ΚΤΗΜΑΤΟλογικά

Παλλαϊκό «συλλαλητήριο» προκάλεσε…

Μετά επίμονα αιτήματα της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, του αντίστοιχου οργάνου των συμβολαιογράφων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Αγρονόμων – Τοπογράφων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της Ενώσεων Κατασκευαστών, Φοροτεχνικών, της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, του Ινστιτούτου Καταναλωτών, πλήθους ομογενειακών οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο, ενώσεων εργαζομένων και προϊστάμενων υποθηκοφυλακείων, όλων των κομμάτων, μετά την κατακραυγή των ΜΜΕ και κυρίως μετά από δεκάδες (για να μην πούμε εκατοντάδες) χιλιάδες διαμαρτυρίες, γραπτές, τηλεφωνικές και προφορικές, που κατέφθαναν με το τσουβάλι στην Κτηματολόγιο ΑΕ και στο υπουργείο, ο Γ. Σουφλιάς «εδέησε» να αφουγκραστεί την κοινωνία αλλά και να διαφυλάξει την εικόνα του. Γιατί, εκτός από το ότι… συσπείρωσε τους πάντες απέναντί του, διαφάνηκε μια κοινωνική κατακραυγή που όμοιά της σπάνια έχει υπάρξει, στην περίπτωση επιβολής προστίμου ή εάν δεν δινόταν παράταση.

Η κατάσταση είχε γίνει οριακή. Το πείσμα, η αλαζονεία και ο εγωισμός, καθώς επίσης και οι κακές επικοινωνιακές και επιχειρησιακές συμβουλές, αντικατέστησαν τον σεβασμό στον πολίτη. Η κοινωνία δεν τα έριχνε πια στην Κτηματολόγιο ΑΕ ή στον πρόεδρό της, αλλά απευθείας στον Γιώργο Σουφλιά και στον Κώστα Καραμανλή. Οι ευθύνες ήταν και είναι δικές τους. Η πρόσφατη κοινή επιστολή από σχεδόν όλους τους φορείς της χώρας προς τον πρωθυπουργό ήταν η προτελευταία σταγόνα πριν ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής. Η τελευταία και χαριστική, όμως, σταγόνα ήρθε από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος επιβεβαίωσε όχι μόνο αυτά που λέγαμε εμείς και η υπόλοιπη Ελλάδα κατά καιρούς, αλλά και τον τίτλο του, όπως θα δείτε στη συνέχεια.
***

Τα ίδια Παντελάκη μου,
τα ίδια Παντελή μου…

Την απόφασή του να παραταθεί, λοιπόν, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η ημερομηνία είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Συγκεκριμένα, είπε πως από τις 22 Μαΐου που ανακοίνωσε την έναρξη των νέων προγραμμάτων έχουν παρέλθει πέντε μήνες, ένα πραγματικά επαρκέστατο διάστημα για να προετοιμαστεί ο καθένας να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του, καθώς και πως η 21η Νοεμβρίου είναι καταληκτική ημερομηνία, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και για τους εκπρόθεσμους θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την επιβολή αυστηρών προστίμων. Επίσης, η παράταση αυτή αφορά τους λίγους, όσους είτε από αμέλεια είτε για άλλο λόγο δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν έγκαιρα. Δεν θα δοθεί όμως άλλη, για να μη φανεί ότι το κράτος επιβραβεύει την ασυνέπεια και την αναβλητικότητα. Τόνισε ακόμη πως τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται στους πολίτες αλλά και στα νομικά πρόσωπα, γιατί είναι αδιανόητο την ώρα που ο πολίτης επιδεικνύει υπευθυνότητα και συνέπεια, οργανισμοί, τράπεζες, δήμοι και μεγάλες εταιρείες με ολόκληρους μηχανισμούς και πλήθος υπαλλήλων να είναι ασυνεπείς. Απομένουν λοιπόν να δηλωθούν και τα δικαιώματα των νομικών προσώπων τα οποία θα δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής, σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο ΑΕ, και για τα οποία ισχύει η ίδια προθεσμία. Περιττό να αναφέρουμε πόσους μήνες πριν τα είχαμε γράψει αυτά, καθώς και το πόσο σίγουρο ήταν ότι θα δοθεί και η τωρινή παράταση. Το θέμα είναι το γιατί. Γιατί με σαδισμό και κυνισμό να βγαίνει το λάδι του κόσμου. Δεν φτάνει που πληρώνει και ξαναπληρώνει, γιατί να υπόκειται σε τέτοια μεταχείριση; Αφού το ξέρατε από την αρχή, κύριοι. Ο Γιώργος Σουφλιάς στις αρχές Ιουνίου μίλησε για κινδυνολογία όσων υποστήριζαν πως «δήθεν σε τρεισήμισι μήνες δεν θα προλάβουν οι πολίτες» και πως του θυμίζει ανέκδοτο. Τελικά όμως, αντί για ανέκδοτο, κηρύχτηκε… «ανένδοτος» απ’ όλους τους φορείς.
***

