Επιτέλους, να δουλέψουν και λίγο…

// Υπερωρίες θα δουλέψει η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, ώστε η έρευνα να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα των 45 ημερών που έχει τεθεί και κατά τον πρόεδρο της Βουλής οφείλει και θα τηρηθεί «ανυπερθέτως».
Άπαντες συμφωνούν ότι η επιτροπή, χωρίς άλλο, θα κατεβάσει τα ρολά στις 15 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής, όσους μάρτυρες και αν χρειαστεί να εξετάσει ακόμα κι αν δουλεύει επί 24ώρου βάσεως ή αν τα μέλη της θυσιάσουν τα σαββατοκύριακά τους. Και μάλιστα… αφιλοκερδώς, χωρίς έξτρα αποζημίωση, καθώς δεν προβλέπεται κονδύλι για τις συνεδριάσεις των εξεταστικών επιτροπών!

// Όχι μόνο δεν υπάρχουν αντιρρήσεις -αυτό έλειπε- αλλά όλοι θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν για να περάσει ο σκόπελος της Εξεταστικής, κυρίως δε οι βουλευτές της περιφέρειας να ασχοληθούν με τα τοπικά προβλήματα και τους ψηφοφόρους τους, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πάντοτε ανοιχτό, όπως παραμένει ανοιχτή για όσους μένουν μακριά από την περιφέρειά τους η προοπτική να τους… μαυρίσουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση…
Χαρακτηριστικά λέγεται ότι όσοι βουλευτές της περιφέρειας διετέλεσαν πρόεδροι εξεταστικών επιτροπών απέτυχαν να επανεκλεγούν! Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ούτε στα μισά τηλέφωνα των ψηφοφόρων τους δεν κατάφερναν να απαντήσουν… Μόνο, λένε, ο Αλέκος Ακριβάκης τη γλίτωσε, αν κι εκείνος ήταν για καιρό σε αποδρομή…
Βέβαια, ο Γιάννης Τραγάκης, που ήταν πρόεδρος της προηγούμενης Εξεταστικής το 2004 για τις προμήθειες των εξοπλιστικών συστημάτων, όχι μόνο τη γλίτωσε, αλλά δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει πόσο τον ωφέλησε η συμμετοχή και η προεδρία. Αλλά η Β΄ Πειραιά είναι δύο βήματα από τη Βουλή…

// Κάτι τέτοια διαδίδει το ΠΑΣΟΚ και κόβει το αίμα των κυβερνητικών βουλευτών, μελών της Εξεταστικής. Την προηγούμενη φορά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρομοκράτησαν τόσο πολύ τους συναδέλφους τους της ΝΔ που αν εξαιρέσει κανείς τις πρώτες βδομάδες, το έριξαν στις κοπάνες και τους ξαναείδαμε όταν συζητιόνταν τα πορίσματα για τα εξοπλιστικά!

// Υπάρχει ωστόσο και η θετική πλευρά: Γεγονός είναι ότι πολλοί βουλευτές έχουν ωφεληθεί χρησιμοποιώντας την Εξεταστική ως βήμα να προβληθούν, να βγουν από την αφάνεια και να αναδείξουν τις ικανότητές τους.
Ένας λόγος παραπάνω που σε κάποιους, τους μισούς περίπου από τους βουλευτές που δέχτηκαν αυτήν τη φορά να συμμετέχουν στην Εξεταστική από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μαθαίνουμε ότι έχουν αφήσει να καλλιεργηθούν προσδοκίες για το ενδεχόμενο συμμετοχής στους στην κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό… Έτσι κι αλλιώς, ανασχηματισμός αναμένεται μετά την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής και μέχρι τότε ίσως κάποιοι έχουν να λαβαίνουν.

// Τις αντοχές τους θα δοκιμάσουν οι τρεις βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ διαθέτουν μόνο έναν εκπρόσωπο, άνθρωπο για όλες τις δουλειές και όλες της συνεδριάσεις…

// Αύριο αρχίζουν οι καταθέσεις με την πρόσκληση των πρώτων μαρτύρων. Η διερεύνηση της υπόθεσης θα αρχίσει από το 1998 και τις πρώτες διοικητικές πράξεις που υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, για τους υπουργούς του οποίου τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί, είναι χαλαροί.
Δουλεύουν εντατικά, έχουν υπόψη τους και τον τελευταίο μάρτυρα που μπορεί να χρειαστεί να κληθεί και φτιάχνουν καταλόγους με ερωτήματα που θα απευθύνουν στον καθένα. Περιμένουν να φτάσουν στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν μετά το 2004, αφού όπως υποστηρίζουν με την κατάργηση της δίκης στο Πρωτοδικείο Ροδόπης ουσιαστικά δόθηκαν δικαιώματα στη Μονή για τη λίμνη Βιστωνίδας και λένε ότι το πάρτυ θα αρχίσει όταν φτάσουμε στις ανταλλαγές…

// Το ΠΑΣΟΚ επέμενε να μεταδίδονται οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής από το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης της Βουλής, ποντάροντας στην αμεσότητα της εικόνας και στις αποκαλύψεις όταν η υπόθεση φτάσει στα πεπραγμένα των υπουργών της ΝΔ. Μιάμιση ώρα συζητούσαν το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής, πριν τεθεί σε ψηφοφορία και απορριφθεί από την πλειοψηφία. Δεν υπάρχει ωστόσο ανάλογο προηγούμενο, καθώς μόνο πρόσφατα, στα εξοπλιστικά, δόθηκε η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα, αλλά με πιο γρήγορους ρυθμούς, ενημέρωση δηλαδή μέσω των πρακτικών ανά δίωρο.

