XΡΗΜΑτιστήριο

> Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι αρχικές τάσεις ανάκαμψης, η συνεχιζόμενη διατήρηση της μεταβλητότητας και οι επιμέρους ανάσες από ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές φαίνεται να αντιστάθμισαν τις υπέρογκες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, τις μαζικές πωλήσεις των ξένων και τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.124,80 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,35%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 249,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τροφίμων-Ποτών, Κοινής Ωφέλειας και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Υγείας, Ασφαλειών και Κατασκευών. Την επομένη οι επενδυτές, μετά από μία περίοδο δυσπιστίας και επηρεασμένοι από την πορεία των ξένων αγορών, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους, κυρίως όμως στα βαριά χαρτιά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.138,95 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,67%, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 269,79 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,60%, ο μεσαίας σημείωσε οριακή άνοδο 0,11% και ο FTSE Small cap 80 έκλεισε με πτώση 2,13%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η υποχώρηση στις διεθνείς αγορές, οι χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και οι μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, υπερκέρασαν τις θετικές ειδήσεις από τις συντονισμένες προσπάθειες στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων και τις ενέσεις ρευστότητας των αμοιβαίων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.025,93 μονάδες με απώλειες της τάξης του 5,28%. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 247 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 11 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 24 σημείωσαν άνοδο, 224 κατέγραψαν απώλειες και 29 παρέμειναν σταθερές. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα ανησυχίας για την κλιμάκωση της διεθνούς κρίσης και με το πέπλο της ύφεσης να πλανάται πάνω από τις περισσότερες οικονομίες, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις σε όλους τους δεικτοβαρείς τίτλους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να σημειώσει ελεύθερη πτώση, κλείνοντας στις 1.914,37 μονάδες, μειωμένος κατά 5,51%, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 351,38 εκατομμύρια ευρώ.

> Εμείς τα λέγαμε, αλλά ποιος μας άκουγε; Ο πρώην νομικός σύμβουλος της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, και σύντροφος της κ. Μπουρμπούλια, «μεγαλοδικηγόρος» εκ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Κουμεντάκης, καταδικάστηκε μεσοβδόμαδα από το Α΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε δύο χρόνια φυλακή με τριετή αναστολή για τη γνωστή υπόθεση αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης και χρηματισμού δικαστικού, που είχε να κάνει με την πρώην ανακρίτρια.

> Δεν μπορούν να τις παρακολουθήσουν, δεν προλαβαίνουν να τις αντιληφθούν έγκαιρα οι μικροεπενδυτές! Ανεξαρτήτως αιτίας και σκοπιμότητας, τρεις ακόμη από τις πολλές αλλαγές κατηγοριών και τις αντίστοιχες αφαιρέσεις από τη σύνθεση των δεικτών των «προβληματικών» μετοχών, έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει τους κατά τα άλλα αρμοδίους της χρηματαγοράς.

> Αναμένουμε τις εξελίξεις προκειμένου να τοποθετηθούμε επίσημα, καθώς το ξαφνικό, υπέρ του κοινωνικού συνόλου, ενδιαφέρον των ιδιωτών, σχετικά με την απελευθέρωση των τιμολογίων και τη ρήτρα καυσίμων της ΔΕΗ, δεν μπορεί παρά να μας δημιουργεί υποψίες! Περί του προέδρου της Endesa Hellas κ. Μυτιληναίου και του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τέρνα κ. Περιστέρη ο λόγος.

> «Έλλειψη χρημάτων… στάση εργασιών! Η επέκταση της πιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, οι δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων, η ανυπαρξία επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα χρηματιστηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών και η εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών, αναμένεται να επηρεάσουν τα έργα που σκοπεύουν να γίνουν με τη μέθοδο των Συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

> Στη θεωρία «πρώτος και καλύτερος», στην πράξη όμως «τελευταίος και καταϊδρωμένος»! Από τη μια ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων και της ποιοτικής αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί αντίδοτο στη διεθνή κρίση και από την άλλη παραδίδεται «άνευ όρων» στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, προδικάζοντας ότι αργά ή γρήγορα όλες θα κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης, ενώ βάλλει και κατά της ΟΤΟΕ λέγοντας ότι εν μέσω κρίσης δεν υπάρχει χώρος για αντιπαραθέσεις.

> Αλήθεια, στις πόσες αναθεωρήσεις των προβλέψεων σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη «καίγονται» οι διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων και «επεμβαίνουν» για ελέγχους οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Αν κρίνουμε πάντως από την Coca Cola Hellenic, στις πάνω από δύο!

> Εν μέσω διεθνούς συγκυρίας, η δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων που έλαβε χώρα μεσοβδόμαδα αποτέλεσε «κρας τεστ» για την ελληνική οικονομία! Πάντως, παρά την «επιτυχή» έκβαση, το ύψος του δημόσιου δανεισμού αναμένεται να υπερβεί το φράγμα των 40 δισ. ευρώ.

