Ο Ρουσόπουλος παζάρευε δύο εβδομάδες την παραίτησή του!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι κάποια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας αρνιόταν να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε παράνομο στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Στη συνέχεια «απαίτησε» από τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να του αναθέσει άλλο κυβερνητικό πόστο. Τις ημέρες εκείνες ήταν που είχαν κυκλοφορήσει οι φήμες (είδαν και το φως της δημοσιότητας) ότι ο κ. Ρουσόπουλος μετακινείται στο υπουργείο Πολιτισμού ή ακόμη και στο Εσωτερικών (!), προκαλώντας ειδικά στη δεύτερη εκδοχή τη δυσφορία αρκετών βουλευτών.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Ρουσόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην αναθέσει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου σε πρωτοκλασάτο υπουργό (προφανώς για να ερμηνευθεί ότι η αποχώρησή του είναι προσωρινή και ότι θα επανέλθει…), αλλά να παραμείνει ο Β. Αντώναρος. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Αντώναρος είναι προσωρινός στη θέση του βασικού κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο πρωθυπουργός αναζητεί τον αντικαταστάτη του κ. Ρουσόπουλου, χωρίς να είναι σίγουρο αν αυτός θα ορισθεί με τον ανασχηματισμό ή νωρίτερα. Όσο εξελίσσονταν τα «παζάρια», συνεργάτες του κ. Ρουσόπουλου διοχέτευαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο τελευταίος δεν επρόκειτο να παραιτηθεί απλώς από υπουργός, αλλά θα αποχωρούσε και από τη Βουλή.
Πάντως από το βράδυ της Πέμπτης οι ίδιοι συνεργάτες του υποστήριζαν ότι «τώρα θα φανεί η δουλειά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια» και πως «σε τρεις μήνες θα τον φωνάξουν πάλι πίσω». Στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός και απόλυτος για το μέλλον, ωστόσο αυτήν τη στιγμή φαντάζει απίθανο έως απαγορευτικό το ενδεχόμενο «επιστροφής» του κ. Ρουσόπουλου στην κυβέρνηση. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του, ο πρώην υπουργός δήλωνε «ανακουφισμένος» και ότι η απόφασή του αυτή ήταν αναπόφευκτη, όχι μόνο διότι οι αντοχές του σ’ αυτήν την καθημερινή επίθεση εξαντλούνταν, αλλά γιατί από τη στιγμή που είχε καταστεί στόχος, όποτε ανέκυπτε νέο ζήτημα θα του το «φόρτωναν». Θεωρεί ότι το εξαιρετικά αρνητικό για εκείνον κλίμα στην κοινή γνώμη διαμορφώθηκε όχι τόσο από την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο από τον «υπόγειο πόλεμο» που του έκαναν μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και δεν αναφέρεται μόνο στους λεγόμενους «αντάρτες» βουλευτές, αλλά και σε υπουργούς, ακόμη και πρωτοκλασάτους. Πράγμα που δεν απέχει από την πραγματικότητα, όμως η στάση των στελεχών της παράταξης ήταν… αποτέλεσμα της τακτικής (και της συμπεριφοράς) που είχε απέναντί τους τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε και όλες αυτές τις ημέρες δεν βρέθηκε ούτε ένας υπουργός ή βουλευτής να τον υπερασπιστεί δημόσια.
Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού υποστηρίζουν ότι η απόφαση για παραίτηση ήταν καθαρά δική του και πως «ο Καραμανλής προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να τον μεταπείσει! Εντελώς αντίθετη εικόνα δίνουν υπουργοί που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό και επισημαίνουν ότι εκείνος ήταν που αποφάσισε ότι ο κ. Ρουσόπουλος δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Προς επίρρωσιν αυτών σημείωναν ότι ο κ. Καραμανλής απείχε από τη συζήτηση για την Εξεταστική, αφήνοντας εκτεθειμένο τον κ. Ρουσόπουλο, ώστε να «φορτωθεί» αποκλειστικά το κόστος για το Βατοπέδιο, μένοντας εκείνος (ο πρωθυπουργός) εκτός.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ομιλία αυτή του Ρουσόπουλου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών. Ορισμένοι έλεγαν ότι η όλη εμφάνισή του ήταν «αλαζονική», ότι επιτιθέμενος στον Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να δημιουργήσει εικόνα ηγετικού στελέχους. Άλλοι πάλι τόνιζαν ότι λέγοντας ο κ. Ρουσόπουλος πως όσοι επιτίθενται εναντίον του κατά βάθος έχουν στόχο τον πρωθυπουργό, προσπάθησε να «κρυφτεί» πίσω από τον Καραμανλή. Χωρίς καμιά εξαίρεση πάντως οι βουλευτές, μετά και την ομιλία, υπογράμμιζαν ότι «πρέπει να φύγει», ακόμη και όσοι έκριναν πειστικά τα επιχειρήματα που είχε αναπτύξει.
Τι θα κάνει τώρα ο κ. Ρουσόπουλος; Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενεργοποιήσει το πολιτικό του γραφείο, που το είχε «ανοίξει» παραμονές των εκλογών του 2007 με την προοπτική, τότε, να κατέβει υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Άλλαξε όμως γνώμη ο πρωθυπουργός, τον επανέφερε στο Επικρατείας, οπότε αναγκαστικά το γραφείο του ουσιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία του. Στόχος του κ. Ρουσόπουλου είναι να δραστηριοποιηθεί τους επόμενους μήνες πολιτικά εντός και εκτός Βουλής, και να προσπαθήσει να ανακάμψει. Το πλήγμα πάντως που έχει υποστεί είναι ισχυρό και πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.