ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Έτσι κι αλλιώς η συζήτηση και ο θόρυβος που προκλήθηκε με φόντο την παραίτηση Ρουσόπουλου και τις παλινωδίες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην απόφαση η συνεδρίαση να διεξαχθεί απούσης της πλειοψηφίας, μόνο στην έγκρισή της δεν θα μπορούσε να καταλήξει… Αποτέλεσε ωστόσο πρώτης τάξεως βήμα για να επιδοθούν τα κόμματα σ’ ένα απίστευτο παιχνίδι πολιτικών τακτικισμών, με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που πήρε πάνω του την παράσταση και κατάφερε να τη μετατρέψει σε one man show… Ενισχυμένος βγήκε και ο Δημήτρης Σιούφας, που εμφανίστηκε θεσμικά, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής έχει υπερκομματικό χαρακτήρα…
// Παγιδευμένα στους ελιγμούς του ΠΑΣΟΚ, και βέβαια κατόπιν εορτής, τα κόμματα της Αριστεράς από το πρωί της Παρασκευής διατύπωναν στην ολομέλεια της Βουλής τη θέση ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί η ψηφοφορία, για να μην κάψει η αντιπολίτευση το πλεονέκτημα να αιτηθεί τη σύσταση Προανακριτικής στο μέλλον, εφόσον από την έρευνα της Εξεταστικής θα προέκυπταν στοιχεία.
Το ΚΚΕ υποστήριζε ότι η όλη πολιτική τακτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδηγεί τη συζήτηση σε εκφυλισμό και ζητούσε να μείνει ανοιχτή η πόρτα για τη σύσταση Προανακριτικής. «Πρόκειται για μια ακόμα συμπαιγνία», έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής: «Το ΚΚΕ δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σ’ ένα στοίχημα που προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή», η οποία «φαίνεται σαν μια μυστική επιδίωξη». Παράδοξη χαρακτήριζε την κατάσταση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος: «Να ψηφίσουμε υπέρ μιας παραπομπής και στην πράξη το νόημα της ψήφου να είναι η παραγραφή;». Και γιατί πήγαν τότε και παρέμειναν στη συζήτηση;
// Τουλάχιστον ο ΛΑΟΣ αποχώρησε νωρίς… Το ΚΚΕ δήλωσε ότι φεύγει λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη φάση της ψηφοφορίας «που θα οδηγούσε στην παραγραφή». Ως τότε μέσα στη Βουλή παιζόταν ένα θρίλερ. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε διπλή γλώσσα: Το πρωί ο Β. Βενιζέλος έλεγε ότι «άλλο πράγμα η συζήτηση και άλλο η ψηφοφορία. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του κανονισμού της Βουλής για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας». Το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι «είναι θεσμική μας υποχρέωση και θα πάμε τη μάχη αυτή μέχρι τέλους. Θα είμαστε παρόντες στην ψηφοφορία». Την ίδια ώρα ο Β. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, άφηνε να εννοηθεί ότι έχει όπλα στη φαρέτρα του, που θα τα αποκάλυπτε την κρίσιμη ώρα…
Αυτά δεν τα είχανε σκεφτεί από πριν;
// Η ώρα αυτή δεν ήταν άλλη από εκείνη που ο Πρόεδρος της Βουλής θα έπαιρνε τη θέση του στην έδρα και θα άρχιζε η ψηφοφορία που θα έστελνε στις ελληνικές καλένδες την Προανακριτική.
Το φίδι ανέλαβε να βγάλει απ’ την τρύπα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, που έθεσε θέμα απαρτίας για τη μυστική ψηφοφορία. Ο κ. Σιούφας απάντησε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θέμα απαρτίας ούτε στον Κανονισμό της Βουλής ούτε στο Σύνταγμα.
«Και σας ερωτώ, πώς θα συγκροτήσετε την Εφορευτική Επιτροπή και πώς θα ορίσετε τους δύο βουλευτές για την εκφώνηση του καταλόγου, που πρέπει ο ένας να ανήκει στη συμπολίτευση και ο άλλος στην αντιπολίτευση; Όπως επίσης πώς θα ορίσετε τους ψηφολέκτες που και πάλι ο ένας πρέπει να ανήκει στη συμπολίτευση και ο άλλος στην αντιπολίτευση;», επέμεινε ο Φώτης Κουβέλης.
