Σε πλήρη διάταξη μάχης το ΠΑΣΟΚ

Με όλα τα αντιπολιτευτικά της όπλα η Χαριλάου Τρικούπη μπαίνει στη μάχη εναντίον της κυβέρνησης, με στόχο φυσικά τη νίκη και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

«Είναι μια μάχη που θα κρατήσει μεγάλο διάστημα», λέει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο «Π», και γι’ αυτό δεν γνωρίζουν ακόμη αν τους φτάνουν τα αποθέματα, δεν διαθέτουν πολλές εφεδρείες, αλλά προσβλέπουν στις λάθος κινήσεις του αντιπάλου. «Είναι θέμα ψυχολογίας». Και αυτήν τη στιγμή ο στρατηγός που οδηγεί το στράτευμα στη μάχη διαθέτει την καλύτερη.

Πρόκειται στην ουσία για μια παρτίδα σκάκι με παίκτες που έχουν γερά νεύρα.

Έτσι σχεδιάζουν στο ΠΑΣΟΚ. Πάνω σε πίνακες, κάνοντας σχεδιαγράμματα, αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά των δημοσκοπήσεων με διάφορα επιτελεία που προσφέρουν παρασκηνιακά βοήθεια στους «στρατιώτες» που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ό,τι χρειαστεί.

Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος, γιατί έχουν επίγνωση ότι είναι η τελευταία φορά που ο Παπανδρέου δίνει τη μάχη του και γι’ αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από νικηφόρο.

Εν όψει λοιπόν των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και την οικονομία, η στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινείται σε δύο γραμμές: Σκάνδαλα και οικονομία. Σκάνδαλα υπουργών και κοινωνική πολιτική. Σκάνδαλα στην αυλή του Μαξίμου και καθημερινότητα των πολιτών. Την αρχή την έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση στη Βουλή κατά την απολογία του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Απέφυγε να του απαντήσει προσωπικά, δεν θέλησε να γίνει συνομιλητής του, παρά τις σκληρές φράσεις που χρησιμοποίησε, και έμεινε στα πραγματικά προβλήματα, την οικονομία, την ακρίβεια και την καθημερινότητα του πολίτη.

Όσο και αν φάνηκε παράταιρο, δεν θέλησε να απαντήσει στον Ρουσόπουλο για να μη συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης. Όπως και έγινε λίγες ώρες μετά, με την αναγκαστική παραίτηση του υπουργού Επικρατείας.

Στη μάχη που καλείται να δώσει το ΠΑΣΟΚ έχουν οριστεί ομάδες και στρατόπεδα, με στόχο τη στρατηγική, τον αιφνιδιασμό, το ακριβές χτύπημα στον αντίπαλο και την αντικατασκοπία, γιατί υπάρχει κι αυτή, όσο και αν ακούγεται παράλογο, και λειτουργεί από ορισμένους βουλευτές που δρουν με ανάλογους όρους.

Υπάρχουν στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη δημόσια αντιπαράθεση, εκείνοι που σχεδιάζουν στο παρασκήνιο και δεν «καίγονται», οι κομάντο, που κτυπούν και φεύγουν, και οι… διαπραγματευτές.

Αυτοί δηλαδή που θα βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεοράσεων και θα συγκρούονται με τα στελέχη της κυβέρνησης.

Παράλληλα με την Εξεταστική Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους αντιπολιτευτικούς τόνους, θα… μαρκάρει τον Γιώργο Αλογοσκούφη εν όψει προϋπολογισμού, θα καταγγέλλει την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, θα μιλάει για ακρίβεια, για νέους φόρους, για ανεργία, έχοντας μονίμως στο στόχαστρό του φυσικά τον κ. Καραμανλή και γι’ αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο για τα σκάνδαλα.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου δεν είναι το θέμα που καίει τον κόσμο.

Η οικονομία είναι το μεγάλο πρόβλημα και θα προσπαθήσει να δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι είναι λάθος η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση που μπορούν οι πολίτες να την εμπιστευτούν. Με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να έχει απομακρυνθεί, όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη θα «φορτσάρει» με στόχο τη δικαίωση των θέσεών της.

Και επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, ο Καραμανλής το πιθανότερο είναι να κάνει ανασχηματισμό τον καινούργιο χρόνο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το ΠΑΣΟΚ στόχο έχει να μην αφήσει τον πρωθυπουργό να ανακάμψει πολιτικά, ώστε να παγιωθεί η πρώτη θέση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και να καταφέρουν να κερδίσουν τις ευρωεκλογές, μπαίνοντας έτσι επικεφαλής στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές. Εκτός και αν έρθουν τα πάνω κάτω και ανατραπεί όλος αυτός ο σχεδιασμός τους.


Σχολιάστε εδώ