Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Το πετρέλαιο και οι τιμές του άρχισαν να μας θερμαίνουν καθώς έρχεται με ταχύτητα ο χειμώνας. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι. Κάθετη πτώση και ξεφούσκωμα από τον «αέρα» των κερδοσκόπων. Μόνον εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε «εισαγόμενες» μειωμένες τιμές. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα το πληρώσουμε φέτος τουλάχιστον κατά 15% ακριβότερο από πέρσι, λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών (Οι «φιλολαϊκές» εμπνεύσεις του κ. Αλογοσκούφη για τη διαβόητη δημοσιονομική εξυγίανση…) Έτσι, τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Ίσως για να ζεσταθούν, καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα είναι απλησίαστες. Όμως και η κυβέρνηση από το καλοκαίρι κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», όχι βέβαια λόγω ψύχους, αλλά από την ψυχρολουσία των δημοσκοπήσεων. Ό,τι έσπειρε θερίζει. Επόμενο είναι. Κατά τα λοιπά, έπεσαν και οι τιμές των τροφίμων διεθνώς και όχι στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σιγά μην παρασυρθούμε από τις τάσεις που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές. Οι δικές μας αγορές κινούνται με δικές τους συνταγές, χωρίς ξένες επιρροές. Βέβαια προσέχουν να αποφεύγουν τα «41 μέτρα» του κ. Φώλια για την πάταξη της ακρίβειας. Εν όψει του προσεχούς ανασχηματισμού βλέπω και τον υπουργό Ανάπτυξης (των τιμών) να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα». Προβλέπω να μην προφτάσει ο συμπαθής κ. Φώλιας να μας ανακοινώσει τα νέα «98 μέτρα» για τη συγκράτηση των τιμών. Τόση δουλειά πάει στράφι! Αχαριστία.

2 Θρήνος και οδυρμός και από τα συμμαχικά προς το σύστημα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κατάντια της δυτικής οικονομίας. Ο συμπαθής «Economist», σε άρθρο του παρομοιάζει την τωρινή κρίση σαν το θηρίο της μυθικής Λερναίας Ύδρας με τα τρία κεφάλια. Τα τρία αυτά κεφάλια είναι η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από αφερέγγυους δανειολήπτες, η μη κεφαλαιοποίηση και η περιορισμένη ρευστότητα. Θρήνος γιατί η κατάρρευση τραπεζών δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί με νέες κεφαλαιοποιήσεις επενδύσεων, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι για χρόνια κουμπωμένοι και οι υγιείς και εύρωστες οικονομικά τράπεζες δεν δείχνουν προς το παρόν διάθεση να αγοράσουν (και να διασώσουν) τις «άρρωστες» τράπεζες, γιατί θέλουν να αποφύγουν τυχόν μόλυνση. Και στον ευρωπαϊκό χώρο είναι πλέον λίγες οι υγιείς τράπεζες που διαθέτουν τόσο υψηλή ρευστότητα ώστε να εξαγοράσουν μια έστω και «άρρωστη» ή «μολυσμένη» τράπεζα. Και το μικρό άρθρο (ανυπόγραφο) του «Economist» καταλήγει ότι η τωρινή κρίση απαιτεί άμεσες λύσεις και δεν μπορούμε να περιμένουμε (ποιοι άραγε δεν μπορούν;) πότε τα ιδιωτικά κεφάλαια θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους για να επενδύσουν. Και συνιστά άμεση επέμβαση των κυβερνήσεων για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα με κρατικά κεφάλαια. Και το «περισπούδαστο» άρθρο τελειώνει με την προτροπή: «Όταν ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κλάδος παγώνει, μόνον οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να τον επαναδραστηριοποιήσουν». Κατανοούμε τους θρήνους των καλοπληρωμένων εντύπων.

3 Η εγγυοδοσία από το κράτος για τις καταθέσεις στις τράπεζες και οι ενέσεις ρευστότητας από τις κυβερνήσεις για να διασωθούν (να επαναδραστηριοποιηθούν, όπως μας λέει ο «Economist») τα αρπακτικά και οι τοκογλύφοι της χρηματοοικονομικής αγοράς, με χρήματα των φορολογουμένων, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του δημοσιονομικού τομέα των μικρών κρατών. Και θεωρούμε τα σχετικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ηγεσία της ΕΕ τουλάχιστον επιπόλαια και βιαστικά. Αποτέλεσμα παραζάλης και σύγχυσης. Και καλά οι ισχυρές οικονομίες της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας) μπορούν να αντιμετωπίσουν το σχετικό δημοσιονομικό βάρος, χωρίς αισθητούς κλυδωνισμούς. Οι ασθενείς οικονομίες όμως πώς μπορούν να πληρώσουν τις εγγυοδοσίες που χορηγούν και τις άλλες παροχές στη χρηματοπιστωτική αγορά; Θα ενισχυθούν από την ΕΚΤ; Τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εκτυπώσει χρήμα και ο πληθωρισμός θα φτάσει στα ύψη. Ψηλός, ψηλός καλόγερος και κόκαλα… θα σπάει. Άρα τα κράτη θα αναλάβουν μόνα τους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Και τελικά θα καταφύγουν ή σε υπέρμετρο δανεισμό ή σε αύξηση της φορολογίας. Και η δημοσιονομική εξυγίανση θα πάει περίπατο. Έτσι δεν είναι, κ. Αλογοσκούφη; Αν σας τύχει τέτοια περίπτωση, πώς θα την αντιμετωπίσετε; Βέβαια, κανένας Έλληνας δεν εύχεται μια τέτοια εξέλιξη.


Σχολιάστε εδώ