«Διώξαμε τους κλέφτες και φέραμε τους ανίκανους κλέφτες»!
Ο έχων την ευθύνη της μεταφοράς της γραμμής Μαξίμου και Ρηγίλλης, υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, γνώριζε πολύ καλά τι τον περιμένει καθώς είχε ενημερωθεί ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη μοιάζει «καζάνι που βράζει». Γιʼ αυτό και περιέλαβε στην εισήγησή του μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής (χωρίς βεβαίως αυτές να είναι συγκεκριμένες, αλλά να περιορίζονται σε γενικές αναφορές περί «λαθών» και «χαμηλών ρυθμών προώθησης του κυβερνητικού έργου») και ακόμη μεγαλύτερες δόσεις συναισθηματικής φόρτισης περί της ιστορίας της παράταξης, του κακού ΠΑΣΟΚ κ.λπ.
Σιωπηλοί οι βουλευτές
Ο Γκιουλέκας δεν μίλησε. Αυτό δεν σημαίνει ότι κράτησε το στόμα του κλειστό, καθώς περιφέρονταν διαρκώς στα πηγαδάκια αφήνοντας υπονοούμενα γι’ αυτούς που κυβερνούν και διαχωρίζει τη θέση του από όσα έγιναν. Πάντως, όταν ρωτήθηκε από συνομιλητές του γιατί δεν ανεβαίνει στο βήμα, δήλωσε πως «αυτήν την περίοδο ασχολείται με το βιβλίο του για το «έπος του 40» που μόλις κυκλοφόρησε.
Η Έλενα Ράπτη εμφανίστηκε στη συνέλευση τόσο ώστε για να μην κατηγορηθεί πως τη σαμποτάριζε. Πήγε, χαιρέτησε και αποχώρησε χαμογελαστή. Έτσι, οι γαλάζιοι της Θεσσαλονίκης έχασαν μία ακόμη ευκαιρία να ακούσουν τη φωνή της από μικροφώνου και να μάθουν τις σκέψεις της για την πολιτική. (Την άλλη τετραετία ίσως).
Οι υπόλοιποι -οι δύο κυβερνητικοί Ιωαννίδης και Καλαφάτης- και οι Τζιτζικώστας, Ορφανός, Καράογλου, Ρεγκούζας, Σαλαγκούδης, έκαναν δημόσιες σχέσεις και απέφυγαν να πάρουν τον λόγο. Σήμερα είναι η ώρα «να ακούσουμε και όχι να μας ακούσετε», έλεγε ο Καλαφάτης, θαρρείς και έχει κάποια σημασία για την κυβέρνηση το κλίμα που υπάρχει στη βάση.
Θέλοντας να αποφύγει τα χειρότερα ο Χατζηδάκης -συνεπικουρούμενος από τον αγωνιώντα για την εξέλιξη της συνέλευσης πρόεδρο της τοπικής ηγεσίας του κόμματος Βάκη Φρατζή- είχαν φροντίσει να ρυθμίσουν παρασκηνιακά τους… μεγάλους κινδύνους και να προλειάνουν το έδαφος ώστε να… «πέσουν στα μαλακά».
– Το πρώτο που είχαν κάνει ήταν να συμβουλέψουν τους εκ Θεσσαλονίκης κρατικούς αξιωματούχους να μην προσέλθουν στη συνεδρίαση, καθώς αυτοί -ως «οι ευνοούμενοι του συστήματος Καραμανλή»- θεωρούνται το «κόκκινο πανί» τόσο γι’ αυτούς που «έμειναν στην απέξω» και δυσφορούν για τον αποκλεισμό τους, όσο και για τα κομματικά στελέχη που δεν θέλησαν τίποτε για τον εαυτό τους, αλλά απαιτούσαν τήρηση του συμβολαίου που υπογράφτηκε με τους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό απουσίαζαν οι περισσότεροι από τους κρατικούς αξιωματούχους, όπως οι: Θωμόπουλος, Καρτσιώτης, Δαρνάκας, Σκόρδας, Λεούδης, οι ανήκοντες στο σύστημα της Νατάσσας κ.ά.
– Το δεύτερο εγχείρημα των παρασκηνιακών προσπαθειών ήταν να πειστούν οι μη ανήκοντες στο λεγόμενο Καραμανλικό στρατόπεδο να μη λάβουν τον λόγο. Και αυτή η προσπάθεια πέτυχε, καθώς τόσο οι προσκείμενοι στην Ντόρα όσο και οι λοιποί «συνήθεις ύποπτοι» δεν μίλησαν, αφού δεν θέλησαν να δώσουν αφορμή ότι αυτοί με την κριτική τους «πληγώνουν την ενότητα του κόμματος» και «παίζουν το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ». Γεωργιάδης, Ταχιάος, Φάκας, Μπίλιας, Τζακόπουλος και αρκετοί ακόμη, προτίμησαν να σιωπήσουν, μειδιώντας -χαιρέκακα- με τους «βέρους Καραμανλικούς» που «ξιφουλκούσαν» κατά της κυβέρνησης και της Ρηγίλλης.
