Κατά τους συνδικαλιστές, επιχειρείται η παράδοση της ΔΕΗ μέσω της απαξίωσής της, προκειμένου να ενταχθεί στον ν. 3429 (περί ελλειμματικών ΔΕΚΟ), και στη συνέχεια το σπάσιμό της σε πέντε θυγατρικές εταιρείες τις οποίες θα αναλάβουν ιδιωτικά συμφέροντα.

Η αναμέτρηση κυβέρνησης και κοινωνίας (γιατί οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν είναι μόνοι) προοιωνίζεται σκληρή και με μεγάλο πολιτικό κόστος για τη ΝΔ, καθώς υπάρχουν και στους κόλπους της στελέχη που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


Σχολιάστε εδώ