Η Ι.Μ. Κουτλουμουσίου διεκδικεί δικαστικά μεγάλη έκταση στη Σιθωνία!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους έρχεται για πρώτη φορά το 2001 και δηλώνει στο Κτηματολόγιο του Δήμου Τορώνης ότι είναι ιδιοκτήκτρια μιας μεγάλης έκτασης 20.800 στρεμμάτων στην περιοχή Τριστινίκα και Τορώνης στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Οι νομικοί σύμβουλοι μάλιστα της Μονής αρχίζουν δικαστικό αγώνα και καταφέρνουν σε πρώτο βαθμό να κερδίσουν τη δίκη στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι διεκδικούμενες εκτάσεις εν τω μεταξύ έχουν θεμελιώσει νόμιμα δικαιώματα και έχουν γίνει με όλες τις άδειες των αρχών του κράτους επενδύσεις που ξαφνικά βρίσκονται στον αέρα.
Κι όλα αυτά, εδώ και τρεις γενιές! Τα χωράφια π.χ. στη Συκιά τα καλλιεργούν αγρότες της περιοχής εδώ και αιώνες, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ακόμη, κι έρχεται σήμερα ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους να τους τα πάρει. Υπάρχει επίσης ξενοδοχειακή μονάδα η οποία χτίστηκε με πάσα νομιμότητα σε έκταση της Σιθωνίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Τριστινίκα του Δήμου Τορώνης, και ξαφνικά φέρεται να έχει χτίσει σε ξένη γη, χωρίς ποτέ ο ιδιοκτήτης να ειδοποιηθεί ότι υπάρχει κάποια εκκρεμότητα.
Αντίθετα, έγινε η χωροθέτηση, ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην περιφέρεια και στον ΕΟΤ, δόθηκε τελικά η άδεια και το ξενοδοχείο λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οργισμένος δικαιολογημένα ο άνθρωπος, αγανακτεί όχι μόνο με τη Μονή αλλά και με το αναξιόπιστο ελληνικό Δημόσιο, που ενώ τον παρότρυνε να επενδύσει και ν’ ανοίξει θέσεις εργασίας και ενώ ο ίδιος συγκρότησε έναν πλήρη φάκελο για την αδειοδότηση της μονάδας, σήμερα τον καλεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Όλα αυτά, όμως, τις περισσότερες φορές υποκρύπτουν σκοπιμότητες, παιχνίδια και επιδιώξεις άλλων, αφανών κύκλων πέριξ ή πίσω από τα μοναστήρια. Είναι ενδεικτικό ότι το φιλέτο των 4.000 στρεμμάτων στην Τριστινίκα το είχε παραχωρήσει ο ηγούμενος της Μονής Χριστόδουλος στην εταιρεία Βυζάντιο του κ. Χρ. Αλεξιάδη, καθιστώντας τον ταυτόχρονα πληρεξούσιο όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Μονής.
Για το ίδιο ζήτημα υπάρχει επίσης έγγραφο του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον ηγούμενο, όπου φαίνεται ο κ. Βαρθολομαίος να αναρωτιέται κατά πόσον είναι αληθινή όλη αυτή η ιστορία, εκφράζοντας την απορία του για την παραχώρηση όλης της περιουσίας της Μονής στον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Βρισκόμαστε δηλαδή και πάλι μπροστά σε περίεργες και διαπλεκόμενες ιστορίες, όπου κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι εμπλέκονται. Προβάλλει δηλαδή και εδώ ένα άλλο Βατοπέδι σε μικρογραφία…