Τους έβαλε στο… «καμίνι»

Το τελικό χτύπημα στην υπουργική αλαζονεία και την ανοργανωσιά το κατάφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Με αφορμή μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών σχετικά με τις διαδικασίες για το Κτηματολόγιο, αλλά και την υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικού τέλους κτηματογράφησης υπέρ του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο Συνήγορος δεν εντοπίζει το πρόβλημα της καταβολής του ανταποδοτικού τέλους στο επίπεδο ατομικών διοικητικών πράξεων από τη δράση του ΟΚΧΕ». Ωστόσο, παρατηρεί, στο πλαίσιο του ευρύτερου διαμεσολαβητικού του ρόλου, ότι «ο τρόπος υπολογισμού του τέλους έχει βασιστεί σε προσωποπαγές και όχι σε πραγματοπαγές σύστημα, επομένως οι πολίτες υποχρεώνονται στην καταβολή πολλαπλών χρεώσεων για το ίδιο ακίνητο, αφού καταβάλλουν ξεχωριστό τέλος ανά δικαίωμα, γεγονός που έχει καταστήσει οικονομικά επαχθή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την υποβολή των δηλώσεων». Μάλιστα, προχωρώντας και πιο βαθιά, ο Συνήγορος ως παράδειγμα αναφέρει: «Για την υποβολή δήλωσης ενός ακινήτου στο οποίο ο γονέας έχει παραχωρήσει το δικαίωμα επικαρπίας στο τέκνο του παρακρατώντας για τον ίδιο την ψιλή κυριότητα, θα καταβληθεί δύο φορές το ανταποδοτικό τέλος των 35 ευρώ. Εάν στο ίδιο ακίνητο υπάρχει βοηθητικός χώρος, θα καταβληθεί δύο φορές το ανταποδοτικό τέλος των 20 ευρώ. Επίσης, εάν στο ίδιο ακίνητο έχει χορηγηθεί στεγαστικό δάνειο, θα καταβληθεί και από τη δανείστρια τράπεζα το ποσό των 35 ευρώ για τον κύριο χώρο και των 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ποσά που προβλέπεται να μετακυλίσουν και αυτά στους δανειολήπτες. Δηλαδή, για το ως άνω διαμέρισμα θα καταβληθεί συνολικά από τους συνιδιοκτήτες το ποσό των 165 ευρώ». Επιπλέον, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι «προκύπτει το εύλογο ερώτημα εάν έχουν ληφθεί υπόψη κοινωνικοοικονομικά κριτήρια από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τον σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος, ήτοι της ένταξης 107 δήμων και κοινοτήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή του ίδιου ποσού ανεξαρτήτως του μεγέθους σε τετραγωνικά μέτρα κάθε οικίας και ανεξαρτήτως από την περιοχή όπου βρίσκεται αυτή. Τέλος, σημειώνει ότι η προθεσμία των τριών μηνών «είναι εξαιρετικά σύντομη για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος». Τι να απαντήσουν μετά οι αρμόδιοι; Ασκήσεις αφωνίας…
***

Επιστροφή… στο μέλλον

Εν τω μεταξύ, σε μια τελείως άκαιρη στιγμή (κι ας λένε πως στην πολιτική μετράει το… timing, οι βουλευτές της Β΄ Αθηνών Φώτης Κουβέλης και Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσαν πως η εφαρμογή του Κτηματολογίου σε δήμους της Β΄ Αθήνας δημιούργησε πολλά προβλήματα, ιδίως για όσους εκ των πολιτών δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες της Κτηματολόγιο ΑΕ. (!) Μίλησαν όμως για… τα προηγούμενα προγράμματα που έγιναν το 1998-99. Η μη έγκαιρη εγγραφή, λένε, οδήγησε στην αμφισβήτηση της κυριότητας των πολιτών στην ακίνητη περιουσία τους, της οποίας κυριότητας η αναγνώριση γίνεται μόνο από τα δικαστήρια, τα οποία λόγω φόρτου υποχρεώσεων που έχουν δίνουν δικάσιμο το 2011. Συνεννοήθηκαν λοιπόν με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και του έστειλαν σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του όλου θέματος, το οποίο θα πάρει (λένε) σύντομα τον δρόμο του προς τη Βουλή, βάσει του οποίου ο πολίτης, αν και υπερήμερος, θα μπορεί να δηλώνει την περιουσία του στην Κτηματολόγιο ΑΕ, καταβάλλοντας κάποιο μικρό πρόστιμο. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αποφεύγονται η παραδοξότητα, οι δυσχέρειες και η ταλαιπωρία του πολίτη, αφού επιλύονται προβλήματα όπως η υπέρμετρη δέσμευση της ιδιοκτησίας των πολιτών (η δικαστική επίλυση απαιτεί ένα με δύο χρόνια αναμονής) και η αποσυμφόρηση των ήδη φορτωμένων πινακίων στα δικαστήρια. Τώρα να μη σκεφτούμε εμείς ότι του έκαναν πλάτες στα δύσκολα; Αυτό το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί προ τετραετίας, όχι στην πλήρη κορύφωση των νέων κτηματογραφήσεων.

