Στο φως η συμπαιγνία Ουάσινγκτον – Σκοπίων

Πρόκειται για το πλήρες κείμενο εμπιστευτικού τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, από το οποίο αποδεικνύεται ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Αμερικανός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ήταν ουσιαστικά όσα είχαν συζητήσει και προσυμφωνήσει στα Σκόπια η αμερικανίδα πρεσβευτής στην ΠΓΔΜ Μιλοβάνοβιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χιλ, σε συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου φέτος το καλοκαίρι!

Σημεία και τέρατα αποδεικνύονται από το αμερικανικό έγγραφο, τη γνησιότητα του οποίου δεν αμφισβήτησε φυσικά η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πρώτα απ’ όλα αποδεικνύεται ότι οι Αμερικανοί όχι απλώς δεν είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν το όποιο όνομα συμφωνηθεί, αλλά θέλουν και τη διπλή ονομασία όσο το δυνατόν ευρύτερη και σχεδόν… αποκλειστικά στις διμερείς σχέσεις τη σκέτη ονομασία «Μακεδονία»! Για να το πετύχουν αυτό γυρίζουν εντελώς τούμπα τη λογική του προβλήματος: Αντί να ενθαρρύνουν τη χρήση όποιου ονόματος συμφωνηθεί και στις διμερείς σχέσεις όλων των κρατών με τα Σκόπια, στο αμερικανικό έγγραφο διατυπώνεται ρητά η θέση ότι στις διμερείς σχέσεις θα χρησιμοποιεί το όνομα αυτό μόνο «κάθε χώρα που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα». Μα ποια χώρα θα πει οικειοθελώς ότι «εμείς δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε το συνταγματικό σας όνομα», αν δεν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να χρησιμοποιεί το συμφωνημένο όνομα ώστε να επιλυθεί έτσι ένα πρόβλημα το οποίο πολύ φυσιολογικά αφήνει αδιάφορες τις τρίτες χώρες;

Εμπαιγμός με διπλή ονομασία

Όταν μάλιστα 120 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει διμερώς την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πώς θα δηλώσουν ξαφνικά ότι «δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα»; Θα το κάνουν μόνο αν κληθούν από τον ΟΗΕ και μόνο αν επικρατήσει η αρχή «μία και μόνη ονομασία έναντι όλων».

Η αμερικανική θέση στις παρούσες συνθήκες συνιστά εμπαιγμό που οδηγεί ευθέως σε διπλή ονομασία και μάλιστα σαφώς διαχωρισμένη: «Μακεδονία» σε όλες τις διμερείς σχέσεις (πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές κ.λπ.) και «Βόρεια Μακεδονία» μόνο στους διεθνείς οργανισμούς και στα ταμπελάκια των διεθνών διασκέψεων, συνόδων και οργανισμών.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Έτσι κι αλλιώς, και τώρα το όνομα ΠΓΔΜ και μόνο είναι αυτό που χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς, οπότε τι θα κερδίσει η Ελλάδα αν συμφωνήσει να ονομαστούν τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία»;

Ίσα ίσα που αν συμφωνήσει η Αθήνα στην πρόταση Νίμιτς, αυτή προβλέπει ρητά ότι «το «Μακεδονία» από μόνο του δεν θα χρησιμοποιείται από οποιοδήποτε κράτος ως επίσημο όνομα (παράγραφος 6)». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι μόλις υπογράψει ο Καραμανλής τη συμφωνία που προτείνει ο Νίμιτς, δεν θα μπορούμε να λέμε… Μακεδονία την ελληνική Μακεδονία!

Ε, μην τρελαθούμε κιόλας…

Συνωμοσία για την εθνικότητα

Η μεγαλύτερη ίσως παγίδα που είχε στηθεί και η οποία αποκαλύφθηκε με το αμερικανικό έγγραφο σε όλη της την έκταση αφορά το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας των Σκοπίων.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική πλευρά έχει τη θέση πως η μεσολάβηση Νίμιτς και οι συζητήσεις Αθήνας – Σκοπίων αφορούν αποκλειστικά το όνομα της ΠΓΔΜ και δεν υπεισέρχονται κατά κανέναν τρόπο στα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας.

