«Ευλογίες» στη ληστεία νοικοκυριών – επιχειρήσεων!

Ούτε ίχνος εγγύησης ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, δανείζοντας με χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεν βρίσκει κανείς ακόμη και στο αναθεωρημένο «σχέδιο Αλογοσκούφη».
«Οι τράπεζες θα… ληστεύουν τους πελάτες με όρους ασύδοτης αγοράς και θα δανείζονται με “σοσιαλιστικούς” όρους από το Δημόσιο», σχολιάζει στο «Π» τραπεζικός συνδικαλιστής.

Ενδεικτική της απροθυμίας της κυβέρνησης να επιβάλει όρους στις τράπεζες είναι και η απόφασή της να επιδοτήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και 6%, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα επιτόκια δανεισμού κεφαλαίου κίνησης των μικρομεσαίων εταιρειών – μέχρι πρόσφατα προβλεπόταν επιδότηση μόνο για αγορές παγίων. Δηλαδή, επειδή αρνούνται να προσφέρουν «λογικά» επιτόκια δανεισμού οι τράπεζες, το βάρος πέφτει πάλι στην πλάτη των φορολογουμένων!
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης επισημαίνει μια σοβαρή παράμετρο που δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε από την ελληνική, ούτε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Οι τράπεζες, ως γνωστόν, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλου ύψους δάνεια με ενέχυρο μετοχές μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, τα οποία λόγω της κρίσης εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης και σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτονται από την αξία των ενεχύρων.

Ο κ. Μωραϊτάκης τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες είναι πιθανόν να κατασχέσουν τις μετοχές και να γίνουν μέτοχοι ισχυρών επιχειρήσεων, επεκτείνοντας σημαντικά την οικονομική τους επιρροή, την ώρα που θα επιδοτούνται από το Δημόσιο!


Σχολιάστε εδώ