Σχέδιο ανατροπής!

Κατά τις έγκυρες αυτές πληροφορίες μας, σε γνώση του Καραμανλή είχε περιέλθει σχέδιο ανατροπής του, μέσω της ψηφοφορίας για την Προανακριτική και

εξαναγκασμού του να πάει σε εκλογές μέσα σε σκηνικό κατάρρευσής του και σε χρόνο που δεν θα είχε επιλέξει ο

ίδιος.

Συγκεκριμένα, ύστερα από ενδελεχή έρευνα και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο (Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Ρουσόπουλος πριν από την παραίτησή του, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας αν και δεν συμμετέχει λόγω του θεσμικού του ρόλου, που τιμά, σε τέτοιες κλειστές συσκέψεις) είχαν πειστεί ότι:

=Κατά την ψηφοφορία επί του αιτήματος για Προανακριτική Επιτροπή θα έπεφταν από 20 έως και 30 ψήφοι προερχόμενες απ’ τους βουλευτές της ΝΔ ενάντια στην επίσημη κομματική θέση, δηλαδή λευκά (κυρίως) ή ακόμα και υπέρ της Προανακριτικής. Κυρίως πάντως θα εκφραζόταν η «λευκή διαμαρτυρία» δυσαρεστημένων για διαφόρους λόγους βουλευτών. Μάλιστα, και πάντα κατά τις αναλύσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, αυτές οι ψήφοι δεν θα προέρχονταν κυρίως απ’ τους «συνήθεις υπόπτους» αλλά από βουλευτές που… δεν περιλαμβάνονται σε κατηγορίες «υπόπτων». Αναφέρονται ενδεικτικά πρώην μέλη της κυβέρνησης, καθώς και ορισμένοι βουλευτές που ανήκουν στο λεγόμενο «αντικαραμανλικό» στρατόπεδο.

=Με δεδομένη μια τέτοια εξέλιξη, επί της ουσίας ο Καραμανλής θα είχε απολέσει τη δεδηλωμένη. Έτσι θα συρόταν σε εκλογές μη ελεγχόμενες απ’ τον ίδιο, μη προγραμματισμένες και μάλιστα υπό το κλίμα κατάρρευσης, οπότε θα ήσαν εκλογές «από χέρι» χαμένες.

=Εξετάστηκε βέβαια και ένα άλλο ενδεχόμενο. Αυτό δηλαδή του πειθαναγκασμού του Καραμανλή, υπό το κλίμα αποσύνθεσης και κατάρρευσης που θα είχε δημιουργηθεί μετά την «επανάσταση των λευκών» και αρνητικών προς την επίσημη κυβερνητική θέση ψήφων, προκειμένου να παραδώσει «τα κλειδιά», κατά το προηγούμενο του Σημίτη, το 2004, υπό τον φόβο μιας εκλογικής συντριβής, ή στον Σουφλιά (ως ενδιάμεση, μεταβατική λύση) ή στην Ντόρα! Αν και η επιχείρηση να «πέσει» ο Καραμανλής ετοποθετείτο γύρω στον Μάιο, η απρόοπτη εξέλιξη της πρότασης για Προανακριτική εκτιμήθηκε ως ευκαιρία για πρόβα τζενεράλε.

Ποιοι μεθοδεύουν την πτώση Καραμανλή…

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Ο Καραμανλής θα έμπαινε στο περιθώριο (στην καλύτερη περίπτωση!) ή θα αποχωρούσε στραπατσαρισμένος.

Αυτό ακριβώς ήταν που αποφάσισε να αποτρέψει με την απόφαση για αποχώρηση απ’ τη Βουλή, αν και ήταν κάτι πρωτόγνωρο στα πολιτικά χρονικά να αποχωρήσει η κυβέρνηση από τη Βουλή, ενέργεια που έδινε τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί ως παραίτηση.

Γι’ αυτό κάναμε παραπάνω λόγο για ελιγμό του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, που ουσιαστικά είχε μία και μόνη επιδίωξη: να αποφευχθούν με κάθε τρόπο εκλογές τώρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη, αυτοί που κυρίως σήκωσαν το βάρος της στήριξης της επιλογής για την αποχώρηση ήσαν οι «καραμανλικοί» Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Στυλιανίδης, καθώς και ο Αλογοσκούφης.

Αντίθετα, εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις η Ντ. Μπακογιάννη (κυρίως) και λιγότερο ο Σουφλιάς. Πάντως η τελική απόφαση ήταν ομόφωνη…

Πάντα κατά τις πληροφορίες μας, ο Καραμανλής πιστεύει ότι πίσω απ’ την επιχείρηση αποδόμησης και τελικά απομάκρυνσής του κρύβονται:

– Οι ΗΠΑ, που σε κάθε περίπτωση εκμεταλλεύονται τη βαθιά πολιτική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση «να ξεμπερδεύουν» με τον «ενοχλητικό» Καραμανλή (αγωγοί, Σχέδιο Ανάν, βέτο για τα Σκόπια). Οι προσεχτικοί παρατήρησαν ότι ο Πρ. Παυλόπουλος κατά την ομολογουμένως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη τόνισε ότι ο Καραμανλής πληρώνει τα «όχι» που προαναφέραμε.

