ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΘΑΡΑ MEDIA»

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει κανείς πως στα ΜΜΕ διαμορφώνονται νέες ισορροπίες. Το συγκρότημα Alter – Real και η επέκτασή του και στον Τύπο προκαλεί ενόχληση, καθώς φαίνεται. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η καλή επικοινωνία των Κοντομηνά και Μπόμπολα, έχοντας απέναντί τους τον Γ. Κουρή. Ο τελευταίος έχει παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τον Σ. Ψυχάρη, ενώ στον αντίποδα υπάρχει η αντιπαράθεσή του με το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου. Την ίδια ώρα στο Mega όλες οι πλευρές επιχειρούν τις δικές τους συμμαχίες, έτσι ώστε να συγκεντρώσουν το υψηλότερο ποσοστό στο κανάλι, με τη συμμαχία Λαμπράκη – Μπόμπολα να έχει υποστεί ρωγμές. Αντικαταστάθηκε όμως από την καλή επικοινωνία Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα. Όμως για να ληφθούν οι αποφάσεις στο Mega χρειάζεται πάντοτε η γνώμη και των τριών βασικών μετοχών. Το «Π» την περασμένη Κυριακή παρουσίασε το κουβάρι της διαπλοκής στα Μέσα, με τα καυτά θέματα που κανείς δεν θέλει να αγγίξει. Είναι φανερό πως το επόμενο διάστημα θα τεθούν τέσσερα βασικά ζητήματα:
– ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην τηλεόραση και στις εφημερίδες
– η κρατική δαπάνη
– οι οφειλές των Μέσων στα Ταμεία και
– η αδειοδότηση.

Η διανομή της κρατικής δαπάνης θα εξελιχθεί σε κεντρικής φύσεως ζήτημα, καθώς όσο θα συρρικνώνεται η ιδιωτική διαφήμιση, η μόνη πηγή εσόδων θα είναι το ζεστό κρατικό χρήμα. Μια νέα νομοθεσία για την αναγκαιότητα και την ορθή διαχείριση της δαπάνης θεωρείται επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μπουν, για παράδειγμα, κανόνες για τις δωρεάν εφημερίδες ή για τα φύλλα με χαμηλή κυκλοφορία που κάνουν πρωταθλητισμό στην απορρόφηση του κρατικού χρήματος. Παλαιότερα, η Συσπείρωση είχε καταθέσει και πρόταση να μην μπορούν τα Μέσα να εισπράξουν κρατική διαφήμιση αν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι οφειλές των Μέσων προς το Δημόσιο είναι μια άλλη σοβαρή υπόθεση. Εκτιμάται πως θα ζητηθούν ευθύνες από τα Ταμεία που δεν ζητούν να καταβληθούν τα χρέη των Μέσων.

Τρίτο σοβαρό σημείο είναι ο δανεισμός των τραπεζών στα ΜΜΕ. Ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά θέλει να τραβήξει το χαλί. Όμως, αν τα πράγματα φτάσουν στο όριο και τα Μέσα δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις δόσεις, τότε οι τράπεζες δύσκολα θα τα καλύψουν. Ή θα βρουν χρήματα τα Μέσα ή θα κλείσουν…


Σχολιάστε εδώ