// Τη σκυτάλη πήρε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η συζήτηση κατέληξε σ’ ένα απίστευτο κοινοβουλευτικό πινγκ-πονγκ ή καλύτερα σε μια παρτίδα σκάκι, όπου ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου διέπρεψε κάνοντας ματ, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής έδειχνε να το απολαμβάνει τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο. Παραθέτουμε τον απολαυστικό διάλογο γιατί αξίζει:
// Β. Βενιζέλος: «Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή, με βάση τη δεδηλωμένη πλειοψηφία που απέχει και τη δεδηλωμένη μειοψηφία που παρίσταται εν μέρει, γιατί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και το ΚΚΕ απέχουν και αυτό είναι δεδηλωμένο, ούτως ή άλλως έχουμε 116 βουλευτές που θα μετάσχουν, αυτός είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός στην ψηφοφορία, όταν ο ελάχιστος αριθμός για τη λήψη απόφασης είναι 151, είναι δυνατόν να πείτε εσείς, ως πρόεδρος του Σώματος, ότι συντρέχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη έγκυρης απόφασης; Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε μια ψηφοφορία απόρριψης της πρότασής μας για να λέει η Νέα Δημοκρατία ότι «δεν μπορείτε να επανέλθετε, γιατί δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, άρα εσείς φταίτε που δεν διώκουμε τους υπουργούς μας, ενώ εμείς θέλουμε πάση θυσία να στείλουμε τους υπουργούς μας στο Ειδικό Δικαστήριο». Και ερωτώ εσάς, ως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και θεματοφύλακα του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και των κοινοβουλευτικών ηθών στον τόπο μας, ποια είναι η άποψή σας; Περιμένω ν’ ακούσω την άποψή σας και θα τοποθετηθώ».
// Δ. Σιούφας: «Θα μπορούσατε να κάνετε εφαρμογή του άρθρου 67 του Κανονισμού της Βουλής περί παρεμπιπτόντων ζητημάτων, με βάση την οποία θα μπορούσατε να είχατε ζητήσει πριν μπούμε στον κατάλογο των ομιλητών ένα από τα θέματα που περιλαμβάνει το άρθρο 67 και το οποίο ομιλεί για την αναβολή της συζήτησης εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, που τα συναντούμε τώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία. Δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Στέκομαι στο θέμα το οποίο θέσατε, σε ό,τι αφορά στον αριθμό 151. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη απαρτία. Ο Κανονισμός ομιλεί για την έγκριση της σύστασης της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ως προς τον αριθμό 151. Υπάρχει όμως και η απόρριψη ως αποτέλεσμα της συζήτησης και της ψηφοφορίας της πρότασης που γίνεται για τη σύσταση αυτής της Επιτροπής. Και η απόρριψη μπορεί να γίνει με μικρότερο αριθμό βουλευτών υπέρ της απόρριψης».
// Β. Βενιζέλος: «Θέλετε εσείς, ως Πρόεδρος του Σώματος, να καταλήξει η Βουλή τώρα, με μία ψηφοφορία, σε απόρριψη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής
Επιτροπής, για να έρθει μετά ο κύριος πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησής του να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει γιατί προσφέρει θώρακα προστασίας στους ενόχους υπουργούς μου; Ε, όχι βέβαια. Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να ταυτιστείτε με αυτή την εκδοχή.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, θα σας παρακαλέσω να διαπιστώσετε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει, παραμένει, ισχύει, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί όπως ήθελε, με τεχνητό οφ σάιντ, ο κ. Καραμανλής»…
// Δ. Σιούφας: «Ακόμα και κατ’ εφαρμογίν του άρθρου 67, παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος αποφαίνεται σε ένα τέτοιο μείζον θέμα, σεβόμενος και τη θεσμική μου ιδιότητα και την τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού, δεν επρόκειτο να αποφασίσω. Και δεν αποφασίζω.
Την απόφαση την παίρνετε εσείς, που είστε αυτήν την ώρα η πλειοψηφία για να πάρει την απόφαση.
Επιστρέφω το ερώτημα στη δική σας πλευρά και εσείς οι ίδιοι θεωρείτε, εάν κατάλαβα καλά από τις προτάσεις τις οποίες κάνετε, ότι μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία και συνεπώς το θέμα κλείνει εδώ».
// Β. Βενιζέλος: «Η θέση μας είναι πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έγκυρης, κατά τον Κανονισμό, διεξαγωγής της ψηφοφορίας και ως εκ τούτου το Σώμα δεν αποφασίζει και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτεται. Παρακαλώ να τεθεί προς έγκριση στο Σώμα η πρότασή μου αυτή».
// Δ. Σιούφας: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν απόλυτα ακριβής και καθαρή η διατύπωση και η επιστροφή του ερωτήματος στο Σώμα, το οποίο απαρτίζουν τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτά είναι εδώ, αυτά αποφασίζουν».
// Β. Βενιζέλος: «Ωραία».
// Δ. Σιούφας: «Και η απόφαση δεν μπορεί να είναι διαφορετική απ’ αυτήν την οποία περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος».
// Β. Βενιζέλος: «Πολύ ωραία. Έγινε διά βοής δεκτό». (!)