Στο ΠΑΣΟΚ ρίχνει το… μπαλάκι για ενδεχόμενη συνεργασία ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει όσο θα διαρκεί το φθινόπωρο στο ΠΑΣΟΚ» είχε πει ο πολύπειρος Κώστας Λαλιώτης όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν θηριώδη δημοσκοπικά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ (άγγιζαν ακόμα και το 20%) και το ΠΑΣΟΚ κατατρωγόταν από την εσωστρέφειά του και τους διαγκωνισμούς των στελεχών του. Με την ομαλοποίηση της εσωκομματικής κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ ήρθε η δικαίωση του Κ. Λαλιώτη και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πλέον σε δημοσκοπήσεις ακόμα και μονοψήφια ποσοστά. Η δημοσκόπηση της ALCO έδωσε ποσοστό 8,7%, ενώ της GPO 12,2%, προβληματίζοντας τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν -όχι όλα είναι αλήθεια- επαναπαυτεί στις δάφνες των δημοσκοπήσεων της προηγούμενης περιόδο.

Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος έσπευσε να πει ότι «όλα μας προβληματίζουν. Και τα καλά και τα κακά».

Απέδωσε δε την υποχώρηση του κόμματός του στο ότι υπάρχει μια μικρή αναζωπύρωση του δικομματισμού «που δημιουργεί ορισμένα, μικρά πιστεύω, προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ». Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεγάλη πτώση της ΝΔ και βάζει την Αριστερά μπροστά στο να κερδίσει το στοίχημά της, που είναι «η μεγάλη αλλαγή και όχι η Αριστερά ως υλικό ανακύκλωσης ενός ληγμένου προϊόντος, όπως ο δικομματισμός».

Βέβαια τα μεγάλα λόγια περί ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού με επίκεντρο τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι φλύαρες συγκρίσεις του ΣΥΝ με το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης αποτελούν παρελθόν και πλέον τη θέση τους την έχουν πάρει οι πιέσεις για συνεργασία των δύο κομμάτων στις επικείμενες εκλογές, συνεργασία στην οποία φυσικά ηγεμονικό ρόλο θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Την κατεύθυνση της συνεργασίας των δύο επανέφεραν με δηλώσεις τους ο Κ. Λαλιώτης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και είναι σίγουρο ότι τέτοιες προτάσεις θα εντείνονται στην πορεία προς τις εκλογές και όσο το ΠΑΣΟΚ θα κρατάει δημοσκοπικά την πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Έτσι ο Α. Αλαβάνος σε κάθε ευκαιρία, θέλοντας να αποκρούσει την πίεση, φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξαιτίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Βάζει δε στην αντζέντα θέματα που δύσκολα θα αποδεχόταν το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι «οι συζητήσεις έχουν ουσία εκεί που υπάρχουν διαφορές».

Καλεί το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξει τη θέση του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, να συμφωνήσει -λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- στην επανάκτηση από το κράτος της Εθνικής Τράπεζας, να κάνει την αυτοκριτική του για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την παράδοση της λίμνης Βιστωνίδας στον Εφραίμ, να συμφωνήσει στην κατάργηση δικών του νόμων που απαλλάσσουν την Εκκλησία από τη φορολόγηση και να καταγγείλει τη διεύρυνση των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στη Σούδα.

Μάλιστα ο Α. Αλαβάνος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ασκεί κριτική εκ τους ασφαλούς στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αφού δεν είχε την ίδια ευαισθησία στην προηγούμενη Βουλή και αναδεικνύει την υπόθεση σήμερα, που παραγράφηκαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεων Σημίτη.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει «πάνω του» το παιχνίδι της «περιφρούρησης» του κόμματος από τις «επιθέσεις φιλίας» που θα δέχεται από το ΠΑΣΟΚ -με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή- αφού εκτιμάται ότι ο λόγος του περνάει πιο εύκολα στο αριστερό ακροατήριο απ’ ό,τι αυτός του Α. Τσίπρα, ο οποίος έχει μπροστά του πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να καταξιωθεί ως ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς και να απολαύει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού όλων των τάσεών της, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγες.


Σχολιάστε εδώ