Άρχισαν τα όργανα στο Κυπριακό – Χρονοδιαγράμματα και εκφοβισμοί

Την ώρα που το «Παρόν» δημοσίευε την περασμένη Κυριακή ότι το Λονδίνο επιδιώκει τη μονογραφή της λύσης του Κυπριακού ως την άνοιξη, στη βάση, μάλιστα, του Σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Σημερινή» της Κύπρου ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση ως την άνοιξη η Κύπρος οδηγείται στη διχοτόμηση και ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψει τις συνομιλίες, τότε η Κύπρος θα έχει την τύχη του Κοσσυφοπεδίου. Στην ουσία ο κ. Αναστασιάδης έθετε χρονοδιάγραμμα λύσης και δημιουργεί κλίμα εκβιασμού και τρόμου της κοινή γνώμης. Όπως και προ του Σχεδίου Ανάν. «Ψηφίστε το σχέδιο γιατί εξαφανίζεστε»…

Λίγες μόνο ώρες αργότερα, μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για την εκτελεστική εξουσία, όπως κατατέθηκαν στις συνομιλίες. Οι προτάσεις αυτές είναι στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει, όπως λέγεται, και μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εκ περιτροπής

Τι εισηγείται λοιπόν ο κ. Χριστόφιας:

• Την εκλογή του Προέδρου και του αντιπρόεδρου της ομόσπονδης Κύπρου απευθείας από τον λαό.

• Η Προεδρία θα ανήκει για 4 χρόνια στους Ελληνοκύπριους και για δύο χρόνια στους Τουρκοκύπριους. Εννοείται ότι όταν Πρόεδρος είναι Τουρκοκύπριος, ο αντιπρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος και αντιστρόφως.

• Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 9 μέλη. Οι 6 θα είναι Ελληνοκύπριοι και οι 3 θα είναι Τουρκοκύπριοι. Εάν η απόφαση δεν λαμβάνεται ομοφώνως, μπορεί να ληφθεί και με πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση ότι χρειάζεται η ψήφος ενός Τουρκοκύπριου εκ των τριών. (Σημειώνουμε ότι παρόμοιες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο Σχέδιο Ανάν. Το Υπουργικό Συμβούλιο ονομαζόταν Προεδρικό και εναλλάσσονταν στην Προεδρία τα μέλη του. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά σήμερα ζητά αναλογία 6 προς 4. Δηλαδή 6 Ελληνοκύπριοι έναντι 4 Τουρκοκυπρίων. Οι Βρετανοί υπολογίζουν να τα βρουν κάπου στο μέσον.)

Οι Βουλές

Σε ό,τι αφορά στη νομοθετική εξουσία, θα υπάρχουν 4 Βουλές. Μία για κάθε συνιστών κρατίδιο και δύο ομόσπονδες. Η άνω και η κάτω Βουλή. Στη μία εκ των δύο ομόσπονδων Βουλών η αναλογία θα είναι 50% για κάθε πλευρά, πράγμα που συμβολίζει την πολιτική ισότητα μεταξύ των δυο συνιστώντων κρατών. Στην άλλη Βουλή η αναλογία, όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει, μπορεί να είναι 70% με 30%. Αντιθέτως, η τουρκοκυπριακή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι 60% με 40%.

Τρύπα στις εγγυήσεις

Εκτός από τα ζητήματα αυτά εκείνη η πτυχή του Κυπριακού που καίει είναι εκείνη των εγγυήσεων. Ενώ μέχρι πρότινος η αποδοχή των ξένων εγγυήσεων, και ειδικότερα των τουρκικών, και μάλιστα μονομερών, ήταν κόκκινη απαραβίαστη γραμμή, ο Νίκος Αναστασιάδης φρόντισε να ανοίξει μια τεράστια τρύπα δηλώνοντας ότι μπορεί να ισχύσουν οι τουρκικές εγγυήσεις, όπως ίσχυαν το ʼ60, δηλαδή των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας, αλλά όπως είπε με τον εμπλουτισμό τους από την ΕΕ, η οποία όμως:

• Δεν μπορεί να αποστείλει στρατό σε κράτος μέλος της.

• Οι οποιεσδήποτε εγγυήσεις της ΕΕ υποβαθμίζουν την ισότιμη συμμετοχή ενός κράτους μέλους. Η μεγαλύτερη εγγύηση είναι η ίδια ισότιμη συμμετοχή ενός κράτους στην ΕΕ.

Το παράθυρο

Είναι ταυτοχρόνως αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν υποστήριξε ξεκάθαρα ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι κόκκινη γραμμή. Απέφυγε απλώς τη δημόσια συζήτηση και παρέπεμψε το ζήτημα στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατά την ενημέρωση των κύπριων πρέσβεων τον περασμένο Σεπτέμβριο άφησε ανοιχτό τα θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων, διότι και αυτά όπως είπε καθορίζονται από τις συνθήκες του ʼ60. Όμως ήταν αντίθετος για τα τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς να αποκλείει άλλο σύστημα εγγυήσεων. Τώρα ποιες θα είναι αυτές οι εγγυήσεις και πώς θα εφαρμοστούν με επιτυχία είναι άλλο κεφάλαιο. Ούτως ή άλλως, ο κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα είναι από τα τελευταία. Όμως, οι πλαγιοκοπήσεις άρχισαν από τώρα…


Σχολιάστε εδώ