ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Δηλαδή μόλις γίνει γνωστό πόσο θα «χαλαρώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και συνεπώς μόλις αποκτήσουν η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός καθαρή εικόνα των περιθωρίων που θα έχουν για παροχές σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης καθίσταται κομβικό για τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

Έτσι, αν περάσει στη λογική να μετακινήσει τον Γ. Αλογοσκούφη απ’ το υπουργείο Οικονομίας, τότε θεωρείται λογικό ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, άρα αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, κατά τις πληροφορίες μας, τον Γ. Αλογοσκούφη θα τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομίας ή η Ντ. Μπακογιάννη ή ο Γ. Σουφλιάς, με πιθανότερη την Ντ. Μπακογιάννη. Και είναι πιθανό Ντόρα και Αλογοσκούφης να πάρουν ο ένας τη θέση του άλλου, δηλαδή να μετακινηθεί ο νυν «τσάρος» στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπάρχουν πάντως και εντός της κυβέρνησης φωνές σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξαγγείλει ήδη κάποιες παροχές χωρίς να αναμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και επικαλούνται την περίπτωση του ιταλού πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος προχώρησε στις δικές του πολιτικές για την Alitalia αγνοώντας τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού εκ των πραγμάτων θα είναι, πέραν των προαναφερθέντων, οι Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Β. Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με μια πρόταση που έχει υποβληθεί, αν και αυτήν τη στιγμή δεν είναι δεδομένο το τι θα αποφασίσει τελικά ο Καραμανλής, πρέπει να τοποθετηθούν στην κυβέρνηση ένας ή δύο αντιπρόεδροι.

Αν υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση, τότε οι Παυλόπουλος και Σουφλιάς είναι οι πιθανότεροι.

Μια απ’ τις κινήσεις των αλλαγών στην κυβέρνηση, που θα σηματοδοτήσει πολλά, είναι η είσοδος του Αντ. Σαμαρά. Το πιθανότερο σε οικονομικό υπουργείο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν και για το υπουργείο αυτό «παίζει» κι ο Δημ. Αβραμόπουλος, μετακινούμενος απ’ το Υγείας.

Ενοποιήσεις υπουργείων;

Βέβαια στο τραπέζι του ανασχηματισμού, όποτε κι αν τελικά πραγματοποιηθεί, υπάρχει πάντα η -παλιότερη- πρόταση για ενοποιήσεις υπουργείων, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα.

Ίσως με μια εξαίρεση, αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην αποδοχή μιας εισήγησης, σύμφωνα με την οποία:

• Ο Πρ. Παυλόπουλος συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες της επικοινωνίας και των ΜΜΕ (δηλαδή του υπουργείου Επικρατείας) κρατώντας παράλληλα και τις αρμοδιότητες του παλιού υπουργείου Προεδρίας.

• Ο Β. Μεϊμαράκης μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ως εκ τούτου θα «χωριστεί» απ’ το σημερινό υπερυπουργείο Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης – Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην προσωρινότητα του Αντώναρου σε αυτή τη θέση.

Μια σκέψη είναι να κάνει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Πρ. Παυλόπουλος, κάτι ωστόσο δύσκολο εξαιτίας του μεγάλου φόρτου καθηκόντων που έχει επωμιστεί.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να αναλάβει χρέη εκπροσώπου της κυβέρνησης κάποιο στέλεχος νέο και επικοινωνιακά θετικό. Αναφέρονται στις σχετικές συζητήσεις διάφορα ονόματα, απ’ τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Κουμουτσάκο, μέχρι βουλευτές όπως ο Γκιουλέκας, ο Μαρκόπουλος, ο Π. Παναγιωτόπουλος κ.ά.

Αλλαγές σε υφυπουργούς

Εκεί που αναμένεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές είναι σε επίπεδο υφυπουργών. Θα μπουν στην κυβέρνηση πολλά νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών «παίζουν» με ισχυρές πιθανότητες οι Σαλμάς, Χαρακόπουλος, Πατριανάκου κ.ά., ενώ από παλιότερα μέλη της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν οι Γ. Καλατζής, Μαρ. Γιαννάκου.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και γραφόμενα, ο Θ. Ρουσόπουλος δεν θα μπει στην κυβέρνηση, τουλάχιστον στον επόμενο ανασχηματισμό.

Είναι ακόμα νωπά τα γεγονότα που τον οδήγησαν εκτός κυβέρνησης και δεν αναμένεται η επανάκαμψή του σε αυτήν τη φάση.

Αντίθετα είναι πιθανό να μπει στην κυβέρνηση ο Λ. Ζαγορίτης. Είναι κάτι που θέλει κι ο ίδιος. Ενώ σε κομματικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες οι μετοχές του γενικού διευθυντή του κόμματος Μεν. Δασκαλάκη, ο οποίος πλέον «παίζει» και στο Μαξίμου ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