Το «μεγάλο κανόνι» του Λαναρά

Μπορεί τα «λαναρόχαρτα» να έφθασαν κάποτε να «αξίζουν» 1,5 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο, τις εποχές της μεγάλης χρηματιστηριακής «φούσκας» όμως ο Θωμάς Λαναράς δεν κατάφερε να βρει 20 εκατ. ευρώ για να διασωθεί το επιχειρηματικό του δημιούργημα και άφησε το «μεγάλο κανόνι» των 160 εκατ. ευρώ να απειλεί έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες!

Σε τραγικό αδιέξοδο οδηγούνται, χωρίς δική τους ευθύνη, οι 1.280 οικογένειες των τελευταίων εργαζομένων στον Όμιλο Λαναρά, που έχει από καιρό μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής του δραστηριότητας σε βαλκανικές χώρες με φθηνά εργατικά χέρια.

Ο πάλαι ποτέ κραταιός Όμιλος Λαναρά (Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, πλέον) έχει γίνει εδώ και χρόνια μεγάλος «πονοκέφαλος» έξι πιστωτριών τραπεζών (Εθνική, Emporiki, Alpha Bank, Αγροτική, EFG Eurobank και Geniki), οι οποίες τον συντηρούν τεχνητά στη ζωή.

Ο Θ. Λαναράς άφησε τον Ιούλιο τις μετοχές του ως ενέχυρο στις τράπεζες για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, αλλά οι τράπεζες ζήτησαν κρατικές εγγυήσεις 35 εκατ. ευρώ για να προσφέρουν το δάνειο, γνωρίζοντας ότι χωρίς τις εγγυήσεις θα ήταν περίπου βέβαιο ότι θα έχαναν τα λεφτά τους, αφού οι μετοχές είχαν ουσιαστικά μηδενική αξία. Και στο σημείο αυτό άρχισαν οι πολιτικάντικες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομίας ότι οι εγγυήσεις θα δοθούν, αλλά χρειάζεται προηγουμένως να κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι «φωστήρες» του υπουργείου Οικονομίας δεν είχαν μπει καν στον κόπο να συνεννοηθούν εκ των προτέρων με την Κομισιόν, που απαγορεύει διά ροπάλου τις κρατικές ενισχύσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Αποτέλεσμα ήταν να κατατεθεί η τροπολογία, που αποσύρθηκε εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τους εξαγριωμένους εργαζόμενους του Ομίλου να χτυπιούνται μάταια με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από την πύλη του υπουργείου Οικονομίας.

Τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας πασχίζουν τώρα να βρουν μια λύση με την Κομισιόν, έστω και εμβαλωματική, ώστε να κατευναστεί η οργή των εργαζομένων και να «παγώσει» πρόσκαιρα η διαδικασία που οδηγεί στη διαγραφή χρεών 160 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σοβαρές ελπίδες μόνιμης λύσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα και αρκετοί ήδη μελετούν το παράδειγμα της Ιταλίας, που εξασφάλισε κοινοτικές επιδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ από το ειδικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης, με τις οποίες εντάχθηκαν σε ειδικά προγράμματα μετεκπαίδευσης χιλιάδες απολυμένοι από εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας…


Σχολιάστε εδώ