Ήταν η προχθεσινή μέρα η κατάλληλη για μια τέτοια ανακοίνωση; Όχι. Ήταν αποπροσανατολιστική. Εξάλλου αφορά κάνα-δυο χιλιάδες πολίτες στη Β΄ Αθήνας την οποία επικαλούνται οι δύο βουλευτές. Και σίγουρα η ρύθμιση αυτή ερχόταν… από το μέλλον, παρότι αφορούσε το παρελθόν. Σαν πρόβα τρικομματικής συγκυβέρνησης υπό τον Σουφλιά σε μεταβατικό ρόλο…
***

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα…

Η απόφαση για την παράταση έως την 21η Νοεμβρίου 2008 δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού. Θα περίμενε κανείς να είναι τουλάχιστον ένας μήνας η παράταση. Εξάλλου, όταν δίνεις παράταση με το σταγονόμετρο αυτή… «εξαϋλώνεται». Εδώ έγινε επί εκατό μέρες το μαρτύριο της σταγόνας. Όμως η ουσία είναι πως η ανακοίνωση υπήρχε ήδη στο συρτάρι του υπουργού με κενή ημερομηνία. Είχαν αποφασίσει για την παράταση εδώ και μήνες.

Τα στοιχεία το έδειχναν. Προηγήθηκε όμως ο πολιτικός και ο επικοινωνιακός σχεδιασμός στις πλάτες του πολίτη. Σημειώστε το. Θα δινόταν παράταση περίπου πριν από είκοσι ημέρες εάν δεν ετίθετο πολιτικό θέμα με επιτροπές, Βουλή, επικείμενη παραίτηση υπουργού κ.λπ. Και δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί πάλι ο κόσμος. Δεν θα του είχε βγει η ψυχή. Έγινε μια απέλπιδα προσπάθεια με την ιστορία περί Βεβαίωσης Εμπρόθεσμης Υποβολής Δήλωσης. Δεν τους βγήκε. Έγινε και άλλη μία προσπάθεια με το θέμα της ανακοίνωσης για τα παλαιά προγράμματα, πως δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ο κόσμος τα μαλλιοκέφαλά του επειδή έκανε λάθος το Κτηματολόγιο προ δεκαετίας ή δεν δηλώθηκαν και φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Έβαλαν πλάτες και οι δύο προαναφερθέντες βουλευτές δύο κομμάτων της «αντιπολίτευσης».

Ασκήθηκε και πίεση, να ασχοληθούν τα ΜΜΕ με αυτό και να το υπερπροβάλλουν, παρότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου και αφορούσε λίγες χιλιάδες Ελλήνων και όχι τα τρία εκατομμύρια που ζήταγαν παράταση.

Όμως δεν έπιασε. Οι εικόνες των ημερών με τις ουρές προκάλεσαν συνειρμική επανάληψη του καλοκαιρινού εφιάλτη. Κι έτσι ανασύρθηκε η ανακοίνωση περί παράτασης από το συρτάρι του υπουργού. (Περιττό να πούμε πως το είχαμε γράψει από τον Αύγουστο.) Όμως η ημερομηνία λήξης της παράτασης δεν είναι τυχαία. Αν πράγματι μένει μόνο το δέκα τοις εκατό των δικαιωμάτων, γιατί δεν δόθηκε παράταση π.χ. για δύο εβδομάδες, αφού όλα είναι μια χαρά; Ή γιατί δεν δόθηκε στην ίδια ημερομηνία με τους ομογενείς; Γιατί δεν γινόταν.

Για κάποιους λόγους δεν γινόταν. Ή λοιπόν κάτι θα γίνει σε σχέση με τις εκλογές (οι οποίες καταλαβαίνετε τι συνέπεια θα έχουν για το έργο), ή κάτι σε σχέση με τον ανασχηματισμό (που ίσως συνεπάγεται και αλλαγή διοίκησης) ή, τέλος, υπάρχει και το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει και πληροφορία ότι συζητήθηκε και στην τελευταία κυβερνητική επιτροπή, πάντα σε συνάρτηση με τις άλλες αποφάσεις της. Και με όχι τυχαία επιλογή την 21η Νοεμβρίου…


Σχολιάστε εδώ