Εν όψει των πιο κρίσιμων αμερικανικών εκλογών

Πριν εκλεγεί είχε διακηρύξει ότι η Αμερική θα περιοριστεί στην περιοχή της, γνωρίζουσα βεβαίως ότι είναι η μόνη υπερδύναμη του κόσμου και επομένως πολλές χώρες θα έχουν την ανάγκη της για ποικίλες βοήθειες.

Δυστυχώς, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το χτύπημα στους διπλούς πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο από τρομοκράτες ήταν τόσο ηχηρό που άλλαξε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η γεωγραφική θέση της χώρας αυτής είναι τέτοια που ήταν σχεδόν αδύνατον να υποστεί επίθεση από οιαδήποτε χώρα, έχοντας προς ανατολάς και δυσμάς δύο ωκεανούς, προς βορράν φιλική χώρα (Καναδάς) και προς νότο, στην κεντρική και νότια Αμερική, χώρες που τουλάχιστον από πλευράς εξοπλισμών ήταν ακίνδυνες. Δεν ανέμεναν επομένως επίθεση αιφνίδια.

Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 1941 στο Περλ Χάρμπορ, από ιάπωνες αεροπόρους καμικάζι, αλλά στη ναυτική βάση στη Χαβάη και πάντως μακριά από αυτήν ταύτην τη χώρα!

Υπέστησαν όμως το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και έκτοτε η πολιτική τους έναντι πολλών χωρών άλλαξε και διακήρυξαν ότι «όποιοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Το αποκορύφωμα ήρθε με την πρωτοφανή οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, η οποία επηρεάζει ασφαλώς και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως, βασική ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει η κυβέρνηση Μπους υιού, ένεκα της αδράνειας που επέδειξαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή κρίση στο τραπεζικό σύστημα. Για τις ασύδοτες τράπεζες τι να πει κανείς; Η απληστία χωρίς όρια…

Ποιος περίμενε ότι στη χώρα που είναι η αποθέωση της οικονομίας της αγοράς θα προσέφευγαν πολλοί τραπεζικοί κολοσσοί στο κράτος για να ζητήσουν έλεος!

Το πώς και πότε θα τελειώσει αυτό το οικονομικό τσουνάμι ουδείς το γνωρίζει. Με τα προεκτεθέντα, πιστεύω ότι σε οιαδήποτε άλλη χώρα οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάθαιναν πανωλεθρία.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια των αμερικανών ψηφοφόρων; Θεωρώ ότι η οικονομική κατάσταση του καθενός θα επηρεάσει ασφαλώς και την ψήφο του.

Εξάλλου έχουμε τρανό πρόσφατο παράδειγμα του πατρός Μπους, ο οποίος καίτοι εθεωρείτο ο νικητής του Πολέμου του Κόλπου, μετά λίγους μόνο μήνες, λόγω της κακής, κατά τους ψηφοφόρους, οικονομικής πολιτικής του, δεν εξελέγη για δεύτερη προεδρική θητεία.

Επομένως, ο ΜακΚέιν έχει ως Ρεπουμπλικάνος στοιχεία αρνητικά.

Θεωρώ επίσης ότι η επιλογή της κ. Πέιλιν για το αξίωμα του αντιπροέδρου, κατ’ αρχάς μπορεί να επηρεάσει γυναικείες ψήφους για τον επιπλέον λόγο της συμπαθητικής της εμφάνισης. Αρνητικό στοιχείο όμως και ίσως καθοριστικό η απειρία της.

Άλλο στοιχείο που επηρεάζει την ψήφο των Αμερικανών είναι η θρησκεία στην οποία πιστεύουν. Μερικές θρησκευτικές οργανώσεις δίνουν σημαντικό βάρος στην τελική απόφαση του ψηφοφόρου.

Ασφαλώς και τα ντιμπέιτ θα επηρεάσουν, αλλά φαίνεται ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επέλεξε ως αντιπρόεδρο τον γνωστό φιλέλληνα γερουσιαστή Μπάιντεν, λίαν πεπειραμένο λόγω της πολυετούς θητείας του στη Γερουσία και σε τυχόν εκλογή του και στην απίθανη περίπτωση που καταστεί αναγκαίο να προεδρεύσει, είναι ικανός. Φαντάζεται κανείς εάν ισχύσει το ίδιο για την κ. Πέιλιν;

Επειδή ανέφερα τη φιλελληνικότητα του Μπάιντεν, δεν πιστεύω ότι οι αμερικανική πολιτική αλλάζει όταν αλλάζουν τα πρόσωπα, θεωρώ όμως ότι το δίδυμο Ομπάμα – Μπάιντεν είναι ικανότερο και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο, αλλά και γιατί όχι και για την πατρίδα μας, έστω γιατί θα υπάρχει ένα «ευήκοον ους»!

Εκείνο πάντως που συμφέρει σήμερα τις ΗΠΑ (αν το αντιλαμβάνονται) είναι ότι με νέα πολιτική τους πρέπει να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν τα αισθήματα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Διότι σήμερα η γνώμη των λαών σε όλη τη γη για τους Αμερικανούς είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, λόγω της απαράδεκτης αλαζονείας που επιδεικνύουν και όχι μόνον!


Σχολιάστε εδώ