Δεσμευμένο για πάρκο από τον Δήμο Αθηναίων ήταν το οικόπεδο του ΤΕΕ στα Εξάρχεια!

Και τούτο γιατί το οικόπεδο του ΤΕΕ ήταν δεσμευμένο από τον Δήμο της Αθήνας για να γίνει χώρος πρασίνου!

Και αυτό ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος στην επιστολή που μας έστειλε το ΑΠΕΚΡΥΨΕ, ενώ το ΓΝΩΡΙΖΕ!

Και δεν ήταν το μόνο ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ (χάδι ο χαρακτηρισμός). Δεν έχει ξεκινήσει αρχαιολογική

έρευνα, απαραίτητη για κάθε χώρο που είναι στην Αθήνα, δεν έχει γίνει καμία μελέτη, δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το οικόπεδο του ΤΕΕ στα Εξάρχεια!

Να γιατί, όπως ομολογεί στην επιστολή του που δημοσιεύσαμε ο κ. Αλαβάνος, η ανταλλαγή θα ήταν ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ για το ΤΕΕ, όχι όμως και για το ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως.

Και αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει ο σύμβουλος του ΤΣΜΕΔΕ, κ. Χαρ. Μπουγάς, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα τη διαφωνία του αυτή για την επαχθή και ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ για τους συνταξιούχους, και όχι μόνο, ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΣΜΕΔΕ ο κ. Μπουγάς την κατέθεσε εγγράφως στα πρακτικά και το «ΠΑΡΟΝ» σήμερα την αποκαλύπτει.

Αν γινόταν η ανταλλαγή, το… ίσης αξίας οικόπεδο που θα έπαιρνε το ΤΣΜΕΔΕ στα Εξάρχεια θα χρειαζόταν το λιγότερο είκοσι χρόνια για να αρχίσει η δόμησή του (στην περίπτωση που αντιμετωπίζονταν όλες οι αδυναμίες και πετύχαιναν άρση της δέσμευσης του Δήμου της Αθήνας για τη μετατροπή του σε πάρκο, αν φυσικά συναινούσε το δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι Αθηναίοι που μένουν εκεί γύρω), ενώ το ΤΕΕ, από την επομένη της ανταλλαγής θα μπορούσε ν’ αρχίσει την κατασκευή του κτιρίου του.

Έτσι, για να μη μιλάμε μόνο για τις ετεροβαρείς ανταλλαγές Εφραίμ – Δημοσίου.

Η καταγεγραμμένη θέση του κ. Μπουγά στην υπ’ αριθμό 5498 συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε

Όπως και σε παλαιότερες συνεδριάσεις μας, έτσι και τώρα η επιχειρούμενη ανταλλαγή μεταξύ των συγκεκριμένων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΤΣΜΕΔΕ – ΤΕΕ με βρίσκει τελείως αντίθετο και τούτο γιατί:

Α
Ενώ το οικόπεδό μας που βρίσκεται επί της οδού Π.Π. Γερμανού αρ. 3-5 (πλατεία Κλαυθμώνος) στην Αθήνα δεν έχει κανένα πρόβλημα ρυμοτομίας, μια και κανένας φορέας και κυρίως ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει εκφράσει τη βούλησή του για τον χαρακτηρισμό του ως χώρου πρασίνου, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει τέτοια πιθανότητα, μια και αυτό βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στο κέντρο της πόλης, αντιθέτως για το οικόπεδο του ΤΕΕ, που βρίσκεται επί των οδών Χαρ. Τρικούπη – Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής στην Αθήνα, υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου που εκφράζει τη βούλησή του να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο οικόπεδο ως χώρο πρασίνου. Η μη ανάκληση της απόφασης αυτής μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία αξιοποίησής του και στην καλύτερη περίπτωση στη μακρόχρονη αδυναμία αξιοποίηση του. Στις περιπτώσεις αυτές ο πιθανός χρόνος καθυστέρησης για την αξιοποίηση του οικοπέδου είναι περίπου ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Β
Ενώ στο οικόπεδό μας έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα, συνεπώς είναι άμεση η δυνατότητα δόμησής του, αντιθέτως στο οικόπεδο του ΤΕΕ δεν έχει ξεκινήσει καμία ενέργεια για την έναρξη της αρχαιολογικής έρευνάς του. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα μπορεί, στη δυσμενέστερη περίπτωση, να οδηγήσει στη μη δυνατότητα αξιοποίησής του και στην καλύτερη στην επί πολλά χρόνια αδυναμία αξιοποίησής του, όπως εξάλλου είχε συμβεί και στο δικό μας οικόπεδο.

Γ
Ενώ στο οικόπεδό μας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες (αρχιτεκτονικές-στατικές-Η/Μ), αντιθέτως στο οικόπεδο του ΤΕΕ δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία σύνταξης καμίας μελέτης. Αυτό σημαίνει μακροχρόνια αδυναμία αξιοποίησής του, όπως και στο δικό μας.

Δ
Ενώ στο οικόπεδό μας έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, ασχέτως των ορατών προβλημάτων της και μετά την επιτευχθείσα αναθεώρησή της για παράταση του χρόνου ισχύος της, αντιθέτως στο οικόπεδο του ΤΕΕ δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τι άλλα προβλήματα μπορεί να έχει το οικόπεδο στη δόμησή του πέραν των προαναφερομένων.

Ε
Ενώ για το οικόπεδό μας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μειοδοτικού διαγωνισμού και έχει υπογραφεί και σχετική σύμβαση, αντιθέτως για το οικόπεδο του ΤΕΕ δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για μειοδοτικό διαγωνισμό.

Συμπεράσματα λοιπόν, κύριε πρόεδρε, ενώ εμείς προσφέρουμε ένα οικόπεδο που έχει αρχίσει η δόμησή του, θέλουμε να το ανταλλάξουμε με ένα άλλο οικόπεδο στο οποίο για να αρχίσει η δόμησή του θα απαιτηθούν από σήμερα τουλάχιστον είκοσι χρόνια (20 χρόνια).

Για τους λόγους αυτούς έκρινα και κρίνω ότι η επιχειρούμενη ανταλλαγή ούτε συμφέρουσα ούτε επωφελής για το ΤΣΜΕΔΕ είναι.

Αντιθέτως πιστεύω ότι αυτή είναι ΕΠΑΧΘΗΣ για το Ταμείο μας, όταν μάλιστα αυτές οι σημαντικότατες διαφορές δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τους ορκωτούς εκτιμητές. Μετά τα πιο πάνω, κύριε πρόεδρε, καταψηφίζω την υπογραφή του προσυμφώνου της ανταλλαγής των οικοπέδων μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ».


Σχολιάστε εδώ