Η θέση αυτή ακούγεται πολύ λογική και σωστή. Το αμερικανικό έγγραφο όμως αποκαλύπτει ότι ακριβώς πάνω σε αυτήν τη θέση είχε στηθεί μια ολόκληρη αμερικανική συνωμοσία για να περάσει η Ουάσινγκτον πραξικοπηματικά, μέσω της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ, την εθνικότητα των Σκοπίων ως «μακεδονική», χωρίς κανέναν προσδιορισμό, ανεξαρτήτως της όποιας σύνθετης ονομασίας!

Το σχετικό απόσπασμα του αμερικανικού εγγράφου είναι άκρως αποκαλυπτικό: «Η γλώσσα και η εθνικότητα θα καλούνται μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να το χειριστεί κανείς σιωπηρά, ίσως ως ένα μεταγενέστερο παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε κάποιο άλλο εσωτερικό ντοκουμέντο του ΟΗΕ μη υποκείμενο σε ελληνική θεώρηση/έγκριση. Το καθοριστικό κριτήριο είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα τους, η εθνικότητά τους κ.λπ. θα συνεχίσουν να καλούνται μακεδονική, όχι βορειομακεδονική», αναφέρει επί λέξει το αμερικανικό ντοκουμέντο.

Έχουν κάποιοι συμφωνήσει;

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στο έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ που προκαλεί σοβαρότατες υποψίες είναι η ανεξήγητη φαινομενικά σιγουριά που εμφανίζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της εθνικότητας των Σκοπίων ως σκέτης «μακεδονικής» χωρίς κανέναν προσδιορισμό.

Χωρίς πουθενά να αναφέρεται ρητά, το έγγραφο προκαλεί την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά είναι ενήμερη για τις αμερικανοσκοπιανές μεθοδεύσεις για το θέμα της εθνικότητας και ότι -αυτό είναι και το σημαντικότερο- δεν δείχνει πρόθεση να τις μπλοκάρει!

Αξίζει να παραθέσει κανείς τα σχετικά αποσπάσματα του εγγράφου που αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής»:

«Ο Τσερβένκοφσκι είπε ότι μια πιθανή διέξοδος είναι η ελληνική θέση ότι η συζήτηση είναι για το όνομα της χώρας και ότι η εθνικότητα και η γλώσσα δεν είναι μέρος των συνομιλιών. Ο Τσερβένκοφσκι βλέπει ως πιθανή λύση ότι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης του βρίσκονται στις διμερείς συζητήσεις με την Ελλάδα και στη διμερή συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα. Η Μακεδονία χρειάζεται να κρατήσει τη γλώσσα της και την εθνικότητα/ταυτότητά της μακεδονική, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως παράρτημα), όχι σε κάτι που η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει ή να συνυπογράψει, σώζοντας έτσι τα προσχήματα για την Ελλάδα και καθιστώντας εφικτή τη συμφωνία για το όνομα και το εύρος», αναγράφεται στο ντοκουμέντο, όπου προστίθεται αμέσως και η σημαντικότατη επισήμανση πως «ο Τσερβένκοφσκι λέει ότι ο Νίμιτς κατανοεί αυτήν την προσέγγιση»!

Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στη συνάντηση που είχε στις 27 Ιουλίου 2008 στα Σκόπια με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Χιλ και την αμερικανίδα πρέσβη Μιλοβάνοβιτς.

Ο Τσερβένκοφσκι, μάλιστα, επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης και υπογράμμισε, όπως εκτίθεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας:

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα περιλαμβάνει παράρτημα που θα καθορίζει γλώσσα μακεδονική και εθνικότητα μακεδονική και ο Τσερβένκοφσκι είναι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα το δεχτούν αυτό, αν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το κάνουν ή αν δεν τους ζητηθεί να το προσυπογράψουν. Απλώς αφήστε το να αποτελέσει μέρος του παραρτήματος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»!

