ο Δαίμονας των δημαρχείων

*** Μια πολύ χρήσιμη και ενημερωτική σελίδα στο διαδίκτυο δημιούργησε η Νομαρχία της Ανατολικής Αττικής με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών για τους διατροφικούς κινδύνους. Η διεύθυνση της σελίδας είναι www.atticaeast.gr. Ο απλός τρόπος που είναι ταξινομημένες οι πληροφορίες κάνει πολύ χρηστική την πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου που θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη γνώση για το μεγάλο πρόβλημα γύρω από τη διατροφική αλυσίδα. Αξίζουν συγχαρητήριασε όποιον πήρε αυτήν την πρωτοβουλία.

*** Μια μικρή αναφορά έκανα στον εργολάβο που αλωνίζει τη δυτική Αττική και έσπασαν τα τηλέφωνα από συντρόφια των Δήμων Κερατέας και Ηλιούπολης για να μας πληροφορήσουν για τα καμώματά του. «Το παίζει παράγοντας και τάζει λεφτά δεξιά και αριστερά», μου είπαν στελέχη των δύο δήμων. Να ήταν μόνον αυτό, λεβέντες μου, θα έλεγα δεν βαριέσαι. Ο άνθρωπος βγάζει φωτοτυπία τις επιταγές που σας δίνει και περηφανεύεται ότι σας κρατάει στο χέρι.

*** Έφτασε στα χέρια μου έγγραφο-επιστολή του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής προς τον πρόεδρο της ΤΕΟ ΑΕ, που του παραγγέλνει να ξηλώσει αμέσως τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται στον χώρο της αρμοδιότητάς του, που είναι οι εθνικές οδοί. Ούτε φύλλο δεν κουνήθηκε. Αντί αυτού είδα προχθές στη λεωφόρο Μαραθώνος να τοποθετούνται νέες πινακίδες κατά μήκος των πεζοδρομίων. Αυθαίρετα και προκλητικά. Διαβάζω και το υπ’ αριθμόν 1283/11/1/2008 έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, που αναφέρεται σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ντίνου Βρεττού, αλλά πάλι ούτε βίδα δεν βγήκε από τις πινακίδες. Μιλάμε για «Κόζα Νόστρα» σύγχρονης εποχής. Εάν το κράτος είναι ανύπαρκτο, σιγά μην κάτσω εγώ να σκάσω.

*** Διαβάστε πώς στήνονται τα μεγάλα κόλπα και πώς κονομάνε οι εμπλεκόμενοι. Έγινε στον Δήμο Νίκαιας διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου, προκειμένου να καθαρίζονται τα φρεάτια υδροσυλλογής. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 400.000 ευρώ. Πήραν μέρος τρεις εργολάβοι. Ο μειοδότης έδωσε έκπτωση 12%. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κίτσος, τόνισε στη δημαρχιακή επιτροπή ότι η διαδικασία ήταν στημένη, αφού σε γειτονικούς δήμους η έκπτωση για το ίδιο έργο ήταν μεγαλύτερη. Τελικά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Στον επαναληπτικό που έγινε πήραν μέρος πέντε εταιρείες. Ο τελικός μειοδότης έδωσε έκπτωση 60%. Αυτός ο μειοδότης ήταν ο ίδιος που την πρώτη φορά είχε δώσει 12% έκπτωση. Εξήγηση έδωσε;

*** Σκληρή μάχη δίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συλλόγους, φορείς και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αμαρουσίου, για την αναστολή και ακύρωση της απόφασης για ίδρυση του νέου εμπορικού κέντρου που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του ABC. Το κέντρο Τύπου και Ραδιοτηλεόρασης (ABC) είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι θα είναι μια προσωρινή κατασκευή, αλλά αργότερα, επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, έμεινε εκεί για να μας δείχνει ότι εδώ είναι… Ελλάδα. Σήμερα είναι μισθωμένο από μεγάλη εταιρεία για να γίνει νέο πολυκατάστημα 70.000 τ.μ., με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη φρικτή κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο του Αμαρουσίου.

