ΑΜΥΝΤΙΚΑ

Μπερδεύτηκα…

– Δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης στον ΣΚΑΪ: «Όταν αρχίζεις έναν τσαμπουκά πρέπει να τον τελειώνεις. Αλλιώς μην το αρχίζεις», αφήνοντάς μας να καταλάβουμε ότι ο τσαμπουκάς που άρχισε με τους «οπλάδες», με τους οποίους δεν θέλει ούτε καλημέρα, θα συνεχισθεί.

— To alter ego του, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ (Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) κ. Βασιλάκος, προχωρεί ακόμη πιο πολύ. Λέει σε συνέντευξή του: «Τους μεσάζοντες τους έχουμε βάλει στην άκρη και το εννοώ. Σε μια ξένη βιομηχανία ή εταιρεία δεν μπορούμε νʼ απαγορεύσουμε να έχει αντιπροσώπους. Αλλά σʼ αυτά τα 2,5 χρόνια αυτοί που έρχονται στη ΓΔΑΕΕ να διαπραγματευθούν είναι μόνο ανώτερα στελέχη των βιομηχανιών ή εταιρειών…».

— Σημειώνω κάποια σύγχυση. Άλλο ο μεσάζων, ο μιζαδόρος, το λαμόγιο και άλλο οι νόμιμοι αντιπρόσωποι, ένιοι των οποίων είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Γνωστότατο, βέβαια, ότι άλλοι είχαν συστήσει ομόρρυθμες εταιρείες με πολιτικούς, στρατιωτικούς και υπαλλήλους.

— Κάνουν λοιπόν εμπάργκο στους αντιπροσώπους γενικώς. Στα λαμόγια;

— Κάτι παρόμοιο είχε επιχειρήσει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Είχε πει: «Καταργούνται οι αντιπρόσωποι. Θα μιλάμε μόνο με εταιρείες», με αποτέλεσμα την ανθοφορία μεσαζόντων και λαμογιών. Νʼ αναφέρουμε καμιά λεπτομέρεια για το AΡΤΕΜΙΣ;

— Οι εκλεκτές αυτές προσωπικότητες, δηλαδή τα λαμόγια, απογειώθηκαν επί Σημιτισμού. Επίσης την ίδια περίοδο, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, κλείσθηκαν δουλειές πολλών δισ. με top-to-top συμφωνίες. Κορυφαίοι του ΥΕΘΑ με κορυφαίους ξένων εταιρειών, με παρέμβαση μεσαζόντων, ασφαλώς. Πολλοί αντιπρόσωποι, τότε, ήταν χαμένοι στη μετάφραση.

— Όπως γράφει ο κ. Αντώνης Καρακούσης στο βιβλίο του «Μετέωρη Χώρα», «Ο κ. Σημίτης εγκρίνει μετά τα Ύμια μακροχρόνιο πρόγραμμα υπερεξοπλισμών και θα γίνει ο ίδιος, άθελά του (;), συμμέτοχος σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λεηλασίας του δημοσίου χρήματος».

— Επανέρχομαι όμως στον κ. Μεϊμαράκη, αφού συνέδεσα το προηγούμενο με το σημερινό κλίμα και τον ερωτώ ευσεβάστως:

— Διατηρείτε τον έλεγχο των συνεργατών σας; Μήπως σας υποσκάπτουν παρασκηνιακά; Δεν παραδειγματισθήκατε από τα παθήματα του προκατόχου σας;

— Ποιες ποινικές ρήτρες επιβάλατε στους οπλάδες που δεν παραδίδουν εγκαίρως τα ελικόπτερα ΝΗ-90 και στους μη παραδίδοντες καθόλου τα ηλεκτρονικά του στρατού που τα μοσχοαγοράσαμε (υπογραφή σύμβασης την τελευταία ημέρα του κ. Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ).

Και ολίγον γλωσσάρι

— Μεσάζων, μιζαδόρος, λαμόγιο: το πρόσωπο που παρεμβαίνει στην πώληση και εισπράττει προμήθεια.

— Τσαμπουκάς: Η ζόρικη και μάγκικη συμπεριφορά, με θρασύ κι απειλητικό ύφος. Τσαμπουκαλίκι: ζοριλίκι, νταηλίκι, μαγκιά.

