Διαμαρτυρία ομογενών για τα Σκόπια έξω από τον ΟΗΕ

«Πρέπει να διαμαρτυρόμαστε και να λέμε ότι δεν μας ευχαριστεί αυτή η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης», επεσήμανε ο κ. Βελιβασάκης και ζήτησε από τους ομογενείς «να απαντήσουμε στις 4 Νοεμβρίου με την ψήφο μας».

Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε το σχετικό ψήφισμα, το οποίο και στη συνέχεια μεταβίβασε στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με κύριο σύνθημα «Ντροπή στην ΠΓΔΜ» και «Δικαιοσύνη Τώρα», οι Ελληνοαμερικανοί, νέοι και νέες στην πλειοψηφία τους, καθώς και οι ηγέτες ομογενειακών οργανώσεων έδωσαν δυναμικό παρόν στην ειρηνική συγκέντρωση, με ομιλίες για την ιστορία του Ελληνισμού στην ΠΓΔΜ, ενώ διένειμαν και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

«Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στα Σκόπια πρέπει να γίνει γνωστή, ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και οι διεθνείς φορείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν πρέπει να πληροφορηθούν τι συμβαίνει με τον Ελληνισμό ο οποίος πάντοτε υπήρχε στην περιοχή της Πελαγονίας», δήλωσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής κ. Νίνα Γκατζούλη.

«Θα συνεχίσουμε με μια σειρά δράσεων που αποβλέπουν στην ενημέρωση των αμερικανών πολιτικών και του ευρύτερου αμερικανικού κοινού», βεβαιώνει ο συντονιστής του Κυπριακού Δικτύου Δράσης Αμερικής και έμπειρος ακτιβιστής Νίκος Τανέρης. «Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους ομογενείς σε νέους τρόπους δράσης και να τους καταδείξουμε τη δύναμη που διαθέτουμε ως αμερικανοί πολίτες».

Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Νίνα Γκατζούλη, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως τόνισε: «Υπάρχει ένα σπάνιο έγγραφο με ημερομηνία 29 Μαΐου 1878 από αυθεντική επιστολή που γράφτηκε από το ελληνικό προξενείο στο Μοναστήρι (σημερινή Bitola), η οποία φέρει 14.000 υπογραφές από τους Μοναστηριότες Έλληνες οι οποίοι είχαν ταχθεί με το ελληνικό Πατριαρχείο, αρνούμενοι τη βουλγαρική Εξαρχία».

«Η συγκέντρωση είχε παλμό», είπε η πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής από το Houston κ. Νίνα Περοπούλου. «Ήταν η πρώτη σχετική κινητοποίηση.

Η συμμετοχή της νεολαίας μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε». Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, στην ομιλία της τόνισε ότι οι ομογενείς εκπαιδευτικοί θέλουν δικαιοσύνη: «H αμερικανική κυβέρνηση απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι δεν εκτιμά την ελληνική Ιστορία και την όλη προσφορά του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα.

Μας αδικεί με τους Έλληνες των Σκοπίων, με τη βίζα, με το Κυπριακό και με άλλα θέματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Πάνος Σπηλιάκος, από τη Βοστώνη, δήλωσε ότι «για τους Ελληνες των Σκοπίων η μητέρα Ελλάδα δεν μιλά καθόλου».

Στο ψήφισμα που δόθηκε στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών τονίζονται μεταξύ άλλων:

Απαιτούμε οι πολίτες της ΠΓΔΜ να μπορούν να είναι ελεύθεροι να δηλώνουν την ελληνική καταγωγή τους στις απογραφές, να επιτραπεί σʼ εκείνους που υποχρεώθηκαν από ακραία καθεστώτα να αλλάξουν το επώνυμό τους σε σλαβικά ονόματα να επιστρέψουν στα αρχικά ελληνικά τους ονόματα, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν, την αναγνώριση όλων των Ελληνικών Ορθοδόξων εκκλησιών στην περιοχή της ευρύτερης Πελαγονίας και Γευγελή (σημερινής νοτίου ΠΓΔΜ), των Βυζαντινών Ορθόδοξων μνημείων τα οποία φέρουν ελληνική βυζαντινή γραφή, όπως στις αγιογραφίες, και όλες οι Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας και Γευγελή (σημερινής νοτίου ΠΓΔΜ) να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα υπό την κανονική δικαιοδοσία της Μητρός Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