> Συν 1,4 δισ.! Ενοποιήσεις προβληματικών Ταμείων, κατάρρευση των κρατικών εσόδων και έκρηξη της εισφοροδιαφυγής, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο προϋπολογισμού του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει οργανικό έλλειμμα ύψους 4,65 δισ. ευρώ.

> «Κάντε υπομονή… και ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός», φαίνεται ότι συνέστησε η Citibank Ελλάδος στους περίπου 2.100 πελάτες της που εκτέθηκαν σε τοξικά προϊόντα της Lehman ύψους 110 εκατ. ευρώ, ρίχνοντας για μία ακόμη φορά την ευθύνη στις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

> Αν υπό αυτές τις χρηματιστηριακές συνθήκες κάποιοι από τους insiders των εισηγμένων επιχειρήσεων πουλούν τις «ίδιες» μετοχές τους, τότε τι πρέπει να πράξουν οι μικρομέτοχοι; Παρά τη βίαιη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών, την έντονη πίεση της τιμής της μετοχής, ο κ. Απόστολος Δοντάς, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας Επίλεκτος, προέβη σε πώληση 100.000 κοινών ονομαστικών μετοχών.

> Είναι και αυτό έργο της κυβέρνησης Καραμανλή! Με αφορμή τις προβλέψεις της Κομισιόν και τις ανακοινώσεις της Eurostat που έχουν να κάνουν με την υπέρβαση του περυσινού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε «αναθεωρήσεις», ρωτάμε πόσοι εκ των προϋπολογισμών που κατατέθηκαν επί «γαλάζιας διακυβέρνησης» απέτυχαν παταγωδώς στις εκτιμήσεις τους, διορθώνοντας προς τα κάτω τα μεγέθη τους;

> Η αύξηση των προσυμφωνημένων χρηματιστηριακών συναλλαγών κρύβεί εκπλήξεις και σηματοδοτεί εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος! Μεταβιβάστηκε το 3,8% της Νηρεύς… πέρασε πακέτο 1,7% της Τέρνα… το 8,41% της Sanyo μεταβιβάστηκε σε ατομικές και κοινές επενδυτικές μερίδες προσώπων της οικογένειας… σε έξι insiders της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πέρασαν μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 0,28% του μετοχικού της κεφαλαίου… πώληση του 31,667% της Eurobrokers με αγοραστή τον βασικό της μέτοχο… ο πρόεδρος του ΔΣ της Ηλεκτρονικής, ήταν ο αγοραστής μέρους του πακέτου για το 7,1% της εταιρείας… κ.λπ.

> Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το κλίμα και οι σχέσεις μεταξύ των κρατικού ενδιαφέροντος – τραπεζών είναι καλό! Η θυγατρική του κ. Αράπογλου, Εθνική Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, μείωσε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της ATEbank στο 1,8 από 2,6 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.

> «Παρηγοριά στον άρρωστο…»! Εν μέσω επιδείνωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης διεθνώς, το ΤΤ HELLENIC POSTBANK προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας δύο νέων καταστημάτων του, στην Άνω Γλυφάδα και στο Κορωπί, με το δίκτυό του να αριθμεί πλέον 143 καταστήματα.

> Δραματική υποχώρηση στις αποτιμήσεις τους εμφανίζουν πλέον τα υβριδικά και ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, που εξέδωσαν πολλές από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αρκετά εξ αυτών πλησιάζουν προς τη λήξη τους, γεγονός που προβληματίζει έντονα τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που τα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

> Αν… εφόσον… εξαρτάται… υπό κατάλληλες συνθήκες… κ.λπ.! Κάπως έτσι φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η διοίκηση της εταιρείας ΔΕΠΑ την πολυδιαφημιζόμενη και πολυπαιγμένη είσοδο της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, γεγονός που αντικατοπτρίζει πλήρως την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.

> Στα όρια νευρικής κρίσης! Δεν ξέρουμε αν η ματαίωση της συμφωνίας εξαγοράς ποσοστού της Proton Bank, με ανταλλαγή μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν αποτέλεσμα των προθέσεων της πρώτης να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών ή των ευρημάτων της δεύτερης από τους νομικούς και οικονομικούς της ελέγχους. Αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

> Αφού οι προεκλογικές «πριμοδοτήσεις» των απανταχού πυροπλήκτων «έπιασαν γαλάζιο πολιτικό τόπο», επιστρέφονται μετεκλογικά στα κρατικά ταμεία! Αλήθεια, ποια από τα πιστωτικά ιδρύματα, για ποιους λόγους και με ποιο ποσοστό συμμετοχής «μοίρασαν» δημόσιο χρήμα χωρίς να συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις;

