Ρεσιτάλ ανικανότητας και παραλογισμού!

Αρχικά ο Γ. Αλογοσκούφης είχε ανακοινώσει ότι θα έμπαιναν στο σχήμα επιδοτήσεων «όσοι το επιθυμούσαν», αλλά οι τραπεζίτες στην πλειονότητά τους επέμεναν ότι έπρεπε να ενταχθούν όλοι μαζί, για να μη φανερωθεί ποιοι είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι του συστήματος. Τελικά πείστηκαν όλοι να ενταχθούν, λαμβάνοντας κεφαλαιακές ενισχύσεις, το ύψος των οποίων θα καθορισθεί με «αντικειμενικά κριτήρια» από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πιο περίεργο είναι ότι, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, υπήρξε και μια ιδιότυπη συμφωνία κυρίων με τους τραπεζίτες, ότι θα πάρουν κεφάλαια από το Δημόσιο ακόμη και όσοι τραπεζίτες δεν τα χρειάζονται, αλλά θέλουν μόνο μια ενίσχυση ρευστότητας. Και αυτό, για να μη φανεί προς τα έξω ότι ορισμένοι έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση από τους άλλους!

Καταλήγουμε, όμως, έτσι σε κωμικά φαινόμενα, όπου το κατά τα άλλα «πανίσχυρο» ελληνικό τραπεζικό σύστημα σπεύδει σύσσωμο να πάρει κεφάλαια από το Δημόσιο, εντείνοντας την καχυποψία των επενδυτών, οι οποίοι τείνουν να πιστέψουν ότι υπάρχουν προβλήματα που επιμελώς αποκρύπτονται. Οι φορολογούμενοι λοιπόν θα δουν με έκπληξη σε λίγες ημέρες το παράδοξο φαινόμενο να ενισχύεται από το Δημόσιο ακόμη και η Eurobank του πανίσχυρου Ομίλου Λάτση, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ψάχνει τα… ταπεινά κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης.

Άλλο κωμικό φαινόμενο της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης ήταν και οι παλινωδίες της διοίκησης της Proton Bank, που θα ήταν άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, αν δεν είχε πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση του δομημένου του ΤΣΠΕΑΘ. Αρχικά αποφάσισαν να μπει η μικρή επενδυτική τράπεζα κάτω από την «ομπρέλα» της Πειραιώς, επειδή είχε εμφανίσει ζημιές ήδη από το πρώτο εξάμηνο και τις τελευταίες εβδομάδες η πιστωτική «ασφυξία» την οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Όταν διαπίστωσαν, όμως, ότι θα «βρέξει» κρατικό χρήμα, τα αφεντικά της Proton αποφάσισαν να κάνουν πίσω και να παραμείνουν… αφεντικά, ελπίζοντας να σωθούν με τα λεφτά των φορολογούμενων. Όμως, κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να εξηγήσει γιατί θα πρέπει να σωθεί με κρατικά κεφάλαια μια τράπεζα ασήμαντου μεγέθους, με επιχειρηματικό μοντέλο που διεθνώς έχει ακυρωθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Είναι και αυτό ένα από τα αξιοπερίεργα του ελληνικού σχεδίου κρατικής ενισχύσεων σε δικαίους και αδίκους…


Σχολιάστε εδώ