Παραμένουν στη ΔΕΠΑΝΟΜ οι πλαστές εγγυητικές επιστολές

Τον Οκτώβριο του 2006 η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ διεπίστωσε την κατάθεση πλαστών εγγυητικών επιστολών από την ΕΡΓΑΣ ΑΕ, μέλος των κοινοπραξιών κατασκευής των Νοσοκομείων Κέρκυρας – Κατερίνης – Αγρινίου. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου.

Το «Π» με δημοσίευμα στις 5/11/06 είχε αναφερθεί στις επιπτώσεις των πλαστών εγγυητικών επιστολών και συγκεκριμένα στη ζημιά του Δημοσίου, τη διαδικασία αντικατάστασης και την αναζήτηση των υπευθύνων. Μετά από δύο χρόνια επανερχόμαστε, υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για:

– Τις κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές ανά έργο αναλυτικά, αναφέροντας ποσόν, εκδότη, αιτία κ.λπ. πριν από την υπογραφή της επαναφοράς σε ισχύ των συμβάσεων Κέρκυρας – Κατερίνης και την υποκατάσταση στο Αγρίνιο.

– Τις κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές μετά την ενεργοποίηση των συμβάσεων Κέρκυρας – Κατερίνης (από 1/1/05-20/10/06) και μετά την υποκατάσταση στο Αγρίνιο.

– Τις εγγυητικές επιστολές που αντικαταστάθηκαν με πλαστές.

– Την αιτιολογία – διαδικασία και τις αποφάσεις της αντικατάστασης, γιατί προφανώς οι ενέργειες αυτές δεν έγιναν αυθαίρετα από κατώτερο υπάλληλο.

– Την ύπαρξη δικαστικής απόφασης που να εντέλλεται την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών ως και την έκπτωση του αναδόχου.

– Την αιτιολογία της άρνησης του ΤΣΜΕΔΕ κατάπτωσης εγγυητικής επιστολής αξίας 5 εκατ. ευρώ.

– Το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου παραλαβής των έργων σχετικά με τη σύνταξη της τελικής επιμέτρησης, τον τελικό λογαριασμό, την ποιοτική παραλαβή και τα υλικά σε θεματοφυλακή.

– Την αναζήτηση των συμβατικών ευθυνών των κοινοπρακτούντων εργολάβων.

Από τα στοιχεία θα αποκαλυφθεί: α) Το μέγεθος της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου, ιδιαίτερα από τη χορήγηση των προκαταβολών, και β) Οι υπεύθυνοι και συνένοχοι των εισηγήσεων – αποφάσεων για την τέλεση των παράνομων πράξεων, αλλά και η αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων εκ μέρους της διοικήσεως της ΔΕΠΑΝΟΜ, διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φως στο τούνελ.


Σχολιάστε εδώ