Νέα επιχείρηση αλλαγής κλίματος από Καραμανλή

To ουσιαστικό και μείζον ερώτημα όμως, στο οποίο ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής ούτε οι αναλυτές του Μαξίμου, είναι το κατά πόσον η φιλελεύθερη παράταξη μπορεί να αντέξει τη φθορά της δεύτερης τετραετίας χωρίς να τεθεί στο περιθώριο, χωρίς να την προλάβουν κι άλλες δυσμενείς γι’ αυτήν εξελίξεις. Καθώς φαίνεται πάντως οι παρεμβάσεις Καραμανλή, χωρίς μείζονα πολιτική βαρύτητα η καθεμιά ξεχωριστά, αναμένεται να δώσουν όλες μαζί θετικά αποτελέσματα.

Οι προβλέψεις για τη Νέα Δημοκρατία είναι ικανοποιητικές, αφού κατόρθωσε να αντιμετωπίσει το υπ’ αριθμόν ένα θέμα της, που ήταν η συσπείρωση της βάσης της. Συσπείρωση που έδωσε αποτελέσματα και καθώς φαίνεται θα δώσει και στο μέλλον και από τον χώρο του ΛΑΟΣ. Δεν φαίνεται ωστόσο να θριαμβολογούν στο Μαξίμου, καθώς με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούν να εξανεμισθούν οι προσπάθειές τους για την κατάληψη του πολυπόθητου κεντρώου, μεσαίου χώρου. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας έχει συμπαρασύρει και ποσοστό, μικρό μεν υπολογίσιμο δε, από τον χώρο του ΛΑΟΣ.

Από την άλλη πλευρά ο Κ. Καραμανλής, που άρχισε να παίζει το δικό του προσωπικό παιγνίδι επηρεασμού της κοινής γνώμης, επιθυμεί διακαώς να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και θεωρεί ότι η δημιουργία ενός άλλου πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού αφορά κυρίως τα κυβερνητικά στελέχη που θα πρέπει να μάθουν να ακούν. Να βρεθούν κοντά στους απλούς πολίτες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ν’ ακούσουν τη φωνή τους και τα προβλήματά τους, με απλά λόγια «να κατέβουν στα καφενεία». Ο προγραμματισμός πάντως της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει και επαφές με τον απλό κόσμο σε όλη την περιφέρεια.

Στους σχεδιασμούς του Κ. Καραμανλή μεγάλη σημασία έχει το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Τότε θα διαμορφωθούν τέτοιες ασφυκτικές καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία που θα απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις τις οποίες ουσιαστικά έχουν προετοιμάσει ο πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Θα πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις και βοηθήματα προς τους οικονομικά ασθενέστερους, με στόχο να δημιουργηθούν αντισώματα στην ίδια την κοινωνία και να καταδείξει η κυβέρνηση ότι νοιάζεται για την κοινωνική συνοχή και τη φτώχεια.

Το αντιφατικό είναι πως το ίδιο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη της και στα πεδία των μεταρρυθμίσεων. Δεν επιθυμεί ο Καραμανλής να πάνε πίσω οι μεταρρυθμίσεις υπό τον φόβο των κοινωνικών συγκρούσεων και πιστεύει ότι η πλειοψηφία του λαού έχει αρχίσει να αποδέχεται τις αλλαγές στην παιδεία, αλλά και στην Ολυμπιακή, με τις ευνοϊκές ακόμη και για τους συμβασιούχους των κρατικών αερογραμμών ρυθμίσεις που προωθήθηκαν.

Το επόμενο βήμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, υπό την πίεση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Όλες αυτές οι αλλαγές και οι συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε συνδυασμό με τις περιοδείες υπουργών, βουλευτών και του ίδιου του Καραμανλή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου θα ανεβάσουν στα συνήθη επίπεδα τη συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

Ικανοποιημένοι θα είναι στην κυβέρνηση εάν η συσπείρωση αυτή, μετά τα χαμηλά νούμερα που έχει επιδείξει τελευταία, φθάσει στο 76-80%, κάτι που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει στην αντιστροφή του κλίματος, έτσι που με πολύ μεγαλύτερη ευκολία ο Κ. Καραμανλής θα μπορεί να αποφασίσει για τα μελλούμενα: Ή θα πάει για πρόωρες εκλογές -πιθανότατα διπλές εκλογές- ή θα κυνηγήσει τη μεταστροφή του κλίματος μετά τις ευρωεκλογές… μέσω παροχών και ανασχηματισμού, που θα τον τραβήξει δύσκολα μέχρι το καλοκαίρι.


Σχολιάστε εδώ