Θέμα μειονότητας, αν μπουν στην ΕΕ!

Ολόκληρη παγίδα δηλαδή έχει στηθεί από τις ΗΠΑ και την ΠΓΔΜ στο θέμα της πραξικοπηματικής κατοχύρωσης «μακεδονικής» εθνικότητας μέσω ΟΗΕ, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποδεχθεί την πρόταση Νίμιτς. Τώρα που βγήκε στο φως με τόσο επίσημο τρόπο και μάλιστα εντελώς αδιαφιλονίκητο, ελπίζουμε φυσικά ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απαράδεκτη, όπως αποδείχθηκε, πρόταση που αποτελεί τμήμα σκευωρίας και προειλημμένων κοινών αποφάσεων Ουάσινγκτον – Σκοπίων.

Το αμερικανικό ντοκουμέντο όμως που αποκάλυψε το «Έθνος» έφερε στο φως ένα ακόμη σχέδιο των Σκοπίων, το οποίο αναγκαστικά θα επηρεάσει καθοριστικά τη στάση της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι να επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και κάτω από ποιους όρους μπορεί να γίνει αυτό.

Ο λόγος είναι πως ακόμη και ο μετριοπαθής πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διατύπωσε σαφέστατα την πρόθεσή του να εγείρει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα μόλις τα Σκόπια μπουν στην ΕΕ!

Αυτό αποκαλύπτει το αμερικανικό έγγραφο:

«Ο Τσερβένκοφσκι σχολίασε ότι το θέμα της αποζημίωσης για τους Αιγαιάτες Μακεδόνες και το ζήτημα της παρενόχλησης στα ελληνικά σύνορα και της άρνησης εισόδου γι’ αυτούς τους ανθρώπους θα λυθεί μόνο όταν λυθεί το θέμα του ονόματος και η Μακεδονία είναι μέσα στην ΕΕ. Επειδή τότε οι ελληνικές δολιότητες θα είναι αντίθετες προς το δίκαιο της ΕΕ, του οποίου η Μακεδονία θα αποτελεί μέρος»!

Τι θα γίνει τώρα;

Το «Έθνος της Κυριακής» σημείωσε μια τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία αποκαλύπτοντας το αμερικανικό έγγραφο-βόμβα. Το ζήτημα όμως είναι τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση τώρα που γνωρίζει και από αυτήν την πλευρά τις αμερικανικές προθέσεις;

Αφήνοντας κατά μέρος τα διπλωματικά προσχήματα, μία είναι η στάση που πρέπει να υιοθετήσει χωρίς ταλαντεύσεις: Να παγώσει ουσιαστικά κάθε διαπραγμάτευση μέχρι να πάει στον… αγύριστο η κυβέρνηση Μπους! Τρεις μήνες απομένουν μέχρι να παραδώσει την εξουσία στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Να περιμένει, λοιπόν, η Αθήνα μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι, για να διαπιστώσει τις προθέσεις στο θέμα των Σκοπίων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης των Δημοκρατικών, να κρίνει και να αποφασίσει κατόπιν πώς θα κινηθεί, κινητοποιώντας παράλληλα από τώρα όλους τους μηχανισμούς επιρροής που διαθέτει στις ΗΠΑ, ώστε ο Ομπάμα να μην υιοθετήσει τόσο ανθελληνική γραμμή στο ζήτημα αυτό όσο ο Μπους και η «συμμορία» των νεοσυντηρητικών γερακιών που κυβέρνησαν την Αμερική αυτήν τη μαύρη οκταετία.

Όσο για το «βαποράκι», όπως αποδείχθηκε, Νίμιτς, καιρός δεν είναι να πάει κι αυτός σπίτι του, για να έχει καλά γεράματα;


Σχολιάστε εδώ