> Αλήθεια, πού να είναι τώρα κρυμμένοι όλοι αυτοί οι «ειδικοί» επί χρηματιστηριακών θεμάτων μάρτυρες κατηγορίας της ATEbank; Η υπ’ αριθμόν 1846/2008 εκδοθείσα απόφαση του Ε΄ Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου όχι μόνο δικαιώνει την πρώην διοίκηση της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, αλλά ακυρώνει την εφετειακή καταδικαστική απόφαση και επικυρώνει την πρωτόδικη ομόφωνα αθωωτική, διαπιστώνοντας παράλληλα υπέρβαση εξουσίας από τον εισαγγελέα της έδρας.

> «Μιλάμε για πολύ χρήμα»! Πέντε τράπεζες ανέλαβαν από κοινού τον ρόλο των διοργανωτών και επτά πιστωτικά ιδρύματα την κάλυψη της σύναψης σύμβασης του κοινού ομολογιακού δανείου της hellas online, συνολικού ύψους 144,5 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας έξι ετών.

> Μακροπρόθεσμα δάνεια και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις «έπνιξαν» τον κλάδο των ψαριών, μέλη του οποίου πληρώνουν πλέον τις υποχρεώσεις τους σε «είδος»! Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη λήψη αναγκαστικών μέτρων και μέτρων συλλογικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η αναφορά μας στην εταιρεία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

> Από κέρδη 20,06 εκατ. ευρώ, σε ζημίες εννεαμήνου ύψους 28,78! Οι διευρυνόμενες απώλειες των διεθνών αγορών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επηρέασαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Trust Ανδρομέδα.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης παραλείπουν τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά: 1) Με το ύψος των ενσώματων ακινήτων που κατέχονται με χρηματοδοτική μίσθωση, 2) με τις απευθείας μεταβολές στα ίδια κεφάλαια και 3) με την παρακολούθηση αποθεματικών που συνδέονται με αναπροσαρμογές σε εύλογες αξίες στοιχείων του ενεργητικού;

> Ούτε όλοι οι εκπρόσωποι των τραπεζών ήταν στην έκτακτη κοινή συνάντηση με τους κ. Αλογοσκούφη και Προβόπουλο, ούτε όλες οι τράπεζες θα λάβουν τελικά την κρατική ενίσχυση, όπως κάποιοι θέλουν να διοχετεύουν προς τα έξω! Σε αντίθεση λοιπόν με το γενικότερο ρεύμα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, και οι εταιρείες Marfin Popular Bank, Marfin Egnantia και Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, «έβαλαν βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος» που προσπάθησαν να «χτίσουν συντεχνιακά» η ελληνική κυβέρνηση με τα λοιπά εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, ανακοινώνοντας ο μεν πρώτος ότι «… τα θεμελιώδη του τραπεζικού κλάδου της Μεγαλονήσου είναι ισχυρά και ως εκ τούτου δεν απαιτείται σχέδιο στήριξης…» και οι δε άλλοι ότι «… δεν πρόκειται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας οποιασδήποτε μορφής…».

> Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα! Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές εξελίξεις φαίνεται ότι ρυθμίζουν και την πορεία των εγχώριων αποκρατικοποιήσεων, καθώς κάποια από τα καζίνο που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, μπήκαν ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

> Δεν ξέρουμε αν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι κάλπικο, εικονικό, αφερέγγυο και ανεδαφικό, όπως λέει η αντιπολίτευση, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι με άλλοθι τις διαφωνίες της ΕΕ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή η τροπολογία για την ενίσχυση της κλωστοϋφαντουργίας, γεγονός που φανερώνει την προχειρότητα, το αλαλούμ και την ανακολουθία λόγων και έργων της «γαλάζιας» προπαγάνδας.

> Με μια απίστευτη δόση ανακολουθίας ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Καπράλος επεσήμανε όλα αυτά από τα οποία θα έπρεπε να μας είχε προστατέψει, δηλαδή την απληστία, τον γρήγορο πλουτισμό, το εύκολο κέρδος από μεγάλο αριθμό traders στον τραπεζικό κλάδο, τα hedge funds και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα.

> Από 0,5% έως και πάνω από 1,5%, ανάλογα με την τράπεζα! Τι και αν το επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται σε χαμηλότερες τιμές, τι και αν το euribor έχει επανέλθει στα αρχικά του επίπεδα, το περίφημο ΣΕΠΠΕ των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο των αλλοδαπών συναδέλφων τους.

> Κανένας παραπονούμενος!.. Με τις Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και Emporiki Bank Cyprus LTD το πρόγραμμα έκδοσης κοινού Ομολογιακού Δανείου ποσού επτά εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, με την Εθνική Leasing AE η σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτου συνολικής αξίας 24.421.339,25 ευρώ. Περί του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ ο λόγος.

