Προβάδισμα ΝΔ στις ομοσπονδίες, κρατά τις μεγάλες το ΠΑΣΟΚ

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις εκλογές που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και σε αυτές που πρόκειται να γίνουν, θα διαπιστώσει ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις, αλλά και στην κομματική τοποθέτησή τους, είναι πολύ λίγες.

Η πλειοψηφία των ομοσπονδιών ανήκει κομματικά στη Νέα Δημοκρατία, όπως και την περασμένη τετραετία. Το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει την ποσοτική υπεροχή, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έχει την ποιοτική υπεροχή, αφού, εκτός του βόλεϊ, κράτησε όλες τις άλλες μεγάλες ομοσπονδίες που είχε και την περασμένη τετραετία (2004-08).

Η παλαιότερη ομοσπονδία, αυτή του στίβου (ΣΕΓΑΣ), παράμεινε στο ΠΑΣΟΚ για πολλοστή φορά, ενώ τη θητεία τους ανανέωσαν οι ΠΑΣΟΚικές διοικήσεις των «μεγάλων» ομοσπονδιών του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ), μπάσκετ (ΕΟΚ) και της κολυμβητικής ομοσπονδίας (ΕΚΟΦ). Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επανεκλέξει δικές της διοικήσεις στις λεγόμενες «μικρές» ομοσπονδίες, αλλά πέραν του βόλεϊ, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχασε μετά από πολλά χρόνια και πέρασε στην κυβερνώσα παράταξη, δεν κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα στις «μεγάλες» ομοσπονδίες.

Ενδοκυβερνητική μάχη στην ΕΟΕ

Η κάθε ομοσπονδία θα στείλει πλέον και από έναν εκπρόσωπό της στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ο πρόεδρος, αλλά όχι πάντα. Κάθε ομοσπονδία έχει από μία ψήφο στην ολομέλεια της ΕΟΕ, στην οποία αυτήν τη φορά δεν τίθεται θέμα του ποιο κόμμα θα υπερισχύσει, διότι και οι δύο υποψήφιοι, ο σημερινός πρόεδρος Μίνωας Κυριακού και ο σημερινός Α΄ αντιπρόεδρος Ισίδωρος Κούβελος που όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία, ανήκουν και οι δύο στη Νέα Δημοκρατία. Άρα δεν τίθεται κομματικό θέμα και κυρίως δεν τίθεται θέμα αριθμού των ομοσπονδιών που κερδίζει το κάθε κόμμα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών της ΕΟΕ, για τις οποίες η μάχη θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των εκλογών σε όλες τις ολυμπιακές ομοσπονδίες.

Ως ιδιαίτερη πρέπει να επισημανθεί και η περίπτωση του Πύρρου Δήμα που εξελέγη τελικά πρόεδρος στην ομοσπονδία άρσης βαρών και ο οποίος βεβαίως δεν έχει κομματική χροιά.

Είναι ίσως ο μοναδικός υπερκομματικός πρόεδρος σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, ενώ πρέπει να επισημανθεί πως την κομματική τοποθέτηση της κάθε ομοσπονδίας τη λαμβάνουμε υπόψη μας ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση του προέδρου, αφού συνήθως στο ίδιο κόμμα με αυτόν ανήκει και η πλειοψηφία των συμβούλων του.

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Ποδόσφαιρο // Βασίλης Γκαγκάτσης/ ΠΑΣΟΚ
Στίβος // Βασίλης Σεβαστής / ΠΑΣΟΚ
Κολυμβητική // Δημήτρης Διαθεσόπουλος/ ΠΑΣΟΚ
Μπάσκετ // Ανδρεάς Μιαούλης / ΠΑΣΟΚ
Βόλεϊ // Στέλιος Προσαλίκας /ΝΔ
Άρση βαρών // Πύρρος Δήμας / –
Γυμναστική // Θανάσης Βασιλειάδης / ΝΔ
Τέννις // Σπύρος Ζαννιάς / ΠΑΣΟΚ
Πυγμαχία // Κώστας Γαζής / ΝΔ
Ξιφασκία // Μανόλης Κατσιαδάκης / ΝΔ
Τάε κβον ντο / Νίκος Θωμαϊδης / ΝΔ
Τρίαθλο // Γιώργος Γερόλυμπος / ΝΔ
Τζούντο // Ευάγγελος Σουφλέρης / ΝΔ
Πινγκ πονγκ / Μανόλης Κολυμπάδης/ ΠΑΣΟΚ
Κωπηλασία // Γιάννης Καρράς / ΝΔ
Πάλη // Γιώργος Γαζής / ΝΔ
Κανόε καγιάκ / Δημήτρης Νικολόπουλος/ ΝΔ
Ιστιοπλοΐα // Αντώνης Δημητρακόπουλος / ΝΔ
Ιππασία // Ισίδωρος Κούβελος / ΝΔ
Τοξοβολία // Δημήτρης Ραζής / ΝΔ
Μπάντμιντον // Παναγιώτης Κοντός / ΠΑΣΟΚ
Σκοποβολή // Παύλος Κανελλάκης / ΝΔ

Δεν έχουν γίνει
ακόμη εκλογές
στις ομοσπονδίες:

Σοφτμπολ, Χάντμπολ, Χόκεϊ επί χόρτου, Ποδηλασία, Χιονοδρομία, Μοντέρνο Πένταθλο, Παγοδρομία.


Σχολιάστε εδώ