// Το προεδρείο της Εξεταστικής που εξελέγη είναι μονοκομματικό. Πρόεδρος ο βουλευτής Χανίων, πρώην εισαγγελέας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αντιπρόεδρος ο βουλευτής Κερκύρας δικηγόρος Νίκος Δένδιας και γραμματέας ο βουλευτής Ηρακλείου τοπογράφος Λευτέρης Αυγενάκης. Με αίτημά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ. Καρούτσο, ο πρόεδρος ζήτησε να έρχεται στην επιτροπή κάθε νέο στοιχείο που αφορά την υπόθεση, ακόμα και αν δεν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο.
Για την ιστορία, η επιτροπή έχει αρμοδιότητες ανακριτικές και εισαγγελικές και μπορεί να ζητήσει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα. Θα χρειαστεί;
Πάντως ο κ. Μαρκογιαννάκης εκτιμά ότι θα έρθουν ο ηγούμενος Εφραίμ και το δεξί του χέρι Αρσένιος, που προς το παρόν έχουν περιοριστεί να στείλουν υπομνήματα στη Δικαιοσύνη…

// Το έργο «Ο εμίρης και ο κακομοίρης» παίχτηκε σε ολοήμερη συνεδρίαση στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή.. Κατά τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη ένας είναι ο εμίρης, αλλά πολλοί οι κακομοίρηδες που θα χάσουν τη δουλειά τους.
Κατά τον συνάδελφό του Κυριάκο Βελόπουλο η κυβέρνηση πέτυχε το καταπληκτικό: Παρέλαβε την Ολυμπιακή Αεροπορία σε καθεστώς προσγείωσης και πέτυχε το ακατόρθωτο, να την καταρρίψει…

// Μια άλλη διάσταση στο θέμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το Κατάρ για την πώληση της Ολυμπιακής έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Διαβάζω εδώ από την ιστοσελίδα του Κατάρ ότι το Κατάρ έχει μεγάλη πολιτική σταθερότητα, γιατί, λέει, στο Κατάρ δεν υπάρχουν κόμματα αναγνωρισμένα, δεν αναγνωρίζονται συνδικάτα, δεν αναγνωρίζονται εμπορικοί σύλλογοι, δεν έχει γίνει ποτέ καμία απεργία». Και πρόσθεσε: «Σ’ αυτούς επιχειρείτε να δώσετε ως πρότυπο επενδυτών αυτήν τη στιγμή την Ολυμπιακή Αεροπορία. Πού τη δίνετε επομένως; Σ’ αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν κανένα συνδικάτο, σ’ αυτούς που δεν θέλουν να έχουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Το προσωπικό της Κατάρ είναι προσωπικό μειωμένων μισθολογικών απολαβών, το οποίο το συλλέγει από τις διάφορες χώρες, προκειμένου να μειώνει το κόστος.
Αυτό θέλετε να κάνετε στην Ελλάδα; Αυτό το Κατάρ θα ενδιαφερθεί για την εθνική στρατηγική στην Ελλάδα, για μια αεροπορική εταιρεία η οποία θα υπηρετήσει ελληνικά συμφέροντα, συμφέροντα του ελληνικού λαού ή θέλει ένα σήμα για να μπει στις ευρωπαϊκές αγορές και ίσως μέσω της Ευρώπης και της απελευθέρωσης των αερομεταφορών Βορείου Αμερικής και Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ποια εθνική στρατηγική θα υπηρετήσει το Κατάρ; Διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει έστω και προσωπικό από την Ελλάδα ή θα έχει ένα γραφείο εδώ το οποίο θα κινεί και άλλα γραφεία σε άλλες χώρες και το οποίο δεν θα έχει σχεδόν καθόλου απασχόληση;».
Ε, τώρα μην περιμένετε ότι θα έπαιρνε και απαντήσεις…

// Από άλλο… έργο ο Χρήστος Παπουτσής, χρησιμοποιούσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση τον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση του Βατοπεδίου», κάτι που εξόργισε το βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μπαντουβά που διαμαρτυρήθηκε στον προεδρεύοντα: «Κύριε πρόεδρε, είναι η τρίτη φορά που λέει ʽʽη κυβέρνηση του Βατοπεδίουʼʼ».
– «Γιατί, δεν είναι η κυβέρνηση του Βατοπεδίου η Νέα Δημοκρατία; Τι είναι;», εξεπλάγη ο Χρ. Παπουτσής. «Πώς θέλετε να την αποκαλώ…»
– Κ. Μπαντουβάς: «Ντροπή! Για όνομα του Θεού! Σας θεωρώ σοβαρό κοινοβουλευτικό άνδρα».
– Γ. Σούρλας: «Έχει δίκιο ο κ. Μπαντουβάς. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση των Ελλήνων».
– Χρ. Παπουτσής: « …ο κύριος υπουργός, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι ταυτίζεται με τα συμφέροντα της AEGEAN. Δεν σας άκουσα να επιδεικνύετε την ίδια ευαισθησία…».


Σχολιάστε εδώ