> Τι και αν η διεθνής οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τι και αν η Κομισιόν ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η εγχώρια «ροή» του χρήματος έχει μειωθεί περισσότερο στα επιχειρηματικά δάνεια, λιγότερο στα στεγαστικά και σχεδόν καθόλου στις πιστωτικές κάρτες – καταναλωτικά δάνεια.

> Bad timing για τον όμιλο της Eurobank, που σε αυτήν τη δύσκολη χρηματοπιστωτική περίοδο, με μειωμένη ρευστότητα, πίεση στα spreads, αυξημένο κόστος χρήματος και αδυναμία άντλησης κεφαλαίων μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, αναγκάζεται να προχωρήσει σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

> «Όλα τα είχαμε, η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μας μάρανε»! Στα 494 εκατ. ευρώ επεκτάθηκε σε ετήσια βάση, για τον μήνα Αύγουστο, κυρίως λόγω της διεύρυνσης τόσο του εμπορικού ελλείμματος όσο και αυτού του ισοζυγίου εισοδημάτων.

> Τι και αν η «μητρική» εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την ολλανδική κυβέρνηση για την κεφαλαιακή της ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ, η αποχώρηση του διευθύνοντος σύμβουλου της ING Insurance Ελλάδος συνοδεύτηκε από τις συνηθισμένες φιλοφρονήσεις και τα γνωστά ευχολόγια.

> Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των 16 μηνών λίγο πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησαν ο χρυσός και το ευρώ, καθώς το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, περιορίζοντας έτσι την ελκυστικότητά τους ως εναλλακτικές επενδύσεις. Τέλος, σημαντική διεύρυνση των υποτιμήσεων καταγράφηκε και στα συμβόλαια επί του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αγορά παραγώγων.

> Κατά παραγγελία! «Στημένα» από ορισμένους τραπεζίτες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διανείμουν μέρισμα, είναι κάποια από τα πρόσφατα δημοσιεύματα γνωστών κονδυλοφόρων της διαπλοκής, με τα οποία προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τις συνθήκες και να μετρήσουν αντιδράσεις, έχοντας ως δήθεν στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών.

> Θέλει πολύ θράσος! Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση επεξεργάζεται το άδικο, αδιαφανές και χαριστικό πρόγραμμα διάθεσης των 28 δισ. εκατομμυρίων στους «άπορους» τραπεζίτες, τα πιστωτικά μας ιδρύματα φέρονται να οδηγούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη διαμάχη τους με το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με την απαλοιφή των όρων που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για τη στήριξη των δανειοληπτών, νοικοκυριών – μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και για την αποφυγή πλειστηριασμών, χρεοκοπιών και απολύσεων.

> Ούτε θησαυροφυλάκιο να διέθετε, ούτε τα μυστικά του κράτους να έκρυβε, ούτε σε επικίνδυνες αποστολές να προχωρούσε! Τόσο μεγάλη είναι η «φοβία» των διορισμένων στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (γιατί άραγε;) που προχώρησαν σε διαγωνισμό για την καθημερινή φύλαξη των γραφείων, συνολικού προϋπολογισμού «μόνο» 150 χιλιάδων ευρώ.

> Με τις εταιρείες Saos και ΛΑΝΕ εκτός, τη ΝΕΛ να καταθέτει ήδη τις ενστάσεις της και την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας να είναι έτοιμη να αντιδράσει, ο «διαγωνισμός» για τις άγονες γραμμές, τόσο του πρώην υπουργείου Αιγαίου όσο και του πρώην ΥΕΝ, θυμίζει «ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

> «Ευκαιρίες… ένα σωρό…»! Πού να το φανταζόταν κανείς ότι με ένα κεφάλαιο γύρω στα 6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να ελέγξει μετοχικά ορισμένες από τις πάλαι ποτέ πανίσχυρες μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όπως είναι οι Εθνική και Alpha. Και όμως, τόσο περίπου κοστίζει το 30% και κάτι παραπάνω.

> Με αφορμή την κατηγορηματική διάψευση της ATEbank, σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», που είχε να κάνει με την υποτιθέμενη συμφωνία με την GROUPAMA για το τίμημα της πώλησης ποσοστού της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ρωτάμε ποιος εκ των «έσω» και κυρίως για ποιους λόγους διέρρευσε τέτοιου είδους «παραπληροφορίες»; Και κάτι ακόμα, μπορεί τα έσοδα από την ενδεχόμενη επιχειρηματική κίνηση να μπουν στο ταμείο της «μαμάς» τράπεζας και η «θυγατέρα» να απολέσει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της, η εν εξελίξει όμως διαδικασία φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τη μετοχή της δεύτερης. Γιατί άραγε;


Σχολιάστε εδώ