– Το τρίτο που έκαναν ήταν να «στήσουν» ορισμένους «ημικρατικούς», κυρίως αιρετούς της αυτοδιοίκησης, να δώσουν τον τόνο στη συνέλευση, είτε με «χαλαρή κριτική» και «ύμνους προς τον πρωθυπουργό» είτε με συστάσεις προς αυτούς που θα ανέβαιναν στο βήμα. Ο ρόλος του «παιδονόμου» ανατέθηκε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο που είπε χαρακτηριστικά: «καλή η αυτοκριτική, αλλά να μη φτάσουμε και σε αυτοχειρία. Θα είναι σα να θέλουμε να παραδώσουμε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ».
Με αυτά και αυτά, ο Χατζηδάκης και οι «τοποτηρητές» των Μαξίμου και Ρηγίλλης πίστεψαν ότι θα είχαν ένα ευχάριστο πρωινό, χωρίς πολλά πολλά. Ιδιαίτερα μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποφάσισε να μη μετέχει στην κομματική συνεδρίαση και να μην ανεβεί κατά συνέπεια στο κομματικό βήμα. Γι’ αυτό και οι Βάκης, Τσάμης, Ζαφειρίου (επικεφαλής του τοπικού κομματικού μηχανισμού) επέτρεψαν και στους εκπροσώπους του Τύπου να ακούνε αυτά που λέγονταν, επιμένοντας βεβαίως να αποκλείουν τις κάμερες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ανεπιθύμητο ενσταντανέ.
Παρ’ όλα αυτά, η συνέλευση δεν εξελίχτηκε όπως ανέμεναν οι… ηγετικοί. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που μίλησαν άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση απαιτώντας αλλαγή πορείας. Αν και οι περισσότεροι προτίμησαν να μην αφήσουν προσωπικές αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή, αυτά που ειπώθηκαν για υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες ξεπερνούν ακόμη και τα όσα καταμαρτυρά στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.
Ιδιαιτέρως αιχμηροί ήταν στις παρεμβάσεις τους ο γραμματέας της ΔΑΚΕ Γιάννης Πάιδας και οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Κεντρικού και Ανατολικού τομέα Σαματζίδης και Στεργίου αντίστοιχα, που ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων.
Ο Πάιδας, ανέπτυξε -με τον δικό του «λαϊκοδεξιό» τρόπο- την κριτική που ασκούν στην κυβερνητική πολιτική οι ΔΑΚίτες (Πουπάκης και λοιποί), ενώ δεν εφείσθη σκληρών λόγων για τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους που συμπεριφέρονται ως «μόνιμοι στις καρέκλες τους πουλώντας εξουσία». Ανάφερε μάλιστα και παραδείγματα για μερικούς που τους ειρωνεύονται κιόλας με κουβέντες του είδους: «βαρέθηκα πέντε χρόνια στην ίδια ρουτίνα», θαρρείς και τους τοποθέτησαν με το ζόρι και μας κάνουν τη χάρη να μας διοικούν, σχολίασε. Ο ίδιος έκανε κριτική ακόμη και στον Τάσο Σπηλιόπουλο (πρόεδρο της ΕΡΤ3), λέγοντας ότι «δεν προβάλλεται το κυβερνητικό έργο, αλλά κάποιοι υπουργοί και κάποιοι αξιωματούχοι».
Ακόμη σκληρότερος στην κριτική του ήταν ο πρόεδρος της νομαρχιακής κεντρικής Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαματζίδης, που είπε: «Ήρθαμε να εξυγιάνουμε την πολιτική ζωή, να την ανανεώσουμε και αντί γι’ αυτό παγιώσαμε κάποιες από τις παθογένειες του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή, προσωπικές στρατηγικές, προσωπικές διαδρομές, είναι στην ημερήσια ατζέντα. Ας μην απορούμε για την πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις …».
Ο ίδιος σχολίασε καυστικά τις κλειστές πόρτες των υπουργείων, υποστηρίζοντας πως και μόνον από τη θεσμοθέτηση καθορισμένης ημέρας που οι υπουργοί θα δέχονται τους Βουλευτές καταλαβαίνουμε ότι «κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο των Υπουργών…».
Γνωστός για τις καλές του προσωπικές σχέσεις με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο ο Μηνάς, δεν άφησε ασχολίαστο το έργο του Ρουσόπουλου. «Η επικοινωνιακή πολιτική σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς να έχει καταφέρει να επιβάλει την ατζέντα μας στα μέσα ούτε μια στιγμή», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η επικοινωνία θα πρέπει να δείχνει και σεβασμό και να μην κοροϊδεύει τον πολίτη».
Κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη και την κρίση των πολιτών και αναγκάζονται, εκ των υστέρων, να κάνουν το αυτονόητο καθυστερημένα και με κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για την παράταξη.
Οι πολίτες όμως -είπε ο Μηνάς- καταλαβαίνουν αν ο βασιλιάς είναι γυμνός. «Και σε πολλές περιπτώσεις τελευταία ήταν ολόγυμνος», κατέληξε.
Αναφερόμενος τέλος στην κατάρρευση του ηθικού της παράταξης που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικής Θεσσαλονίκης είπε: «Δεν είμαστε όλοι ένοχοι. Αυτοί που έφθειραν την παράταξη με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους, συνήθως είναι ο γιος του τάδε, ο πεθερός του δείνα και ο κουμπάρος του τρίτου. Δεν είναι το αγνό κομματικό στέλεχος που αγωνίστηκε για την παράταξη 20 και 30 χρόνια τώρα και έχει σήμερα το κεφάλι κατεβασμένο από ντροπή».