— Αντιπρόσωπος: Αυτός που είναι εξουσιοδοτημένος να ενεργεί εξ ονόματος άλλων, π.χ. εμπορικός αντιπρόσωπος (Μπαμπινιώτης).

Πυρομαχικά αρμάτων πάλι

στο προσκήνιο

— Με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας: Όσοι γνώριζαν, και είναι πολλοί, την κατάσταση, ξέσπασαν σε κλαυσίγελο όταν είδαν να παρελαύνουν άρματα – ξαρμάτωτα, χωρίς πυρομαχικά. Ο κ. υπουργός, μάλιστα, είχε καλέσει υπερηφάνως και τους ομολόγους του των βαλκανικών χωρών να τα καμαρώσουν. Ανεξαρτήτως αυτού, καλή κίνηση…

— Με το διάβημα του αμερικανού πρέσβη προς το ΥΕΘΑ, με το οποίο ξεκαθάρισε: «Κάνετε ό,τι θέλετε με τα πυρομαχικά, αλλά μην ψεύδεστε ισχυριζόμενοι ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συζητήσουν μαζί σας. Δεν μας καλέσατε….»

— Με τη δεύτερη ερώτηση στη Βουλή της σκιώδους ΥΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου, με την οποία κολλάει κυριολεκτικά στον τοίχο τον υπουργό Άμυνας.

— Με την, διά περιφοράς, ακύρωση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ / Δεκ. ʼ07 για απευθείας ανάθεση σε Γερμανούς – Αμερικανούς και επιλογή νέας λύσης διαγωνισμού που σημαίνει, «Καλά κρασιά…».

Γιατί κ. Αρχηγέ;

— Λέμε και διακηρύσσουμε ότι ο κόσμος πρέπει να σέβεται τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά και η ίδια πρέπει να κρατάει το κύρος του θώκου και των επωμίδων της ψηλά. Να μη γίνεται τυφλό κομματικό όργανο ή συνεργάτης εμπόρων. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα γιʼ αυτό προσεχώς.

— Ο τ. Α/ΓΕΣ Στρατηγός Π. Χαρβάλας θέλει τώρα να αναλάβει γενικός γραμματέας του Δήμου Βόλου;

Το διάβασα στον τοπικό Τύπο.

Νέα γενιά HUMMER

— Ως γνωστόν, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων αυτού του τύπου, τα οποία, όπως λέγεται, αποδίδουν ικανοποιητικά.

— Όπως γράφει το «Defense News», ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει την προμήθεια τουλάχιστον 10.000 νέων εξελιγμένων HUMMER (HUMVEES) ECV-2, πληρώνοντας πάνω από 4,5 δισ. δολάρια.

— Το νέο όχημα θα έχει το ίδιο ωφέλιμο φορτίο με το παλιό και θα είναι τεθωρακισμένο, μετά τις εμπειρίες του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

— Κάνοντας διαίρεση του ποσού με τον αριθμό των οχημάτων, δεν προκύπτει η τιμή μονάδος (που δεν θα είναι μικρή), γιατί συμπεριλαμβάνονται υλικά, ανταλλακτικά κ.λπ.

— Τα σημερινά HUMVEES τύπου ΜΙΙ152 και ΜΙΙ65 κοστίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από 130 έως 170.000 δολάρια.

— Ως πότε εμείς θα αγοράζουμε οχήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις με βιομηχανικές συμμετοχές-μαϊμούδες και δεν θα κάνουμε ουσιώδη συμπαραγωγή, τουλάχιστον κατά 40%, στην ΕΛΒΟ που, κομματικοποιημένη και κακοδιοικούμενη, έχει παραμείνει ασήμαντο συνεργείο; Κοιτάξτε τι γίνεται στην Τουρκία…

Εξεταστική

— Αποδέχομαι, ενόρκως, να καταθέσω 6 μισθούς μου υπέρ του ομίλου καλλιεργητών μαύρης ορχιδέας, αν η επιτροπή υποδείξει ενοχή ή ενόχους.

— Δεν υπήρξε ποτέ μα ποτέ περίπτωση να τιμωρηθεί κόραξ υπό κοράκων (Χρ. Γιανναράς).


Σχολιάστε εδώ