– Οι Αμερικάνοι, αξιοποιώντας την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, είναι φανερό ότι προετοιμάζουν μια διάδοχη λύση της αρεσκείας τους, δηλαδή με «φίλιες» προς την υπερδύναμη προσωπικότητες…

– Ένα ισχυρό τμήμα του εκδοτικού και οικονομικού κατεστημένου, που επιθυμεί να προκύψει ακυβερνησία για να μπορέσει να προωθήσει τα διάφορα deals που το βολεύουν κυβερνώντας απ’ τα παρασκήνια…

Ο ρόλος της Ντόρας…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις δύο επιφανών στελεχών της ΝΔ, της Ντ. Μπακογιάννη και του Γ. Σουφλιά.

Η υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εμφανίζεται αγχωμένη σχετικά με τη διαδοχή και τη μετα-Καραμανλή εποχή.

Εκτιμά ότι μπορεί να πάρει το «δαχτυλίδι» απ’ τον Καραμανλή, όπως έγινε το 2004 με Σημίτη – Γ. Παπανδρέου, μόνο σε συνθήκες μεγάλης κρίσης που θα εκβίαζαν τον πρωθυπουργό να της το παραδώσει υπό το άγος μιας επικείμενης ταπεινωτικής εκλογικής συντριβής.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η Ντόρα βιάζεται, επειδή θέλει και τη στήριξη του πατέρα της, όσο ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να παρεμβαίνει για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της κόρης του.

Επίσης, τόσο κυβερνητικοί όσο και ευρύτερα πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η υπουργός Εξωτερικών διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με τους εκδότες εκείνους οι οποίοι τούτη την περίοδο «τα δίνουν όλα» για να σπρώξουν τον Καραμανλή στην αποστρατεία… επειδή δεν τους κάνει τα χατίρια, ούτε καν συντρώγει μαζί τους…

Φυσικά, τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ορισμένα άλλα στελέχη της ΝΔ σε τούτη τη θολή περίοδο αξιοποιούν και τη διαμάχη που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ «καραμανλικών» και «αντικαραμανλικών»…

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Σουφλιά, είναι γεγονός ότι την τελευταία περίοδο εμφανίζεται «νομιμόφρονας» και υποστηρικτής των βασικών επιλογών του πρωθυπουργού. Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη η στενή του σχέση με συγκεκριμένους εκδότες, όσο και η (θεμιτή κατά τα άλλα) φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός έστω και για ελάχιστο χρόνο, π.χ. ως μεταβατικός, ενώ στο βάθος υπάρχει η επιθυμία του να προχωρήσει και στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα…

Η «επόμενη μέρα»…

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του Καραμανλή για την «επόμενη μέρα», αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός είναι να βγει απ’ το «κάδρο» της καυτής επικαιρότητας το ζήτημα του σκανδάλου του Βατοπεδίου, ώστε να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του.

Μεταξύ αυτών φυσικά και ο ανασχηματισμός.

Φυσικά, η αποφόρτιση του «κλίματος Βατοπεδίου» κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση

είναι, αφού εκείνα τα ΜΜΕ που συντηρούν το θέμα δεν είναι διατεθειμένα να το «χαμηλώσουν»…

Πάντως μετά την παραίτηση του Θ. Ρουσόπουλου η κυβέρνηση ανοίγει «καινούργια σελίδα». Μπορεί με την αποχή της από τη συζήτηση για την Προανακριτική να ξέφυγε από τον «σκόπελο» της Μονής Βατοπεδίου, ωστόσο πρέπει να επιλύσει βασικά προβλήματα λειτουργίας. Κατ’ αρχάς πρέπει να οργανωθεί ένα «σύστημα» που θα αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι, το οποίο χειριζόταν ο Ρουσόπουλος. Απόντος πλέον του Ρουσόπουλου, χρειάζεται να συγκροτηθεί ομάδα που θα αποφασίζει μαζί με τον πρωθυπουργό. Και φυσικά θα πρέπει ο ίδιος να είναι καθημερινά παρών…

Φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή κατατείνουν τα πράγματα με την ενεργοποίηση τον τελευταίο καιρό ορισμένων από τους κορυφαίους της Νέας Δημοκρατίας. Την ομάδα αυτή συγκροτούν οι Σουφλιάς, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης και ατύπως ο Δ. Σιούφας, αφού λόγω του θεσμικού του ρόλου δεν μπορεί να μετέχει ενεργά και φανερά σε κυβερνητικές δραστηριότητες.

Όλοι οι παραπάνω πήραν μέρος σε όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον κ. Καραμανλή. Μάλιστα οι κ.κ. Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης και Μπακογιάννη ανέλαβαν να υπερασπιστούν στα κανάλια την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να απόσχει από τη συζήτηση για την Προανακριτική.

Με την παραίτηση του

κ. Ρουσόπουλου, την οποία επιμόνως ζητούσαν τα περισσότερα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, απομακρύνεται το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και ο κ. Καραμανλής επανέρχεται στους αρχικούς σχεδιασμούς του, δηλαδή σε αλλαγές υπουργών μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Άλλωστε εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομίας, κάτι που υπό ομαλές συνθήκες θα το έκανε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλαγή που θα σηματοδοτεί τη στροφή προς μια φιλολαϊκή και κοινωνική οικονομική πολιτική.


Σχολιάστε εδώ