*** Το αίτημα είναι δίκαιο και προφανώς εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών συμβούλων. Αφορμή παίρνω από το αίτημα της αντιπολίτευσης στον Δήμο Κηφισιάς να τους παραχωρηθεί ένα γραφείο προκειμένου να μπορούν να κάνουν πέντε τηλεφωνήματα και να διαβάσουν τρία έγγραφα. Μέχρι σήμερα, αυτά, σε όλους τους δήμους, γίνονται στο κυλικείο ή στους διαδρόμους. Μαθαίνω ότι από το υπουργείο Εσωτερικών θα αποσταλεί εγκύκλιος σε όλους τους δημάρχους ώστε να μεριμνήσουν να αποκτήσουν οι παρατάξεις ένα γραφείο ώστε να γίνει πιο ουσιαστική η δράση της αυτοδιοίκησης. Συμφωνώ απολύτως.

*** Άμεση η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών σχετικά με δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής αναφορικά με τις αυθαιρεσίες ενός υπό ίδρυση καταστήματος στην είσοδο του Μετρό στον Άγιο Δημήτριο. Μιλάμε για κατάληψη με σιδερένια περίφραξη επί της κεντρικής πλατείας. Η Πολεοδομία Αργυρούπολης, αρμόδια για τις τυχόν αυθαιρεσίες, μας έστειλε τον σχετικό φάκελο με τους μέχρι σήμερα ελέγχους αυτοψίας, όπου πράγματι σημειώνονται σοβαρές παραβάσεις, ενώ μας είπαν ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί. Από την άλλη μεριά, άμεση ήταν και η κινητοποίηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που με εντολή του Αττικάρχη ζήτησε με έγγραφό της από το Τμήμα της περιοχής να ενημερωθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση αυτή. Τελικά, φαίνεται ότι το κράτος λειτουργεί.

*** Σύμφωνα με το φύλλο μεταβολών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η 6η Υπηρεσία καταλογίζει σοβαρά ποσά σε στελέχη του Δήμου Ηλιούπολης, ύστερα από έλεγχο που έγινε για το έτος 1999. Δαπάνες που έγιναν δεν εγκρίθηκαν και πρέπει τώρα τα χρήματα αυτά να πληρωθούν από υπαλλήλους και δημοτικούς συμβούλους εκείνης της εποχής… Το ποσόν ξεπερνά τα 7 εκατ. δρχ. Καλά ξεμπερδέματα συντρόφια.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη πληροφόρηση για να μάθετε ότι τα πεντέμισι εκατομμυριάκια του Θεμιστοκλή ανήκουν πλέον στην ένδοξη ιστορία του έθνους. Λάθος έγινε. Δεν ήταν λεφτά. Κουμπιά ήταν. Σεμνά και ταπεινά.

***
Με στόχο τη διά βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των πολιτών, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) της Νομαρχίας Αθηνών, διοργανώνει σειρά Επιμορφωτικών Προγραμμάτων για την ατομική και επαγγελματική ανάπτυξη των πολιτών. «Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η συνεχής εκπαίδευση, η διά βίου επιμόρφωση και η αναβάθμιση των γνώσεων και των ικανοτήτων είναι απαραίτητη για όλους», δήλωσε ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός. Τα προγράμματα επιμόρφωσης για τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2008 είναι:

Πολιτισμός – Τέχνες:

Ραδιοφωνικό Εργαστήριο: Παραγωγή και παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών. Θέατρο: (προετοιμασία παράστασης). Εργαστήριο Αγιογραφίας, Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας.

Aγωγή των πολιτών:

Διαιτολογία – Διατροφή, Πρώτες βοήθειες.

Προγράμματα για ΑΜΕΑ:

Εργοθεραπεία, Ζωγραφική για ΑΜΕΑ, Πρόγραμμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Άννα Παπαστόμου (ΝΕΛΕ, Νομαρχίας Αθηνών), στο τηλέφωνο: 210-5246766.


Σχολιάστε εδώ